torsdag 6 mars 2008

- SVT Sydnytt den 5 Mars

Den 5:e Mars sände SVT Sydnytt ett inslag om SMS-lån. Insolvens egen ordf. i Lund, Rickard, avslutade inslaget. Medverkade gjorde även en Kronofogde.

Inslaget handlade om SMS-lån.

Jag får verkligen hjärnblödning snart, blodtrycket stiger och det är bara en tidsfråga innan något blodkärl "poppar" i huvudet.

När det gäller överskuldsättning finns det tre viktiga perspektiv. Gäldenärs- Borgenärs och Samhällsperspektiv. Kronofogdens ansats borde ligga i samhällsperspektivet, (myndighetens uppgift är trots allt att upprätthålla en betalningsmoral i samhället, se finansdepartementet,). Min ansats är i gäldenärsperspektivet i första hand och samhällsperspektivet i andra hand.

Let´s level here...
En part - långivaren - erbjuder ett lån, den andra parten - låntagaren - ansöker om ett lån, den första parten BEVILJAR.

Den som får sitt lån beviljat kanske var obetänksam, kanske var ute efter snabba/enkla/dumma lösningar, kanske var i desperat i behov av pengar? Vad vet jag?

Men vad var den andra parten, den som beviljade lånet, vad var dennes incitament till sin del av avtalet?

Alla kreditinstitut, alla finansiärer, alla företag överhuvudtaget räknar på sin affärside. Tanken är att det ska bli ett så stort plus som möjligt efter likamedtecknet.

Ett exempel:
Det finns på marknaden ett företag i "SMS-genren" som endast lånar ut ett mindre belopp, några hundralappar, och för det tar några tior i SMS-kostnad. Inget annat. Betalar du tillbaka lånet i tid så är det allt det kostar. Några tior.

Vem som helst kan utan företagsekonomiska kunskaper räkna ut att affärsiden knappast kan bygga på "några tior". Det behövs många, många och ännu fler tior innan du har ett godtagbart resultat med tillräcklig vinst.

Vad kan då affärsiden vara? Kan det vara att hitta de som inte betalar tillbaka ska stanna i företagets rullar ÖVER TID och därmed öka kostnaden för lånet och således också vinsten? Ränta, avgifter m.m. Hey Presto! Plötsligt rör det sig inte om "några tior", utan belopp vinster byggs av. Kan det vara av den anledningen som väldigt få gör trovärdiga kreditkontroller på dom som ansöker om lån? "NU" finns ingen vinst att göra men "PÅ SIKT"! Låntagarens ålder väger tyngre än betalningsförmåga.

Vem bör sitta med Svarte Petter? Den som i oförstånd eller obetänksamhet eller okunskap ansöker om att låna pengar eller företaget som iskallt kalkylerar med misslyckade krediter som en företagside?

Med "Kronofogdemyndigheten har i uppdrag att se till så att alla gör rätt för sig, att ingen struntar i sina räkningar medan andra sliter hårt för att betala sina./.." färskt i minnet så kanske det är så att dessa företag kan göra som dom gör för att längs ut i kedjan väntar KFM med sitt uppdrag: Att se till att ingen struntar i sina räkningar...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar