torsdag 23 april 2009

Insolvens Stockholm

ÄNTLIGEN!!
Oavsett vad man tycker om TPB rättegången och domslutet gör jag vågen till p3 Nyheters avslöjanden om domaren i målet. Det är en ljuv musik att i tidningarna nu läsa det många av oss redan vet, Sveriges domstolar och systemet därikring är en Kalle Anka struktur som helt enkelt inte fungerar. Svd, aftonbladet, DN och sydsvenskan skriver i samma ämne. Way to go P3-nyheter. ÄNTLIGEN! Frågan lyfts. Det behövs.

En stor del av alla som någonsin kämpat för sin rätt att bli hörda VET redan att svenska domstolar är ett skämt. Vi har människor som hamnat på obestånd för att domare suttit och SOVIT! under förhandlingarna. Överklagan lämnas in och avslås med motivering "Tingsrättens dom fastställs...". Att domaren sov sig igenom förhandlingarna är inte skäl nog att överpröva. Och skulle någon prova skriva att domaren sov är det ingen som bryr sig. Det finns exempel på personliga vendettor som drivits av myndighetspersoner i domstol, och myndigheten vunnit. Listan är precis hur lång som helst. JO, JK, den tandlösa Datainspektionen o.s.v. o.s.v. o.s.v. Möjligheten för en enskild att få rätt gentemot draken "etablissemanget" är så liten att det finns i princip inte.

För att förstå hur dysfunktionellt systemet är måste man ha snurrat runt i det en stund. Och det är många som just snurrat runt. Som en företrädare för ett större svenskt inkassobolag och Svensk Inkasso skrev på sin blogg, "det är skillnad på att HA rätt, vilket han hade, och att FÅ rätt, vilket jag fick..."

Som grädde på diskussionsmoset har även justitiedepartementet uppmärksammat att det finns ett bristande förtroende för svenskt rättsväsende, SoU 2008:106 och där man ställer frågan hur kan man öka förtroendet för svenska domstolar? Men herregud hur svårt kan det vara? "GÖR OM OCH GÖR RÄTT!!" inte bara i TPB rättegången utan i många många rättegångar och domslut.

Advokat Peter Althin har precs hur rätt som helst i inslaget på Ekot. Med den lilla skillnaden att det är inget vi lär oss nu, det är något vi redan vet. Ibland blir jag nästan rörd när jag förstår att det överhuvudtaget fungerar någon gång. Det är som när pippi långstrump cyklar fram på en flygande cykel utan hjul, hon cyklar fast det inte går. Som med svenskt rättsväsende, det borde kollapsa men det har inte gjort det. Inte hittills i alla fall.

Piratpartiet har, och kommer att, dra stora växlar på nyheten. Rick Falkvinge, Piratpartiet, skriver på sin blogg om eländet. Vill dock korrigera Rick en aning, det här är inte korruption framkallad av någon Amerikansk lobbyverksamhet. Det här är verkligheten. Det är så här det ser ut. Vad som förvånar mg är att man inte var tillräckligt vaksam och inte sopade bättre framför dörren när det rör ett så bevakat och omtalat mål som TPB-rättegången. "...det är skillnad på att HA rätt, och att FÅ rätt..."

Det här, alla som varit upp i domstol mot myndigheter och förlorat, det här är inget annat än ett "Halleluhja-moment". :-) Skriv om det, blogga, skriv kommentarer överallt, visa visa visa vad ni varit med om. Det kan dröja länge innan nästa liknande möjlighet och historia.

//Ulrika Ring
www.insolvensstockholm.se

Pingat på intressant.se

1 kommentar:

 1. Fy fasen vad bra skrivet Urika!!

  Hatten av för dig som kämpar på i detta träsk!

  Det är precis så som du skriver och det vet jag av egen erfarenhet.

  Mvh
  Rune

  SvaraRadera