måndag 1 december 2008

lån i allmänhet och SMS-lån i synnerhet

Om lån och att "ta" ett lån.
Jan Ertsborn skriver i Hallands nyheter på ledarsidan:
"Många lån tas utan eftertanke på konsekvenserna." Och det verkar som en stor del av Sveriges befolkning tror att lån det är något som "tas" av gäldenären! Den stackars handlaren sitter med öppen mun, liksom dreglande och imbecill, och kan inget göra medan han/hon nser gäldenären beräknande och illvilligt "ta" den gode borgenärens lån. Lite stöld sådär. Och som för att skydda borgenären måste staten gå in med en myndighet, kronofogden, och läxa upp gäldenären som lurat den oskyddade borgenären.

Men vad är det för dumheter! Hallå! Is there anybody out there? Eller snarare "in there"! VAKNA!

Naturligtvis är det borgenären som beviljar dessa lån. Gäldenären kan endast lämna in en ansökan om lån. Borgenären har uppgifter om skulder, krediter, inkomst, skatt ja hela midevitten och utifrån dessa uppgifter BEVILJAR eller AVSLÅR borgenären gäldenärens ansökan om lån. Borgenären är den som styr hela förloppet. Och tjänar pengar på det.

Hur har då borgenären sett till att skydda sina pengar? Ja det kan man ibland undra... Ungdomar med en årsinkomst på 4 000 kr beviljas lån. Unga vuxna med endast studiebidrag beviljas fleråriga telefonabbonemang på 4 - 500 kr/mn och då är inte trafikkostnaden med. Personer med sjukpenning som enda inkomstkälla godkänns, hej vilt och utan prut, till lån på flera hundra tusen kronor att användas till konsumtion. Vi har varit i kontakt med en person vars 18-åring skulle handla på HM-online, endast studiebidrag, valde betala med faktura och fick, utan att ansöka om det, 3 000 kronor kredit kopplat till sitt HM-kort. O.s.v. O.s.v. in i evigheten.

Handlarna VILL att köparna använder sig av deras krediter. Handlarna har medvetet styrt en del av konsumtionen till "konsumtion på kredit". Kontanthantering är kostsamt och riskfyllt. Kredithantering är safe och det går tjäna pengar på hela karusellen.

Och när kreditgivarna slarvat och beviljat kredit till någon som uppenbart inte var kreditvärdig så går kreditgivarna med raska steg till kronofogden och får hjälp att driva in de mest usla krediter du kan hitta. Kronofogden driver in stort och smått, välbedömda och uselt bedömda krediter, från fattiga och från rika. Utan pardon. För så vill lagstiftarna ha det. Hålls vi inte med den ordningen är risken stor att kreditgivarna blir mer restriktiva. Färre krediter skulle beviljas! Tvi vale och då faller Sverige!

Jag menar att med tanke på dagens ekonomiska kris worldwide så kanske det inte vore en så dum ide att hålla igen lite på kreditsidan. Men det ansvaret kan inte ligga på gäldenären. Det ansvaret måste ligga på långivaren. Långivaren måste sluta bevilja och in absurdum marknadsföra krediter till höger och vänster. Kronofogden måste börja ställa krav för att driva in fordringar. Skattebetalarna måste säga att nu får det vara nog. Kreditsamhället, uppbyggt och beviljat av kreditgivaren, kan inte räkna med skattebetalarnas pengar längre. Våra skattemedel borde gå till infrastruktur, skolor, sjukvård o.s.v. och inte till att fylla kreditgivarnas fickor med skinande, glänsande pengar! Kreditgivarna får bevilja vilka lån dom vill, nemas problemas, men skattebetalarna borde vägra pröjsa för kreditgivarnas usla bedömningar av kreditvärdigheten. Dessa förluster borde långivarna få stå för själva.

...och nu ska SEB bli snällare...

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
intressant.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar