lördag 1 mars 2008

- Överskuldsättning del 1 av mååånga delar - HUR det fungerar

Problemet med överskuldsättning är ett ständigt närvarande kostsamt problem för samhället. Skattepengar läcker som ett såll in i det svarta hål som överskuldsättning innebär. Som jag skrivit tidigare kostar överskuldsättningen 30-50 MILJARDER/år - det är en STOR ENORM GIGANTISK hög med pengar.

Överskuldsättning
Ingång
De flesta hamnar inte i överskuldsättning för att dom överkonsumerat eller lånat till konsumtion, utan för att något dom inte kunnat förutse har hänt (DN). Ni vet det det oberäknerliga fenomenet vi kallar "livet".

De flesta människor skapar en ekonomisk vardag utifrån förutsättningar han/hon/de har. Men ibland händer något du inte kunnat räkna med, du blir arbetslös, ditt barn eller du drabbas av allvarlig och långvarig sjukdom, oförmåga att arbeta i ditt företag leder till konkurs, kärleksfulla parrelationer kraschar och förvandlar äktenskap/samboförhållanden till iskall skilsmässa/separation. Din ekonomiska kalkyl förlorar sin grund och dina förutsättningar förändras.

Sjukdom, arbetslöshet, skilsmässa, konkurs är vad som oftast orsakar överskuldsättning.

Obestånd
Obestånd innebär att kronofogden, utan någon som helst värdering eller skälighetsbedömning, beslagtar pengar av privatpersoner för att upprätthålla ingångna ekonomiska avtal. Det betyder att staten tvingar en person att leva på existensminimum. Existensminimum är lika med förbehållsbelopp. Förbehållsbelopp består av:
Normalbelopp (ensamstående: 4 374 kr/mån, sammanboende 7 226 kr/mån, barn tom 6 år 2 321 kr/mån, barn fr.o.m. 7 år 2 671 kr/mån)
Hyra - oftast faktisk hyra men DÄR , hör och häpna, finns helt plötsligt ett otippat "skälighetsperspektiv". Bedömer man hyran som "inte skälig" får man inte förbehålla sig hela hyran. Att gäldenären sällan, för att inte säga aldrig, får ett nytt bostadskontrakt hör DEFINITIVT inte hit.

Olika tillägg
ex barnomsorg
kostnad för fullgörande av tjänst
med några ytterligare tillägg.

Normalbeloppet (4 374 kr/mån) ska räcka till:
Hygienartiklar, telefon, sällanköpsvaror, dagligvaror, kostnad för mobil, försäkringar, mat, kläder, vinterskor, normal tandvård, radiotjänst, mediciner, sjukvård, dator, internet, rekreation, hårklippning, klädvård ja, ni fattar..? The lot.

Alltså, Normalbeloppet ska täcka alla utgifter och alla kostnader en person har under en månad förutom hyran. Allt utöver förbehållsbelopp tar kronofogden och distribuerar till den "förfördelade" avtalsparten. Den förfördelade parten är ibland lika med en bank, ibland lika med ett inkassobolag, ibland ett "kommunikationsbolag".

Alla "förfördelade" parter (borgenärer) i ett ekonomiskt avtal har kalkylerat med att inte alla "kunder" eller "klienter" ska kunna fullfölja avtalet (kreditförluster) men att att risk kontra vinst ger "fördel vinst" för företaget.

Individen däremot har ett utgångsläge där han el. hon sätter sin egen privatekonomi på spel. Han/hon har inte "femhundratusen" andra privatekonomier att "täcka upp" för hans/hennes ekonomiska felbedömningar. Går det åt pipan så går det åt pipan. "The pipan, the whole pipan and nothing but the pipan."

Lösningen
Lösningen på en individs obestånd består idag i princip av skuldsanering. Inget annat. Blott och bart skuldsanering. Eller en lottovinst. Får du inte skuldsanering, eller vinner på Lotto/bingolotto/Joker så får du allt vackert leva med din löneutmätning, ditt existensminimum, din fattigdom. I evighet. Amen.

/..to be continued../

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

intressant.se

1 kommentar:

  1. Behov av hjälp med skuldsanering och borgenärsuppgörelser? Även viss gratis juridisk rådgivning- Kolla in http://www.parksjuristbyra.se

    SvaraRadera