tisdag 24 mars 2009

Nu går Skam på torra land. Igen.

Med jämna mellanrum kliver Skam upp ur djuphavsgravarna och går omkring på torra land. Jag talar förstås om den skamlösa "roffa-åt-sig" mentalitet vi igen oavbrutet läser om. Den mentalitet som dagligen gör en pudel och som konstant , i olika tonarter, ångerfullt yttrar sig och som "förstår" - gudbevars - att offentliggjorda avtal sticker i ögonen på "vanligt folk" (det ska väl vara du och jag det?) och den ekonomiska standard som på löpande band levererar "yada-yada" ursäkter till sitt uppförande. Med det menas de som försöker rättfärdiga att han/hon per månad har och ska ha 23 arbetarlöner.

Ett gånger ett är ett. Två gånger två är fyra. 770 000 kr (i pensionsinbetalningar) gånger 12 (månader) gånger 2,5 (år) är 23 100 000 (kronor) enligt DN. Jo du, det är skillnad på" skit och pannkaka". Gränsen mellan de två "kategorierna" går mellan "de som har" och "de som inte har". Titta på ditt lönebesked så får du klart för dig vilken kategori du tillhör. Tjänar du under en månad mindre än en genomsnittlig arbetares årslön är risken stor att du tillhör "skitkategorin". Dvs den kategori som genom ditt arbete, din plikttrogenhet och din moral, hjälper till att bygga upp medel för "pannkakskategorins" och deras omoraliska och skamlösa ersättningsnivårer.

Vi som varit med ett tag har hört argumenten tidigare. Här och där i tiden blir det modernt att "genomlysa" (avslöja) avtal, och ersättningar ska bli "transparenta". Vanligt folk rasar och "pannkakorna" gör sina pudlar. Förr i tiden var det "fallskärmsavtal" (typ A-kassa men då för "pannkakor" och med månadsersättningar i klass med årsarbetslöner) som stod i fokus. Nu är det "same, same but different", dvs samma belopp men med nya namn för samma ersättningsnivåer. Är det några fler än jag som ser strukturerna?

Under år har vi hört diskussionen om att "om vi inte betalar rimliga ersättningar sticker all kompetens från Sverige". Kompetens? Vaddå kompetens?
Styrelsemedlemmar ska ha " bra betalt eftersom dom har så stor kompetens".
Vaddå kompetens? Talar vi om samma styrelsemedlemmar som idag svamlar om dom inte hade klart för sig vad dom skrev under? Idag hävdar att dom varken förstått avtalen eller i värsta fall ens läst igenom desamma? Vaddå kompetens? Samma styrelsemedlemmar som gör avbön till höger och vänster för dom "inte förstod"? Var det inte för den utomordentliga kompetensen dessa personer i höga befattningar motiverade sina höga ersättningar? Om dom inte kan läsa och förstå avtal vad har dom då för kompetens? Mina barn, 16, 14 och 10 hade klarat räkna ut storleken på beloppen (gånger, minus och plus...). Vi talar inte om teoretisk fysik här...

Så var hittar vi då anledningen till dessa nivåer och var hittar vi motiveringen? Det kan nog bara motiveras med "position". Vilket igen skickar oss till barnens värld. Astrid Lindgren beskrev det väl i sin bok "Ronja Rövardotter:
- "Voffö gör di på dette viset?"
Well, för att dom kan...

Nu kommer vi till alla överskuldsatta. Dagsfärsk statistik säger att:
SMS-lån riskerar öka med 100 % i år jämfört med i fjol. Det innebär 70 000 snabblån till fogden. Störst ökande grupp är medelålders kvinnor. Varför skulle en medelålders kvinna behöva låna 3 000 kr en månad? FÖR ATT HON INGA PENGAR HAR. Små eller inga marginaler, arbetslös, sjukskriven, utan A-kassa... Oavsett faller försörjningsansvaret förr eller senare på det allmänna.

I riket har vi (siffror från den 24 mars 2009)
418 710 gäldenärer (personer som återfinns i KFMs register)
101 050 personer med löneutmätning.

Det är många. Och fler lär det bli. Botten för de som blivit arbetslösa under hösten eller våren har inte börjat visa sig ännu. Räkna med en ökning... Kostnadsökning för de skattebetalare som finns kvar menar jag. För kostnaden för bl.a. SMS-lån går på skattebetalarna. Varje år kostar överskuldsättningen 30 - 50 MILJARDER per år. Det var innan "krisen". Vems kris undrar jag?

Så tillbaka till de som har och inte har.

En person som sliter och arbetar och drar sitt strå till stacken har kanske 12-13 000 kvar efter skatt om han/hon blir arbetslös. I 12 månader. Sen är ersättningen (13 000 * 12 = 156 000 kr totalt) slut och det är socialbidrag eller flytta som gäller. Oavsett.

En person i en "ledande befattning" får full ersättning om han/hon tvingas sluta. Och det är inga dåliga ersättningar heller. Full lön i upp till flera år erfter han/hon slutat sin anställning. Det motiveras med att personer i ledningen kan tvingas gå från arbetet samma dag som dom sägs upp. Dom har ingen anställningstrygghet och därför ska dom kompenseras för det.

Men Jeez, vad för trygghet har vanliga människor? Ett år med 80 %i-ig A-kassa! 80 % av bruttolön 20 00 är mindre än 100 % av 7 miljoner. Kostar köttfärs mer för att man har en "ledande befattning"? Människor, oavsett befattning eller anställning, ska bo och äta.

Jag tror att de flesta skulle känna sig mycket tryggare om dom, likt ledningsfigurerna, fick full lön i 3 år efter avslutad anställning.

Att få så mycket pengar som det idag talas om i medierna är inte kompensation för kunskap, den kunskapen har vi nu sett att den finns inte, att få så mycket pengar är blott och bart att skyffla medel till de som redan har medel. Mycket ska ha mer och Fan ska ha fler.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm
info@insolvensstockholm.se

pingat på intressant.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar