tisdag 16 september 2008

Barns skulder

Lagförslaget igen. Så fint det låter.

Det är tänkt att avtal mellan minderårig och "avtalsägare" ska avvisas från KFM och från domstol. Dvs det ska inte drivas in med mindre än att överförmyndaren godkänt avtalet. Så långt så gott. Läser man pressmeddelandet ser det onekligen omtänksamt ut och bra tänkt.

Men så kommer man till det lilla "men", ett litet gnagande men som stjälper hela det goda lasset. Skulder till kommun, till stat och till landsting verkar inte ingå. Så då är vi där IGEN. Om syftet med detta lagförslag är att skydda barn så är man direkt fel ute. Barn har visserligen privata fordringsägare, ex skolfoton och prenumerationer. Men det är inte allt. Många dras även med skulder till bibliotek och vårdskulder m.m. Och där är det status quo som gäller. Ingen förändring.

Det är som någon sa "Den här regeringen gör allt halvjobbat!" Och det stämmer. Problemet är att vilken regering får saker gjorda? Inte den här, inte den förra och antagligen inte nästa heller. Problem med skulder växer och växer och sväller över alla bredder och längder. Och jag ser inte en enda ljusning på himlen.

Visserligen kommer nu Ertsborn med delar av sin insolvensutredning snart. Dock kan vi redan nu konstatera att det vi trodde från början stämmer.

Lagförslaget handlar endast om skuldsaneringslagen. Det är bra, men det räcker inte. För att på allvar ta itu med problemet måste UB ses över. Utredningen lämnar sitt förslag, förändringar i skuldsaneringsinstitutet, men alla viktiga förändringar, absolut preskription, utmätningsordningen, normalbeloppet o.s.v. skjuts tillbaka till justitiedepartementet med en påklistrad "Post-it" lapp: "Obs! Viktigt" och så hamnar det igen där det legat hela tiden. Hos justitiedepartementet i högen "att göra". Och inget blir gjort.

Inte förra gången. Inte den här gången heller. DN idag om bostadslån.

Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
intressant.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar