torsdag 6 maj 2010

Lite ditt och datt.

Jag vet inte riktigt var jag ska börja idag.

Igår träffade jag och Per Ahlin 3 centerpartister. Lennart Levi, professor emeritus i stressforskning - bl.a. startat stressforskningsinstitutet, Kenneth Johansson, socialutskottets ordförande, och Lennart Pettersson, civilutskottet. Ämnet var givet så det utgår jag från att jag inte behöver presentera...

Det var ett trevligt möte och att Lennart Levi förstår den stress, och framförallt vad en långvarig negativ stress innebär, stod förstås snabbt klart. Han är som sagt "Professor i stress". Lennart Levi sa något väldigt klokt på mötet. Med utgångspunkt för den som lever med långvarig ekonomisk stress menade han att vi framförallt måste hitta ett förhållningssätt som gör att människor inte utmäts så att dom blir en belastning för samhället. En rationell inställning. Som räcker långt. Det är precis tillräckligt att man tar en sådan position, att inte utmäta människor så dom blir en belastning för samhället. Skulle justitiedepartementet ta det som riktmärke skulle allt ordna upp sig. Att inte utmäta människor så dom blir en belastning för samhället.

Alldeles uppenbart så har Jan Ertsborn stöd av centern i att man inte är helt nöjd med det sista budet som lagts i förslag till skuldsanering. Man har skalat av och skurit ned Insolvensutredningens förslag till ett minimum. Så på den punkten tror jag att vi inte sett sista meningen skrivas. Åtminstone hoppas jag det. Det tycker jag var positivt. Det verkar som det partiet som har lägst insikt i problemet är de som försöker hitta en lösning, dvs Moderaterna.

Å andra sidan så tror jag att Lennart Pettersson har rätt när han säger att obestånd till stor del är en departementsfråga. Dvs att justitiedepartementet styr skutan. Min kommentar är att man kanske skulle byta ut den "Kaptenen", för just nu - och sedan en tid tillbaka - så går det inte så vidare värst bra... Då tänker jag på den herrelösa båten "Obestånd" som med sovande Kapten försöker ta sig fram på egen maskin i ett "hela havet stormar"... Det finns enskilda ledamöter med klarsynthet och insikt men själva detaljfrågorna i obeståndspolitiken och hur den utformats är nog till största delen ett resultat av ett samarbete mellan Justitiedepartementet och Kronofogden. Jag tror att många förstår att obestånd är ett problem, att det är ett problem att inte fler beviljas ekonomisk rehabilitering (skuldsanering) och att det är ett problem att Sverige har så restriktiv inställning, men jag tror att det är svårt att till fullo förstå vad politiken som förs innebär. Men vi jobbar på att dela med oss av den massiva kunskap som börjar finnas.

Lennart Levi och Kenneth Johansson har skrivit en debattartikel tillsammans med Richard Ahlström, Docent i psykologi Mittuniversitetet Östersund, som dom fick publicerade i SVD Brännpunkt den 6 april i år. Länk till artikeln. Richard Ahlström är handledare åt Mattias Savemark, som forskar kring överskuldsättning på Mittuniversitetet Östersund. Han, Mattias, eller dom, Mattias och Richard kommer med en rapport i höst om skuldsanering. Vad jag förstår så är det en omfattande och unik partsoberoende djupstudie i skuldsanering, med ambition att undersöka skuldsaneringsinstitutets rehabiliterande effekt. Skuldsanering har en strävan att återföra människor till en fungerande ekonomi och just rehabiliteringen är ett stort inslag. Det är inte helt säkert att siffrorna kommer att bli helt tilltalande... Jag har en föraning om att det inte finns så mycket rehabiliterande i Skuldsanering. Inte därför att det inte behövs eller borde finnas, utan för att lagstiftningen inte möter verkligheten.

Vilket då för mig in på ytterligare ett smått men inte så gott sidospår. Mattias Savemark skrev i sin tur en utmärkt artikel om skuldsanering som publicerades i olika tidningar och bl.a i Dagens Industri. En kopia av artikeln hittar du här, länk. Katarina Brännström har så skrivit ett långt ifrån lika utmärkt svar, länk till Moderater i Civilutskottet. Kommentera allt du kan och orkar. För inte tycker du väl att det man lyckades komma fram till efter 1,5 års utredning och drygt 550 dagars förvirrat kliande i hårbotten kan kallas för "förbättringar"? Även Katarina har lyckats få in ordet "balans" i sitt resonemang. Det står mer saker där och när man läser är det lätt att tappa hakan. Skriv kommentarer. Vad vi tycker om skuldsaneringstummen det bidde hittar du här, länk till remissvaret.

En person hade igår en mailväxling med Katarina Brännström. Katarina fortsätter hävda att hon har en väl underbyggd erfarenhet. Jag vet inte vad jag ska säga... Ni får läsa själva. Ett utdrag ur den kommunikationen. Katarina upprepar:

"Jag har gått i borgen och hjälpt en anhörig med lån före skuldsaneringslagen. Har hjälpt flera personer med ekonomiska problem att reda ut sina problem och till och med pryat hos en skuldrådgivare. Har dessutom jobbat på bank, suttit i socialnämnd många år samt i Kronofogdemyndighetens styrelse och varit nämndeman i Kammarrätten och har på ett påtagligt sätt sett problemen. Jag är en empatisk person som bryr mig!" Hepp!

Vi sitter just nu och skriver ihop ett dokument som centern efterfrågade. Ett dokument med våra förslag till vad som behöver göras för att Sverige ska få ordning på obeståndsproblemet. Och problemet med att överskuldsatta av staten försätts i ett trångt ekonomiskt frihetsberövande så till den milda grad att människor går sönder och blir en belastning för samhället. För trots allt så är medborgarna det absolut starkaste kortet Sverige har. Och Sverige behöver ha alla resurser tillgängliga. Inte utestängda. Mer om det när dokumentet är klart. Det blir nog inte komplett, jag tror att vi kommer behöva fundera många varv fram och tillbaka, men det blir ett första dokument att kanske så småningom utveckla vidare? Vi lägger ut det när det är klart.

Så, nu tycker jag du ska läsa lite mer om mer eller mindre samma sak.
Dwight
Ljuramannen
Anyday now
Obestånd
Fattig Riddare i Stockholm
Noll Koll

¨
//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
tel 0702 98 59 41

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

pingat på intressant och twingly.

18 kommentarer:

 1. "Vi måste hitta ett förhållningssätt som gör att människor inte utmäts så att dom blir en belastning för samhället."

  Det var tammefan det bästa slagord jag har hört! Det köper vi rakt av och sprider vidare!

  SvaraRadera
 2. Det de flesta inte tänker på är att vi som inte har ett s---t kvar trots att vi arbetar heltid och kanske mer, är att den svarta marknaden blir ytterst lockande.
  Att ha ett jobb som utmäts till 100 sen svartar man så att man kan leva! Visst man jobbar kanske 180% man har inga semestrar helgerna går åt till at jobba men....man överlever.
  Eric

  SvaraRadera
 3. Mycket bra Ulrika! Jag var skyldig 7000:- i början av min obeståndskarriär. I dag har jag kostat samhället över 1.000.000:-. Jag fick inte behålla mitt arbete pga att kronofogden gick in på min provanställning och skulle löneutmäta - jag får inget nytt av samma anledning. Det tål att upprepas.

  SvaraRadera
 4. Jo, men man blir ju en belastning för samhället - inte omedelbart - men på sikt. Jag har "klarat" mig många år, men den här vintern och våren har min hälsa knäckts till ordentligt, jag är tvungen käka piller för att få sova nu och det är bara en fråga om tid innan jag blir sjuk ordentligt och måste släppa allt... så det syns ju inte de första åren hur man slits ner, men sen går det väldigt väldigt fort. Så vaddå "inte bli en samhällsbelastning" jag kan inte vända utvecklingen nu, det är liksom lite försent för det. Så vad gör man?

  SvaraRadera
 5. Bra jobbat Ulrika att få tag i politiker som kan lyssna!

  Håller med om att citatet "vi måste hitta...." är ett välformulerat inlägg och kan falla mediakåta politiker på läppen.

  Håller tummarna för att du får fatt i fler politiker från fler partier som kan lyssna. Det är ju lättare nu när det är valår, använd gärna argument som "centern var minsann intresserade av dessa frågor som berör över 500 000 väljare i sverige" det kan ta skruv.

  SvaraRadera
 6. @Ljuramannen, ja visst är det brilliant!

  SvaraRadera
 7. Mycket bra text, tips, länkar osv. Ger mig ork att kämpa vidare så kämpa på du och alla andra också!

  "Vanligt förekommande folksjukdomar var 900 procent högre än i normalbefolkningen" /Svd-artikeln/

  Jag visste att sjuktalen var högre men inte så mycket högre.....

  Gisses - omsätt det i pengar och räkna miljarderna så kommer strax en lösning... Mänskligt lidande som går att omsätta i kronor - det språket fattar varenda politiker. Bara mänskliga lidandet i sig är kanske inte lika intressant....

  MA

  SvaraRadera
 8. @MA det var faktiskt något som Lennart Levi också tog upp. Just sjuktalen. 900 % större ohälsotal är inte lite...

  Och om jag inte minns fel så var det i relation till det han sa de förlösande orden. Om att vi inte kan utmäta så människor blir en belastning för samhället.

  Lennart Levi besitter stor kunskap. Om det ska ingen tveka. Hur mycket han känner till om just skuldsättning och obestånd kan jag inte säga men han är WAY före typ resten av alla andra när det gäller KONSEKVENSERNA av att människor far illa.

  SvaraRadera
 9. Hmm- ja ifråga om hälsa ligger man onekligen allra högst upp på den statistiskt fastställda tio-i-topp listan som skuldsatt ensamstående morsa till litet barn och nyligen diagnosticerats med mupp-diagnosen asperger dessutom. MEN nu är det ju så att jag i och med detta är för DUM för att fatta att jag borde vara deppad. Det enda jag blir RIKTIGT deppad av är när jag tvingas konfronteras med så in i bomben dumma människor som är helt övertygade om att de är smarta. Om mina grannar hade varit likadana som mig själv hade jag tyckt att det inte varit så farligt att vara fattig för då hade vi åtminstone levt i ett andligt berikande och energiladdande samhälle. Vi hade varit som solceller som bara lapade energi hela dagarna för att sedan lysa upp när det blivit mörkt...

  SvaraRadera
 10. Refuserad i civilutskottets blogg.

  Ja, den kom som på beställning! En artikel om uråldrig lagstiftning och ohälsa i samband med överskuldsatthet. Kronofogden själv anser detta.
  Jag skrev några kommentarer till civilutskottets blogg om överskuldsatta i går om detta, generellt, men det togs bort av någon anledning.

  Men här skriver NWT helgupplaga om i stort samma probelematik, idag! Länk…. http://www.nwt.se/article703949.ece

  SvaraRadera
 11. @Dag V, 1. har du blivit refuserad i moderater i civilutskottets blogg? 2. Vad skrev du?

  3. Om fler skrivit men inte fått sina kommentarer publicerade skriv till mig ulrika.ring@insolvensstockholm.se

  4. Vilken klok inställning Jan-Erik Klerkestam gav uttryck för i artikeln i NWT. Precis rätt inställning. Byggd på rationalitet. Kliver rationalitet in i Judep och till Moderaterna så ska ni se att det snabbt blir bättre. För alla.

  SvaraRadera
 12. Refuserat antar jag i civilutskottets blogg!

