måndag 3 mars 2008

- "Alla" ska göra rätt för sig

Jag hänger mig fast vid Finansdepartementet och deras charmerande sammandrag av kronofogden och dess uppgift:
"Kronofogdemyndigheten har i uppdrag att se till så att alla gör rätt för sig, att ingen struntar i sina räkningar medan andra sliter hårt för att betala sina. Målet är att minska antalet gäldenärer, eller antalet skuldsatta hos kronofogden. Detta uppdrag har kronofogden fått av folket genom svensk lag".

Jag funderar över vad ordet "ALLA" betyder.
Alla betyder varenda en av oss. Jag, du, han/hon, vi, ni och de. Precis varenda en av oss. Tutti-barutti. "ALLA".

Men jag blir förvirrad. VEM ska göra rätt för sig? Definiera "göra rätt för sig". Definiera vem som mot vem har en skyldighet att "göra rätt för sig"?

Ex. ur verkligheten:
En medlem i föreningen Insolvens Stockholm, lever och levt på existensminimum medelst utmätning sedan början på 90-talet. I slutet av 80-talet, när privatekonomin var i väl balans, köpte han en videokamera. Ca 6 000 kostade den.

Han betalade, allt var väl, han skilde sig, allt blev mindre väl. Dyrare tillvaro, utgifter för det tidigare gemensamma hushållet stod han nu ensam för. Mannen hade skrivit under de flesta inköpen och "fördelaktiga" avbetalningarna. Han fick utgifter för underhåll till barnen o.s.v Ekonomin kollapsade.

Status på ärendet idag - 16 år senare:
Han har betalat ca 7 000 på kameran och skulden är uppe i 16 000 kronor...

Företaget han ursprungligen köpte kameran av är nedlagt sedan många år, fordran är såld till ett inkassobolag för, antagligen 10-15 % av den totala fordran, vilket ger att ärendet, som sköts av kronofogden, endast finansierar inkassobolagets vinst.

Medlemmen? Kommer som det ser ut idag aldrig kunna bli fri från sin utmätning. Det jag beskrev är bara ett av MÅNGA LIKADANA ÄRENDEN som han har hos KFM.

"Göra rätt för sig" gäller i vilka situationer och för vem-mot vem? Har mannen med skilsmässan gjort rätt för sig eller inte? Ska han göra rätt för sig mot borgenären (som inte finns längre) eller mot inkassobolaget (som har rätt att få in ärendet i sin helhet inte bara det dom betalat plus ränta), eller mot båda? Har inkassobolaget "gjort rätt för sig"? Har borgenären "gjort rätt för sig"? Vem ska "göra rätt för sig" och mot vem? Inkasso? Gäldenären? Borgenären?
Var, när och hur bör Kronofogden kliva in i bilden? Kronofogdens uppdrag idag: "Kronofogdemyndigheten har i uppdrag att se till så att alla gör rätt för sig, att ingen struntar i sina räkningar medan andra sliter hårt för att betala sina".

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
intressant.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar