onsdag 19 maj 2010

Ett lågvattenmärke av moderaterna

Inkassobolaget Intrum Justitia har publicerat en undersökning som visar att avskrivningen av skulder nått rekordnivå i Sverige under 2009. Denna refereras okritiskt och okommenterat av moderaterna i civilutskottet på deras blogg, länk till inlägget. På denna blogg skrivs om ditten och datten, men det enda som fått läsarnas reaktioner - mängder av inlägg - är frågor om skuldsättning och obestånd, där moderaterna anammat inkassobolagens syn på människors möjligheter till ekonomisk rehabilitering. Inkassobolagen (och därmed moderaterna) anser att alla förbättringar av möjligheterna till ekonomisk rehabilitering kommer att ruinera folks betalningsmoral, och innebära att kreditgivningen i Sverige stramas åt rejält till skada för hela samhället. Intrums undersökning kan synas underbygga denna uppfattning, och det är därför det är så bedrövligt falskt och provocerande att moderaterna okritiskt för den till torgs på sin egen blogg.

Undersökningen säger att 2,1 % av skulderna, motsvarande nära 68 miljarder kronor, avskrevs i Sverige 2009, en "dramatisk" ökning med 31% från året innan och jämförbar med hela värdens bistånd till de jordbävningsdrabbade på Haiti under tre år. Samt att 31% av svenska företag känner av att bankerna stramat åt kreditgivningen. Alltså; synbarligen har betalningsmoralen försämrats "dramatiskt", och kreditgivningen stramats åt, precis som moderaterna sagt, och dessutom på bekostnad av stackars jordbävningsdrabbade människor.

Det är bara det att de 68 miljarderna till absoluta huvuddelen handlar om krediter företag emellan och till Baltikum, Ukraina m.m., och inte har ett skvatt med möjligheterna till ekonomisk rehabilitering för fysiska personer i Sverige att göra. Snacka om att lägga ut dimridåer!

Jag tycker moderaterna ska fråga sina vänner inkassobolagen hur stora kreditförlusterna på krediter till vanligt folk är, och sedan jämföra dem med de 68 miljarderna. Så att vi får se vilka de verkliga bovarna är när det gäller betalningsmoral och kreditåtstramning. Det är i alla fall inte förbättringar för folk med behov av ekonomisk rehabilitering, för några sådana förbättringar har vi hittills inte sett röken av.

Sluta försöka blanda bort korten!

/ Per A

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant och twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

 1. Politiker + Inkassobolag = Partners in crime

  Politiker är beroende av att deras plånböcker fylls på av inkassobolagen.

  Inkassobolagen är beroende av att politikerna inte stryper deras guldläggargås.

  SvaraRadera
 2. Jag hoppas verkligen att alla gäldenärer som läser också går in på Moderater i civilutskottets blogg och lämnar kommentarer.

  Naturligtvis är det så att inga gäldenärer någonsin kan mäta sig i pengar och makt med något inkassobolag.

  MEN gäldenärskollektivet har mängd och framförallt KUNSKAP. DET är något som både inkasso och många politiker saknar. DET kan gäldeärskollektivet spela på. DET måste gäldenärskollektivet spela på. Mängd, kunskap och så det sista RÄTT.

  Skriv! :)

  //Ulrika

  SvaraRadera