onsdag 11 mars 2009

skuldsanering

KFM Skulsaneringsenheten har tagit fram nya riktlinjer för sk. "omprövning" av skuldsanering.

En omprövning av skuldsanering kan bli aktuellt om du får en sk. "förändrad betalningsförmåga".

Jag säger det igen, skuldsanering är inga krångligheter. Vi har skrivit en lathund om skuldsanering, hur du gör och om blanketten. Du hittar lathunden här.

Så tillbaka till de nya riktlinjerna. Skrivelsen kommer läggas ut på kronofogdens hemsida, den kanske redan finns där, men jag hittar den inte... My bad. Om någon hittar den skicka ett mail till mig ulrika.ring@insolvensstockholm.se så lägger jag ut den här.

Riktlinjerna igen.
När du beviljats skuldsanering så får du ett "skuldsaneringsbeslut" där det står månad för månad vad du ska betala och till vem. Det schemat sträcker sig över 60 månader (5 år).

Betalplanen ska du hålla dig till. Noggrant. Varje månad övervaka att pengarna gått till rätt företag/person. Schabbla inte. Betalplanen är helig. No matter what. En skuldsanering beviljas i princip endast en gång, vakta din chans till skuldfrihet.

Det gör också nästan, nästan alla. Men ibland händer saker som förändrar livet. Människor skiljer sig, människor gifter sig, människor blir sjuka. Människor får barn, blir arbetslösa, byter jobb, får bättre lön, sämre lön, barn flyttar och man kan gå ner i lägenhetstorlek o.s.v. Och då kan det bli mer eller mindre pengar kvar (förbättrad eller försämrad betalningsförmåga).

Du eller den/de du är skyldig pengar kan i sådana fall begära en omprövning. KFM skuldsaneringsenhet har inte möjlighet att hålla bevakning på alla beviljade skuldsaneringar och beslut utan när beslutet är fattat är det upp till dig att sköta din skuldsanering själv. Med ett skuldsaneringsbeslut i handen lämnar du KFM och ska stå på egna ben. Detta tills ytterligare information kommer till kännedom.

Får du en väsentlig förändring av betalningsförmåga, öppnar KFM din akt igen. För att räkna med de nya uppgifterna och se om ditt skuldsaneringsbeslut behöver förändras.

Det är det de nya riktlinjerna beskriver. NÄR och VAD är en "väsentlig förändrad betalningsförmåga"?

En väsentlig förbättrad betalningsförmåga är 4 -5 000 kr mer i plånboken/mån. En väsentligt försämrad betalningsförmåga är ca 500 kr. Det betyder att om du får ett lönelyft, eller byter lägenhet och har kvar 3 700 kr mer per månad än skuldsaneringsbeslutet bestämde så får du behålla dessa pengar. Du ska få mer än 4 -5 000 kr/mån för att beslutet ska räknas om.

Väsentligt försämrad är då på samma sätt fast med 500 kr mindre/mån. Då öppnar KFM din akt igen och skriver ner din betalplan.

Det finns några som fått sin skuldsanering helt upphävt. Då kan det röra sig om att man fått ett stort arv, en stor lottovinst el. liknande som gör att man kan betala det totala skuldsaldot, eller att man medvetet fört KFM och fordringsägarna bakom ljuset och ljugit för att få mer pengar kvar under skuldsaneringstiden. Igen, var ärlig! Allt du lärt dig om att vara smart i dina kontakter med indrivningen ska du se till att glömma och istället berätta för skuldsaneringen exakt som det är. Exakt vilka inkomster och utgifter du har. Får du en skuldsanering beviljad, det visat sig att du ljugit, så kan du bli av med din enda chans att bli skuldfri. Var ärlig när du söker skuldsanering.

Men man kan också bli sjuk och ligga på sjukhus och inte kunna betala. Det händer inte ofta men det händer trots allt. Då säger KFM skuldsaneringen att man ska titta på den totala bilden. Varför har inte personen kunnat betala? Vad har hänt?

Och det kan man lätt räkna ut, sitter du på Bahamas och struntar i att betala så sitter du illa till. Ligger du på sjukhus för du har råkat ut för en allvarlig sjukdom eller olycka så sitter du inte så illa till. Helhetsbilden och Varför vägs in. En del anledningar är bättre än andra...

Du ska ha missat 4 månaders betalningar för att det ska bli aktuellt för ett upphävande. Men tro inte för guds skull att du kan hoppa 4 betalningar och vara safe! Sätter du i system att behålla pengarna i 4 månader skulle jag tro att du är rökt. Du ska ha en bra anledning till att inte fullfölja din betalplan.

Slutligen, börja med att titta på blanketten. Du hittar den här. Läs igenom vår lathund om skuldsanering och var inte rädd att fråga. Du kan fråga oss, du kan fråga KFM eller din kommunala budget och skuldrådgivare eller söka information på nätet. Men börja titta på ansökan, det är ett bra första steg.

Lycka till!

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
0702 98 59 41

1 kommentar:

  1. Tack jag vet har haft skuldsanering i 2 år och skött det oklanderligt och så blir jag arbetslös. Helt plötsligt blir det skit jobbigt, men jag tog tag i det och ringde KF, fick genast beskedet att betala om du kan annars vänta, betala inte en fordringsägare utan vänta besked från KF. De tog 4 månader nu har jag ny betalningsplan iofs lite senarelagd men nu kan jag betala igen!! Tycker folket på KF är bra att ha med att göra och väldigt mänskliga :)

    SvaraRadera