tisdag 24 mars 2009

Men det är då ett evinnerligt tjat!

...om dessa SMS-lån.

Idag är det en ny debatt i riksdagen om SMS-lån. I och med det sjunkande skeppet "ekonomin" så har, naturligtvis, SMS-lån ökat och hotar fortsätta öka. Ökningen kan bli så stor som 100 % 2009 jämfört med 2008. Det skulle betyda att 70 000 snabblån kliver över tröskeln till KFM och KFM ska snällt och lydigt ge sig efter fattiga människor för att hämta hem pengar till mindre fattiga och mer oseriösa företag. Tack vare den nya varianten på tillgångsundersökning kan dessa personer, på riksdagens uppdrag till KFM, i praktiken bli utan bostad för att KFM hämtar hem, i enlighet med deras uppdrag, vinsten till snabblåne-företagen.

Jag tycker det är helt fantastiskt. Ena dagen diskuterar riksdagsledamöter förfasat "odjuret" SMS-lån, och andra dagen skickar dom statligt avlönade tjänstemän att utmäta personer som fått SMS-lån beviljat. Stå och vädja till företag hjälper inte. Företag agerar inom de ramar riksdagen sätter. Företag ska tjäna pengar och så länge staten hjälper SMS-låneföretag med vinstindrivningen så kommer SMS-låneföretagen fortsätta finnas. Punkt slut.

Istället för att, som stöd till SMS-låneföretagen, ge sig efter dessa människor ska staten helt enkelt sluta upp med att stötta företagen. Det kostar för många skattekronor att ha statliga tjänstemän som agerar förlängd arm för oseriösa kreditgivare, mot skattebetalarna. Skulle staten börja ställa krav på borgenären skulle kanske också dessa företag börja agera seriöst och vi kanske fick ett stopp på hela eländet.

Snabbvägen till att snabbstoppa snabblån är att förändra Utsökningsbalken och ge KFM uppdraget att endast driva in seriösa skulder. Att skicka statligt avlönade tjänstemän som mäter ut bostad och lön för att SMS-låneföretagen ska få blomstra är en förutsättning för att SMS-lån ska kunna beviljas i den utsträckning de görs idag. Förändra den förutsättningen och jag tror att problemet är löst.

KFMs uppdrag är en kvarleva från förr då kreditgivningen såg helt annorlunda ut. Staten hänger som vanligt inte riktigt med.

Här är en debattartikel vi skrivit tidigare i frågan.
www.sourze.se
...och en till.
www.newsdesk.se

Sverker har också "sverkat" om vår syn på problemet.
länt till Plus
www.svt.se

Ulrika Ring
Insolvens Stockholm
Ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
pingat på intressant.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar