måndag 3 mars 2008

- Kronofogdens uppdrag

Finansdepartementets hemsida kan vi läsa följande om kronfogden:

"Kronofogdemyndigheten
Kronofogdemyndigheten har i uppdrag att se till så att alla gör rätt för sig, att ingen struntar i sina räkningar medan andra sliter hårt för att betala sina. Målet är att minska antalet gäldenärer, eller antalet skuldsatta hos kronofogden. Detta uppdrag har kronofogden fått av folket genom svensk lag."

Ja tänk ändå, dessa ca 400 000 skojjare till gäldenärer som utan Kronofogdens styrande hand skulle strunta fullständigt i att göra rätt för sig! HUUR skulle det bli? HUUR skulle det gå om gäldenärsskapet inte hölls i schack av staten? Fullständig KAOS skulle det bli.

För idag funkar det så himla BRA! :-D

Typ: En ungdom, 18-år gammal, ska svänga förbi och köpa mjölk till pappa. Ungdomen har 1 050 kr i studiemedel/mån förutom sommarmånaderna då han/hon sommarjobbar och tjänar 6 000 kr/månad, totalt en årsinkomst på 22 500. Det blir ändå en rimlig summa fickpengar för en 18-åring som bor och äter gratis hemma.

Så tillbaka till mataffären. Vid ingången står ett par snärtiga, glada, positiva ungdomar något år äldre än vår fiktiva 18-åring. De två unga försäljarna kränger mobilabbonnemang åt ett företag som tjänar bra på sin affärside, tom mycket bra. Så närmar sig företagsrepresentanterna 18-åringen.

Försäljarna har antagligen gått en säljkurs som företaget anordnar. Där har dom fått en crash-course i "säljpsykologi", företaget vill ha många kunder och säljarna får lära sig tips och tricks i hur man lockar kunder, många kunder.

Vår 18-åring får kanske hålla i mobilen, trycka på knapparna, lyssna i den - inte sällan har försäljaren en likadan, och slutligen ges en snabb kostnadsredovisning "..några hundralappar/månad och du får ringa för allt! Fördelaktigt, fördelaktigt! Du som kund kan bara TJÄNA på detta avtal!"

18-åringen går hem med 4 liter mjölk och en ny, blänkande, superdupermodern mobil och ett underskrivet avtal på att han/hon ska betala MINST 399 kr/månad under 24 månader! Som fått!

Men 399 kr/månad i utgift är mycket pengar för en som studerar och har 1 050 kr/månad i fast inkomst. Det behövs ingen Rocket-science-forskare för att räkna ut att här bäddar två parter för problem åt den ena parten. Min sympati ligger inte hos företaget...

Men VARFÖR skulle någon vilja skriva ett 24-månaders avtal med en 18-åring som har så låg inkomst och en så dålig prognos att kunna betala? Jo, 18-åringen kommer inte vara 18 år hela livet. Han/hon kommer att vara 30 år en vacker dag och då kan mobilföretaget, med hjälp av det uppdrag folket givit till kronofogden, få ut beloppet, fast då med ränta och allt. Och så kommer vi tillbaka till Finansdepartementet:
"Kronofogdemyndigheten har i uppdrag att se till så att alla gör rätt för sig, att ingen struntar i sina räkningar medan andra sliter hårt för att betala sina."

I mitt tidigare inlägg "Statlig försäkring" skriver jag om ett sätt att se på problemet.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
intressant.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar