måndag 10 mars 2008

- betongkloss

Ett fall.
En kvinna, 3 barn varav 2 bor hemma. Skulder hos kronofogden, ca 300 000 kronor, den 15 januari med fick hon 0 kr i utmätningsbeslut.

Den 23:e januari går KFM in och utmäter hennes konto.

Kvinnan har ett förbehållsbelopp (existensminimum) på ca 18 000 kr/mån. Kvinnan kommer inte upp i "utmätningsbar inkomst" så hon har 0 kr i utmätning.

Det är nu i fortsättningen det börjar bli spännande...
Om karta och terräng inte stämmer överense bruka de flesta anse att kartan är fel och terrängen gäller, eller hur?

När KFM ska löneutmäta (dvs dra pengar innan pengarna utbetalats till konto) så måste dom hålla sig till sk. förbehållsbelopp. Förbehållsbelopp är lika med existensminimum. När pengarna kommer in på kontot kan KFM tydligen använda sig av en annan utmätningsform "utmätning av banktillgodohavanden" och då behöver inte myndigheten använda sig av förbehållsbeloppsuträkningen...

Myndigheten har alltså konstaterat att enligt löneutmätning har kvinnan för låg inkomst för att utmätning ska vara möjlig. När pengarna betalats ut till kontot har man sänkt hennes förbehållsbelopp med ca 7 000 kronor och lämnat henne med 11 200 kronor att klara en månad på.

När kvinnan förtvivlat påpekar att hon ligger lååångt under förbehållsbeloppet får hon en uppmaning:
"låna pengar eller sök ekonomiskt bistånd på socialförvaltningen".

Kvinnan sökte och fick beviljat socialbidrag. Här fick stockholms skattebetalare stå för hennes kostnader, inte för att hon inga intäkter hade utan för att kfm hade tagit dom...

Kvinnan överklagade beslutet. Tingsrätten går på myndighetens linje. Nu får vi se vad hovrätten säger. Om dom kommer fram till samma beslut:
"Om terräng och karta inte stämmer överens, så är det kartan som gäller!"

Systemen läcker som ett såll, och det är inte för att människor fuskar!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

  1. Suck, jag är mållös. Tack för ditt mail, kommer absolut tillbaka!!! Ha en fin dag!

    SvaraRadera