tisdag 3 mars 2009

Jagad av ringande inkassobolag och fordringsägare?

Har just talat med en kreativ och kul kvinna. Hon är utled på att ständigt och jämt få telefonsamtal på kvällar från inkassobyråer och tydligen idag kom hon på en ny strategi. Jag tycker den var så lysande brilliant att jag har frågat om jag fick dela med mig av det. Och det fick jag.

Vi har fört samtal kring huruvida hon ska söka skuldsanering nu eller vänta. Hon väger för att göra det nu genast, inte vänta till årsskiftet. Kvinnan har också 0 kronor i utmätning. Hon har påbörjat processen med att söka genom att beställa personbevis och broschyr. Hon kom in i föreningen som en skuldtyngd "underdog" men har hämtat upp sig enormt och är numer full av energi och sträcker stolt på ryggen. Vi hade också för bara någon dag sedan talat om just oskicket att inkasso ibland via telefonen jagar personer som finns hos KFM för att få dom att betala mer. Är man hos KFM kan man inte betala mer än man redan gör. Men hoppet är ju det sista som överger, och inkassobyråerna har mycket hopp kvar tydligen.

Så då ikväll ringer ett inkassobolag till henne.
" - Hejsan är det si och så jag talar med?"
*suck* " - Ja!" hon förstod fortsättningen.
" - Ja, jo jag ringer från Inkassobolaget Si & Så och det gäller en skuld."
" - Det stämmer kanske, kanske inte. Oavsett så kan du säkert se att jag inte kan betala mer än vad jag gör idag då jag nyss genomgått en tillgångsundersökning och resultatet av det finns att läsa i min kreditupplysning. (Här börjar hon känna att hon faktiskt inte behöver be om ursäkt. Hon fortsätter:) Inga tillgångar, noll kr i löneutmätning. Men så bra att du ringde! Jag håller på att sätta ihop min skuldsaneringsansökan, flera hundra tusen i skulder så om du kunde skicka en specifikation till mig på alla skulder ni totalt har registrerat på mig. Den måste visa NÄR skulderna uppkom, VAD skulderna avser, VEM som äger skulden och det företagets organisationsnummer, VEM som driver skulderna - ja det är väl ni - och så behöver jag ert organisationsnummer. Sedan vill jag ha skulden uppdelat på kapital, ränta och avgifter. Och då på alla skulder jag ev kan ha hos er. När kan jag ha dessa uppgifter?"
" - Eh..eh..eh... ja ja det ska väl ta kanske en vecka. Så du ska söka skuldsanering och behöver en specifikation menar du?"
" - Jajamensan, skickar du en sådan?"
" - Visst."
" - Jättebra, och igen, tack för att du ringde. DET är vad jag kallar service! Tusen tack. Hej då!"

Hon ringde direkt till mig. Och var jätteglad, hon sa att det var första gången hon lagt på luren efter ett liknande samtal och känt sig som den som fick en bit av tårtan ville!

Ett tips till alla er som är evighetsgäldenärer. Ringer inkassobolag eller fordringsägare, erkänn inga skulder, säg istället att du avser söka skuldsanering och att du gärna vill ha deras assistans "...så kan dom skicka över en skuldspecifikation har dom hjälpt till oändligt. Tusen Tack!

Maktbalansen skiftas en aning i o m att det plötsligt är dom som gör dig en tjänst. Lycka till!

Ulrika Ring
insolvens stockholm

3 kommentarer:

 1. Ja man ska ju verkligen vara stolt över att man inte kan betala sina räkningar från första början.

  SvaraRadera
 2. Så genomkorkat dumt och okunnigt uttalande Anonym kom med. Men...

  ...det är väl känt att okunskap föder fördomar och fördomar skapar kategoriska uttalanden om sånt man inte har en aning om.

  Så, Guds lilla rara rättesnöre, gör om och gör rätt! Du kan tänka. Du har säkert bara otur när du gör det...

  //Ulrika

  SvaraRadera
 3. Bra svarat Ulrika!
  Jag kan lova att det finns ingen människa som VILL hamna hos KF. Alla kan ha olika historier men svaret är det samma i slutändan, och det är att man vill därifrån. Där kan det sen skilja sig beroende vad du har för tillgångar. Det kan vara väldigt påfrestande psykiskt att sitta i den ekonomiska skiten. Det finns många som faktiskt har tagit sitt liv för att det var den utväg de såg och det är fruktansvärt. Jag har defenitivt tagit till den information som ni givit för början till ett bättre liv. Iaf ett utan skulder hos KF/ Tack

  SvaraRadera