söndag 24 februari 2008

- Statlig försäkring

Så är vi där igen. Sms-lånen utmålas som ett stort problem. Dagens Nyheter skriver återigen om eländet. I artikeln står det att Gunnar Stetler, riksåklagarens utvecklingscentrum, säger "Om staten inte vill att de här sms-lånen ska fortsätta utvecklas som hittills så får den förbanne mig införa regler i stället för att efterlysa en straffrättsprocess i det juridiska gränslandet".

Precis. Exakt.

I samma artikel (DN) säger Jan Åkerlund, Kronofogden, att Folkia tar en dröjsmålsränta på 30 procent. "Det gäller år ut och år in. Och unga människor har hela livet på sig att betala. När en 20-åring hunnit få en stadig ekonomi har den fordran växt till sig rejält."

Precis. Exakt.

Det förfasas från höger och från vänster, uppifrån och nerifrån, från allmänhet, media och myndigheter. Dumma dumma SMS-lån.

SMS-lån är inte problemet. Problemet är att de företag som erbjuder dessa lån gör det med en alldeles unik statlig skattefinansierad försäkring i botten, nämligen Kronofogden och utmätning. När ingångna avtal inte kan hållas kan långivaren, oavsett hur avtalet ser ut, gå till Kronofogden och få hjälp med att driva in hela summa kardemumma. Rakt av. Poff.

Jag anser att om företag ska hållas med att kasta pengar/avtal hej vilt omkring sig så får dom också hacka i sig att ett antal människor inte kommer att kunna betala tillbaka. Det kan en tom byrålåda räkna ut. Men varför i hela friden ska dessa företag ha "flygunderstöd" av staten? Ta bort den möjligheten och vi skulle nog se en blixtsnabb självsanering av "marknaden". Ställ krav på vilka skulder och vilka avgifter staten ska driva in. Är inte kraven uppfyllda går staten heller inte in och utmäter.

Det gnälls på fel del av problemet. Man ojar sig över symptom och inte över sjukdom. Låt dessa företag låna ut hur mycket dom vill. Allt dom har. När återbetalningen inte fungerar så får dom själva stå för kostnaden. Försäkringen i form av kronofogden gäller helt enkelt inte.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar