fredag 21 maj 2010

Staten är god.

Sveriges Radio, P1 och programmet Tendens kör en programserige om Sverige och vår självbild. Jag rekommenderar alla att lyssna på inslagen. Länk. Tendens skriver om Temaveckan:

"Sverige - världsbäst på mänskliga rättigheter. Den självbilden lever många av oss svenskar med. Men stämmer den med verkligheten?
Nyligen granskades Sverige för första gången av FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Idag är vi det land som fällts flest gånger av FN:s tortyrkommitté och alltfler människor i Sverige vänder sig till Europadomstolen.
Hur kan det komma sig? Och hur är svenska staten som motpart?"

Ja vad ska man säga... Tendens tar inte upp skulder som något enskilt ämne, man tar inte upp Kronofogden (staten) heller, men systemen är desamma och det som definitivt går att känna igen är strukturer och frustrationen. Jag tror man kan lyfta ur vilket "ämne" som helst och lägga dit, hemlöshet, evighetsgälderi, sjuk men nekas sjukersättning, företagare och skattemyndigheten... Det stämmer på alla. Strukturerna är desamma. Individens förtvivlan och ångest likaså.

Jag undrar så hur det blev såhär. Jag ser hur illa och hur kontraproduktiva vi blivit. Skattemyndigheten hålls med väktare, för att skydda arbetare i det allmännas tjänst (tjänstemännen) från medborgarna. Socialförvaltningarna runt om i landet sitter inlåsta, för att skydda arbetare i det allmännas tjänst (tjästemännen) från medborgarna. Kronofogdemyndigheten har lyckta dörrar för att skydda sina tjänstemän från medborgarna. Migrationsverket. Riksdagen. O.s.v. O.s.v. Jag tycker det ger en tydlig och klar bild av ett tydligt och klart MISSLYCKANDE. Det här är inget som vi kan säga Moderaterna, eller Alliansen åstadkommit. Det här är strukturer som vuxit fram under lång tid.

Sverige klappar sig ofta på axeln och säger att vi är så bra. Vi har en uppfattning om att vi, till skillnad från de andra "barbarerna", hålls med fungerande och generösa trygghetssystem. "Vi" - samhället, tar hand om de som har det värst och ingen ska lämnas utanför. Alla ska ha en chans. Och så jämför vi vår uppfattning om Sverige med vår uppfattning om andra länder. USA till exempel, ociviliserade vildar som avrättar personer med begåvninghandikapp. USCH! "VI" däremot, skulle aldrig göra något så groteskt. "VI" har insikt, kunskap och HJÄRTA. Italien med sin grottmänniska Berlusconi. USCH och SER inte Italienarna vilken kalabalik den mannen åstadkommer. Rättsröta! "VI" däremot. Vi har ordning och reda och våra riksdagledamöter argumenterar med munnen och inte nävarna. Våra medier är oberoende och rapporterar neutralt om vad ämne det månde vara.

Staten i Sverige är God. För att inte säga "Gud"...

Vår självbild av oss som kollektiv är att Svenska Staten är bra, rättvis. Den är god, tar goda beslut och gör goda saker. Den är så god och gör så goda saker att medborgarna inte behöver få stöd när det gäller överprövning av myndighetsbeslut. Blir du anklagad för ett brott får du en offentlig försvarare. Du ska skyddas av hemförsäkringen i andra mål (...och har alla en hemförsäkring..?). Men om du ska upp mot en myndighet som arbetar i det allmännas tjänst behöver du ingen hjälp. Eftersom staten är god så kan du tjafsa med dina överklaganden själv. Du har behandlats rätt och ska du överklaga ett beslut från Försäkringskassan, Kronofogden, Socialförvaltningen... så kan du göra det själv. Varför skulle du behöva stöd mot något gott? Förvaltningsmål, dvs myndighetsbeslut, behöver vi inte stötta medborgarna i. Du strider ju mot något gott..

Och eftersom det "Svenska allmänna" är så gott och när en person i det "goda" Sverige inte lyckas, så måste det vara individens fel! Staten är god och får du som individ inte ta del av "det goda Sverige" så måste INDIVIDEN gjort något fel. Staten är ju GOD! Om du är hemlös, så måste du gjort något fel, för vi har, till skillnad från hela övriga världen, en BRA socialförvaltning! Som HJÄLPER människor i nöd. En BRA socialförvaltning gör BRA saker och gör inte den BRA socialförvaltningen BRA saker för dig så måste det vara DITT tillkortakommande och DU som gjort fel. Och DU får då själv bära dina bördor. För här i Sverige är allt Gott.

Har du skulder, utan hem, gått i konkurs, fått betalningsanmärkningar, ingen sjukersättning, ska skickas tillbaka till ett land som hyllar tortyr... så får du skylla dig själv. Sverige är ett BRA land. I Sverige ska ALLA med. Om du inte är med, ja då beror det på att du själv valt att kliva av. Sverige är ett BRA land...

nu tycker jag att du ska lyssna på tendens.

//Ulrika
tel 0702 985941

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant och twingly.

3 kommentarer:

 1. Applåder!! MYCKET väl illustrerat. Jag gläds även över att FN äntligen börjat granska Sveriges efterlevnad av mänskliga rättigheter. Eller ska man säga frånvaron av efterlevnad?

  Jag har sagt det förr och säger det igen - Sverige är ett u-land när det gäller mänskliga rättigheter, bland annat kanske ska tilläggas för områdena kan radas upp.

  SvaraRadera
 2. Sverige det enda land som har lagstadgad tortyr utan att medborgarna fattar det!!

  Stämmer det?

  Se Ulrikas inlägg ovan!!

  Självmordstalen i Sverige kommer att öka dramatiskt inom en snar framtid!!

  Stämmer det?

  Se Ulrikas inlägg ovan!!

  Politikerföraktet växer exceptionellt mycket i Sverige!!

  Stämmer det?

  Se Ulrikas inlägg ovan!!

  Sverige ett land som är på väg in i (tjänstemanna-)diktatur!!

  Stämmer det?

  Se Ulrikas inlägg ovan!!

  SvaraRadera
 3. Du har så rätt i att staten är Gud.

  FN:s brottsofferdeklaration säger att samhället skall hjälpa brottsoffer. Blir du misshandlad får du ett målsägarbiträde.

  Misshandlar den svenska staten dig och du klagar till Europadomstolen är du tvungen att ha ett ombud i domstolen och betala ditt ombud själv.

  Staten har som rättschefen Ehrenkrona själv säger hela maktapparaten med sig, detta mot dig och ditt ombud. Inte ens en hemförsäkring hjälper till att betala för mål i Europadomstolen.

  Carl Henrik Ehrenkrona med personal arbetar sedan hårt och försöker t.o.m. att förmå Europadomstolen att inte godkänna ditt ombuds kostnader om du vinner. Staten vill inte betala vad det kostar att anlita en bra advokat.

  Det är svensk rättvisa i ett land som är bäst på mänskliga rättigheter.

  SvaraRadera