torsdag 15 januari 2009

Insolvens Stockholm

Men alltså!
Jag är ingen företagsekonom, inte heller är jag någon nationalekonom, men jag kan läsa och räkna. Ibland även dra slutsatser och göra analyser.

Varsel haglar sedan en tid tillbaka. Alla Sveriges skattebetalande individer, familjer och hushåll berörs eftersom de hushåll som blir arbetslösa står inför ekonomiska svårigheter. Några riskerar kanske obestånd. Obestånd innebär ett obegripligt, helvetiskt, irrationellt vansinne som det är svårt att förstå sig på, och har man inte själv upplevt "gälderiets" hopplöshet, är det inte lätt att ta in.

Vid ordet "obestånd" och "kronofogden" brukar kategoriska moralister skrika "göra rätt för sig", "skyll dig själv" och "som man bäddar får man ligga". Men avfärdar jag som trams och okunskap.

Tillbaka till varslen. Varslen som nu börjat resultera i uppsägningar. Jag koncentrerar mig på Volvo. Volvo har problem. Det är olyckligt. Nu är egentligen inte Volvo det problem som berör oss alla, utan konsekvenserna av Volvos problem. Volvos problem lämnar spår i samhället genom anställda som varslats/sagts upp. Arbetslösas ev. ekonomiska problem skapar kostsamma ekonomiska problem för samhället och skattebetalarna.

Obestånd kostar samhället, redan innan dagens kris, 30 - 50 miljarder/år. Att den summan hotar bli större behöver man inte vara rymdforskare för att räkna ut.

Nästan 200 000 personer är idag öppet arbetslösa. Detta skapar problem då...
...var tredje arbetslös står utanför a-kassan. Vilket ger att...
...socialbidragen skenar i kostnad för kommunerna. Och...
...allt läggs på skattebetalarna att finansiera. Statens underskott växer.
Allt hänger liksom ihop.

Om vi då går tillbaka till Volvo. Volvo har tydligen gått med megavinster under några år. Senast första halvan av 2008. Men aktieägarnas iver att tjäna pengar NU! NU! NU! har gjort att pengarna inte har stannat i företaget utan gått i utdelning till aktieägarna.

Volvo gjorde första halvåret 2008 en rejäl vinstdrygt 7 miljarder kronor. Idag står Volvo och ber om skattepengar, för pengarna är slut! Är det bara jag som reagerar? Bara jag som tycker något känns olustigt?

Här vill jag igen klargöra att jag inte är någon nationalekonom eller företagsekonom, och det är väl tur det. För de som kan det jag inte kan, börjar bara rabbla olika ekonomiska teorier som bara är tomma ord och inte duger något till. Teorier som inte hjälper de människor av kött och blod som ska köpa smör, bröd, skinka, gummistövlar, vinteroveraller o.s.v. o.s.v.

Men, ett företag, som Volvo, som skapat så mycket i vinst så nära i tiden kan väl inte vara utan pengar? Vad har dom GJORT med all deg???

Jo, dom har betalat ut vinsten till aktieägarna. Kostnaden går på skattebetalarnas konto. Hört den förut?

Om vi skulle applicera hushållens, och deras förutsättningar på storfinanserna och få en uppfattning om precis HUR stor skillnad det är på "skit och pannkaka"?

Vi återgår till det hushåll med två arbetslösa (vi kan säga att dom arbetat på Volvo, blivit uppsagda och förlorat i storleksordningen totalt 20 000 kr netto per månad), och som nu inte klarar CSN lån, avbetalningar, försäkringar (ex. vis a-kassan) o.s.v. Detta hushåll går till socialen för att ansöka om ekonomiskt bistånd. Först av allt kommer denna familj mötas av:
- " Har ni gjort allt ni kan för att klara er ekonomi? Är alla andra möjligheter att försörja er uttömda? Ekonomiskt bistånd får man endast om man gjort allt man kan för att klara sin tillvaro på andra sätt. Har ni det? Vavava!?"

Men det är när "skit" ska ha hjälp.
När "pannkaka" söker hjälp, används andra regler och annat förhållningssätt. "Stackars landet, stackars Volvo, stackars alla! Vi måste GÖRA någonting!"

Den vinst Volvo presterade under 2008, och som låg till grund för aktieutdelningen, den vinsten hade räckt till några årslöner åt alla de som varslats och som riskerar arbetslöshet, ekonomiskt kaos och också obestånd, vilket kan ge livslångt påhälsande av kronofogden (som utför det uppdrag som riksdagen definierat)!

Nu visar det sig att Volvos vd, som tigger pengar av regeringen, fick 18,8 miljoner i lön 2008, det finns det pengar till, och till bonusar! Så oerhört arrogant! Dn idag.

Jag, som inte är företags- eller nationalekonom, kan se att det är ett fel som är trasigt här.
Eller jag kanske kan se felet JUST för att jag inte är företags- eller nationalekonom!

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

 1. i-want-to-say16 januari, 2009

  LÅNA PENGAR? NEJ, SKAPA PENGAR!

  Staten behöver låna mer pengar.... verkligen? Varför dansar riksdag och regering efter bankir-baronernas flöjt och LÅNAR pengar från banker för att finansiera utgifter? Staten borde ta tillbaks makten att skapa pengar och reglera penningmägden, för bankerna tar inget socialt ansvar vid sin hantering av penningmängden. Staten skulle verkligen enkelt kunna skapa egna låne- och ränte-fria pengar att finansiera offentliga arbeten för att få fart på ekonomin.

  Läs Ellen Hodgson Browns:s 'Bankerna och skuldnätet' så kommer ni förstå vad som orsakat denna och andra kriser och se lösningar på grundproblemet. http://www.anarchos.se/recensioner_btj.php

  SvaraRadera
 2. Snart är vi väl där igen. Bankerna tjänar just nu stora pengar men när de vänder ner står de där med mössan i handen och vi skattebetalare får plocka upp notan. Det är något som är ruttet!

  SvaraRadera