onsdag 2 juni 2010

"Bloggsista" för sommaren

Inte för att vi ska sluta blogga utan för att vi gör ett uppehåll i "Onsdagsbloggandet". För sommaren. Här kommer det fortsätta ramla in inlägg, och säkert på de andra bloggarna också, men om inget speciellt händer så pausar vi Onsdagarna ett tag.

Göteborgsposten publicerade den 30 maj en suverän artikel. M stoppar lättnad för skuldsatta.

Jag tänker att nu när sommaren kommer, och olika nyhetsredaktioner får nyhetstorka så skulle någon redaktion av dignitet kanske kunna sätta sig och reda ut lite saker. T.ex de 63 (eller 67?) miljarder som statistiken säger att svenskarna är skyldiga, vad är det för skulder? Vad består de av? Är det svenska banker som lånat ut 67 miljarder och inte får tillbaka de 67 miljarderna? Eller är det 13 miljarder utlånade kronor och resterande 54 miljarder är räntor och avgifter? Dvs hur mycket har gått förlorat?

För utebliven vinst, alltså räntor, kan inte vara rimligt att man tar upp? Om du lånar ut 100 kronor och blir lovad få 200 kronor tillbaka, personen dör innan han/hon hunnit betala, så har du väl bara förlorat 100 kr? Så det vore tacknämligt om någon försökte reda ut. Dwight försökte sig på att reda ut hur det ligger till men fick från Kronofogden veta att någon sådan statistik finns inte. Dom har bara statistik på hela skuldbeloppet.

Sedan har Kronofogdemyndigheten fått kritik av JO. En Jürgen R har lämnat in en anmälan till JO för att myndigheten har utredd hans behov av tandvård. Och han fick rätt! Himla bra Jürgen R!

"Kritik mot Kronofogdemyndigheten för att myndigheten i ett utsökningsmål begärt in intyg m.m. direkt från gäldenärens tandläkare

Beslutet i korthet: En person vars lön var föremål för utmätning begärde att Kronofogdemyndigheten skulle ta hänsyn till tandvårdskostnader. Myndigheten tog då på eget initiativ kontakt med tandläkaren och ställde frågor. Åtgärden har bedömts som integritetskänslig. Kronofogdemyndigheten borde i stället ha överlåtit åt gäldenären att avgöra vilken utredning denne önskade förebringa."

Länk till motiveringen och beslutet. Det här kanske kan motivera flera med liknande problem, exvis närmast trakassering av banker för skuldebrev, "tjatliknande" kontakter med hyresvärdar, arbetsplatser o.s.v. Det är klart att Kronofogdarna ska ta reda på uppgifter, men ibland är dom så påstridiga och envetna att gäldenären riskerar både arbetsplats och bostad. Så nog skulle vi kunna skruva upp tempot på anmälningar? Vem vet, kanske någon fler kan få rätt.

Läs JO´s motivering. Läs artikeln i GP. Och de andra bloggarna.

//Ulrika
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
tel 0702 98 59 41

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter.
Grupp på facebook.
Dela
Grupp på Resurs "Skuldsatt och sjuk".

pingat på intressant och twingly.

1 kommentar:

  1. Där är en bra bit av problemet: ingen vet idag vad som är kapitalskuld eller räntor av alla dessa pengar som finns i "skuldberget". Och med nuvarande utformning av Utsökningsbalken, där ränta betalas före kapitalskulden, kommer berget bara fortsätta växa oavsett hur våra styrande försöker ignorera problemet.

    Jag undrar hur stor andel av svenskt BNP som kommer ifrån inkassobranschen, och vad som skulle hända om skuldsanering blev obligatorisk och lagstadgad? Jag tror en viss självsanering inom inkassobranschen skulle bli första resultatet - och det skulle vara välkommet.

    SvaraRadera