  Skrev några kommentarer där i går och i dag, men inget fastnade, som det verkar. Inte så trevliga
  kommentarer kanske, men ändå.  1. Varför hör man inget av obeståndsproblematiken i valrörelsen som en valfråga att räkna med, då nästan 10% av valmanskåren är drabbade som obeståndsgäldenärer, eller faller i kölfattning kring problematiken. Människor trasas sönder av inkasso, kronofogde och en utmätningsbalk(lagstiftning) som jag förstått är uråldrig. Det är stor allvarlig sak och fråga, en fortgående problematik som trasar sönder och skadar individen och skadar samhället bl.a. av inkassoverksamhet, som enbart lever av männsikors ekonomiska olyckor, och inget annat vill än att de förblir i den situationen. Finns det inget parti eller politiker som tar tag i den här problematiken och vill en förbättring värdig namnet, och öppet gör en valfråga, så ser inte jag någon värdig att ge en röst i valet 2010? Det är en skam, så jättestor ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,. Det behövs sannerligten en rejäl attitydförändring!
  ------------------------------------------------  2. Vad ska man säga till sina barn? Till sin omgivning? Det vettigaste att säga baserat på erfarenhet och obeståndsforskning känns vara att, TA INGA LÅN ALLS. KÖP ALLT KONTANT. Investera inte inte förrän du kan köpa hus kontant eller bil eller företag eller vad det vara månde. För om du misslyckas att betala på lånen , av naturliga själ, som att bli långvarit sjuk, arbetslös, hamnar i skilsmässa eller oturligt råkar ut för oförutsedda olyckor som kullkastar din ekonomi och tillvaro, så hamnar du sannolikt i näst intill livstids utanförskap, ekonomiskt frihetsberövande, karantän och drar på dig mest troligt en sviktande hälsa som till slut får dig att ge upp livet. Risken är så stor att inget är värt det. Svensk lag och politik är obevekligt omänsklig med det här.
  ------------------------------------------------


  3. Ja, den kom som på beställning! En artikel om uråldrig lagstiftning och ohälsa i samband med överskuldsatthet. Kronofogden själv anser detta.
  Jag skrev några inlägg här i går om detta, generellt, men det togs bort av någon anledning.
  Men här skriver NWT helgupplaga om i stort samma probelematik, idag! Länk…. http://www.nwt.se/article703949.ece
  ------------------------------------------------  4. Dag V säger: Din kommentar inväntar granskning.
  maj 8, 2010 kl 2:28 e m | Svara

  Hej Katarina.
  Får nog hålla med förra komentaren fullständigt. Och de ovan.

  SvaraRadera
 13. Min kommentar som jag lade in på kvällen 7 maj inväntar också granskning. Tog nu en kopia på den och mailar till dig Ulrika om den inte publiceras. Inga påhopp bara lite om hur ledsen och olycklig jag är.

  SvaraRadera
 14. werewolf09 maj, 2010

  En människa som måste sätta utropstecken efter en försäkran om att hon är empatisk måste betraktas med skepsis.

  SvaraRadera
 15. Jag har undrat varför så få skrivit i deras blogg den här gången. Förra gången var det ju massivt. Men jag har hört fler som säger att ni inte fått kommentarerna publicerade. Hm, jag ska nog skicka mail till Katarina och fråga om hon vet vad som hänt...

  @werewolf. Kunde inte sagt det bättre själv.

  SvaraRadera
 16. Hej Ulrika och andra som undrar om kommentarer!

  Vi publicerar alla kommentarer som kommer in, undantaget de som bryter mot vår policy (http://moderatacivilkommitten.wordpress.com/kommentarspolicy/). Däremot har administrerar vi kommentarerna manuellt, vilket kan innebära fördröjning framför allt av kommentarer som skrivs utanför kontorstid.

  Jag beklagar om det någon uppfattar det som att vi inte publicerar kommentarer men så är inte fallet. Däremot kan det, som sagt, dröja något ibland.

  Jonas Falk, administratör.

  Ovanstående kommentar finns också postat i anslutning till Ulrika Rings fråga till Katarina Brännström på Moderater i riksdagens civilutskott.

  SvaraRadera
 17. Bra jobbat Ulrika

  SvaraRadera
 18. Hmmm, angående moderatbloggens nya kommentarspolicy. Det är inte bra när politikerna får FÖR mycket kontakt med riktiga människor, det blir FÖR nära verkligheten för att vara bekvämt.
  (Med tanke på att det blivit fler och fler kommentarer som ifrågasätter fattade (idiot)-beslut)
  :-)
  :-)
  :-)
  Men fortsätt bomba alla politiska bloggar med kommentarer, det är på tiden att politiken får känna av verkligheten utanför den skyddade verkstan Riksdagen.
  Om de väljer att radera/refusera kommentaren, skicka kopia av kommentaren till massmedia, någon av dem kommer att nappa på detta remarkabla övertramp i demokratiska frågor.

  SvaraRadera