torsdag 20 maj 2010

Åsså försöker man igen...

att sminka liket. Moderater i civilutskottet har kanske börjat förstå att man skrämmer bort röster inför valet. Om ni går till deras blogg, länk, så ser ni att alla inlägg som handlar om obestånd har mängder med kommentarer. Jag har kontakt med flertalet och kan säga att många, antagligen de flesta, som skriver kommetarer på moderaternas civiluskottsblogg är blå i själ och hjärta. Det är många där som nog aldrig lagt en enda röst på någon "röd gubbe". Men ingen säger sig någonsin mer rösta blått. Helt enkelt för att man är besviken på hur Moderaterna vuxit fast i skuldindustrins knä. Eller marionetter kanske man ska säga. Skuldindustrin är såta vänner med tjänstemännen på Kronofogdemydigheten, Kronofogdemydighetens tjänstemän fikar med justitiedepartementets tjänstemän, Justitiedepartementets tjänstemän frotterar sig med Finansdepartementets tjänstemän och Finansdepartementets tjänstemän sover med kreditmarknaden. Och så går man varandras ärenden. Och denna skara tjänstemän håller politikerna okunniga, för okunniga politiker kommer inte ändra på någon ordning. Helt enkelt för att politikerna, med några lysande undantag, exvis Jan Ertsborn (fp), Lennart Levi (c), Egon Frid (v), inte förstår vad som är problemet. Ignorance is bliss! Åtminstone för Skuldindustrin. Okunniga politiker ändrar inte på fel dom inte förstår.

Så gör (m)an då ett YTTERLIGARE försök att hävda att (m)an VISST VET och VISST GÖR något. Den nya konsumentkreditlagen som strax ska träda i kraft. Länk till det inlägget. Jag skrev en kommentar till det inlägget och lägger även ut det här. För bakgrund läs Moderater i Civilutskottet.

"*suck* Det här är som en enda hopplös saga utan slut. och det blir så tydligt att man inte har ambition, (eller kunskap?) om vad problemet är och utan insikt, kunskap och vilja att förändra det som är fel så kan det heller inte bli rätt.

Jag har kontakt med mängder av människor som ansökt, och beviljats, s.k. snabblån (SMS-lån). INGEN ENDA har tyckt att det varit en bra lösning på ett ekonomiskt problem men ALLA har behövt pengarna. Till bl.a. hyra, el, mat... INGEN ENDA har ansökt med lätt hjärta men ALLA har varit lättade när lånet gått igenom. För det har betytt att dom kunnat avvärja hemlöshet. Om det så varit 300 dagars ångerrätt på lånen så hade dom inte kunnat "ångra" sig. Helt enkelt för att dom inte haft "råd" att ångra sig.

När man måste vänta på exvis A-kassan i 15 veckor hamnar de flesta i en ekonomiskt hopplös situation. Och för att klargöra så är inte ekonomin i sig viktig, men ekonomin - i det samhälle vi lever i nu - möjliggör eller säkerställer ett hem, mat, kläder, el o.s.v. Utan ekonomi - ingen trygghet. När trygghetssystemen monteras ner, vilket inte på något sätt är enbart moderaternas fel, blir människor som behöver den tryggheten desperata och desperata människor tar desperata beslut. Att ansöka om ett SMS-lån är per definition en desperat åtgärd.

Det var lite om bakgrunden. (Det är för bedrövligt man ska måsta upplysa om grundläggande baskunskaper för de som sitter och trycker på ja eller nejknappen i riksdagen. men men...) Dvs gäldenärens bakgrund. Jag ställer nu frågorna, vad tror ni är bakgrunden till borgenärens beviljande till lån? Och vilken roll i det cyniska spelet tror ni Kronofogdens uppdrag har?

Så till det ni så glatt kallar "åtgärder". Att införa dessa nya konsumentkreditlagar kommer att spela noll och ingen roll. Skillnaden blir bara att beviljarna gör en "godkäd" kreditbedömning. Sedan lånar dom ut pengar på precis samma sätt som tidigare. Vad har ni infört för kosekvenser för lånebeviljarna? Inga som helst. Man behöver endast omstrukturera sina rutiner en anings sen är det bara att tuffa på och hiva in sina ambitioner att tjäna pengar till kronofogden och så utför statliga tjänstemän det smutsiga arbetet att stödja dessa cyniska men rationella företag. Det finns en tydlig och klar struktur bakom dessa företag. Det är en stor tjock enorm elefant i rummet men ingen vill tala om den. Problemet har endast en lösning. Strukturera om de statliga tjänstemännens uppdrag. Strama åt vad kronofogden ska utmäta och vad man inte ska utmäta. Och vips är problemet borta. Det är som sagt rationella företag som tar rationella beslut. Deras uppdrag är att tjäna pengar, och utan statligt stöd med indrivning kommer förlusterna att bli just förluster och DET går emot deras ambitioner. Om dryga året kommer vi ha sett effekterna av den nya konsumentkreditlagen. Risken är överhängande att jag kan gå in här på bloggen och skriva "vad var det jag sa!"

Åtgärda problemet. Sluta sminka liket."

//Ulrika


Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant och twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. smscash.se är bluff.Länktips http://www.smslånebloggen.nu/scams/smscashse/comment-page-1#comment-279

    SvaraRadera