onsdag 20 februari 2008

- Barns skuldsättning ska "utredas"

Barn skuldsätts. Dagens Nyheter skriver om problemet. Flera andra tidningar tar upp Datainspektionens (DI) ambition at kartlägga. Ekot rapporterar. Så bra då. Jättebra.

Utredning ja, det är bara det att...

..det finns redan kunskap om problemet. Problemet med barns skulder har tagits upp av bl.a. konsumentverket (KoV), DI, kronofogden (KFM) vid ett flertal tillfällen. KoV, DI och KFM känner till om skolfoton, tidningsprenumerationer, landstingsskulder m.m.

Vi vet redan att det är många barn det rör sig om. Ex. I Gävleborgslän är det över 1000 barn som tillsammans är skyldiga över 500 000 kronor. Det finns 21 landsting i Sverige, en del större, en del mindre. Men att just Gävleborgsläns landsting i procent skulle vara avvikande från landet i övrigt tror jag inte. Det ger ytterligare 20 landsting. Och som sagt, skolfoton, postorderbeställningar av olika slag, tidningsprenumerationer...

Så, är det viktigt med HUR många barn det rör sig om? Räcker det inte med att det är MÅNGA barn det rör sig om? Räcker det inte med att det är BARN det rör sig om?

Om vi tar problemet med landstingsskulder och Gävleborgs läns landsting. 1 000 barn, totalt 500 000 kronor, genomsnittet blir 500 kronor per barn. Så tillkommer en liten avgift här, en liten påminnelseavgift där, en inkassokostnad, och så ränta... Fort är det gjort att det blir någon eller några tusenlappar. Att fylla 18 år och helt plötsligt få en räkning på säg 1 200 kronor (drygt en månadsinkomst för en gymnasieungdom med studiebidrag) måste kännas bittert. Att den unga vuxna hade streptokocker vid 5-års ålder och nu krävs på betalningen känns nog inte rimligt för varken vårdnadstagaren, vårdnadsgivaren, vårdnadshavaren eller samhället i övrigt.

Problemet bör vara ganska lätt att åtgärda vare sig man vet siffran på hur många barn/ungdomar/unga vuxna som drabbas eller inte. Vårdnadshavarna/vårdnadshavaren ska stå som ansvariga för barnets kostnader tills barnet är 18 år. Om vårdnadshavaren godkänner att barnet handlar så ska vårdnadshavaren också ansvara för betalningen. Inte som idag "som ombud" utan vårdnadshavaren ska vara den som bokförs för kostnaden. Hur svårt kan det vara?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar