lördag 4 juli 2009

Den enes död, den andres bröd

Vi har sett och läst det förr. Hur olika tidningar tipsar om "fynd" på Kronofogdens auktioner. Värst och mest frekvent verkar det förekomma hos E24. Där det idag, igen och på nytt, tipsas om att det finns spännande roliga saker att köpa för billig peng hos fogden. Länk till artikeln "Fynda hos Fogden".

Det är som att det inte går in att det är personliga saker, som beslagtagits av Kronofogden, för att betala skulder som kan vara hur tveksamma som helst.

Vi har exemplet brädhögen.
1987 köpte en person brädor till en vedbod, kostnad 842 kronor.
Fram till i dag har 5 olika inkassobolag, via statliga tjänstemän på KFMs försorg, tjänat sammansagt 9804 kr på dessa brädor! Inte nog med det - i februari krävdes kvinnan på ytterligare 6 111 kronor för samma skuld! Totalt 15 915 kronor. Och från alla dessa pengar, harbrädleverantören, producenten, förädlaren och merskaparen, fått totalt ingenting! Tillsammans med kravet på 6 111 kronor följde ett hot från verkställigheten KFM att om kvinnan inte betalade skulle hemmet gå på exekutiv auktion! Hon hotades med hemlöshet. Den brädhög som avtalades om 1987 skulle nu, 9 804 kr och 22 år senare, innebära att kvinnan skulle stå hemlös! Rent teoretiskt skulle det kunna vara "DVD-filmer" från den kvinnans vardagsrum som försäljdes på "fyndauktionen". För att -kanske- inbringa någon hundralapp mer åt ett inkassobolag.

Vi vet att det oftast är fullständig ekonomisk katastof bakom dessa utmätningar. Länk till Anna Larsson, SVD, krönika från igår. SVD "Nu kommer allt fler förtvivlade krisbrev".

Det är också tveksamt om dessa auktioner inbringar några pengar till borgenärerna. Men auktionerna fyller en pedagogisk funktion, har ett "lärande syfte". Läs Protokoll, SKVs tidning, nr 1 2007 sid 9 "Bland cirkelsågar och pottskåp".
Det är också anmärkningsvärt att det är myndighetens egen tidning (då KFM hörde till SKM) som i så upphetsade ordalag pratar om dessa auktioner.

Ändå väljer man att beskriva dessa saker som "fynd", utan att ta till sig förtvivlan hos den som blir av med något kanske viktigt för honom/henne. Någon som -kanske under större delen av sitt liv - jagat ihop till en komplett samling LP-skivor av en artist, eller som har fått en elgitarr för att åtminstone kunna fortsätta spela sitt instrument, den person som ser dessa saker ofrivilligt gå under klubban för att något inkassobolag eller kreditinstitut ska tjäna pengar! Låt mig påminna er om att det är borgenären som själv väljer om ränta ska betalas före kapital, eller tvärtom. Vad tror ni borgenären föredrar? Och för att det företaget -möjligtvis- ska få någon extra hundralapp tar man ägodelar, säg mormors fina klocka, och säljer för hur lite pengar som helst och media rapporterar "fynd!!!".

Skriv till E24 och protestera. Här är mailadress till chefredaktören Theresa Thustrup
theresa.thustrup@e24.se
Om alla 500 000 personer med ärenden hos KFM skulle skicka ett mail och protestera så tror jag att
1. E24:as mailserver kollapsade.
2. Vi kanske skulle se en annan typ av rapportering nästa gång, något som andades lite mer respekt för de som ser sina ägodelar försvinna för att företag ska få profitera på vanliga människors slit i uppförsbacke.

Det är dags att de 500 000 personerna (and counting...) börjar synas och höras. 500 000 är många. Väldigt många. Tillsammans kan vi förflytta berg om vi vill. Det krävs kanske gemensamma krafter i form av ett mail då och då, men 500 000 blir starka tillsammans...

Maila och protestera mot ordval och hur man rapporterar.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

pingat på intressant.se

2 kommentarer:

 1. I E24 står det att det "bara" är ca 360 000 som har ärenden hos kronofogden och här läser vi 500 000. Hur många är det egentligen?

  SvaraRadera
 2. Ja det är frågan...

  Den 13 mars fick jag information om antalet gäldenärer av kfm. Så här står det. Ordagrant

  486 134 gäldenärer finns i landet
  121 180 i Stockholms län

  Det kanske beror på vilket urval man använder?

  SvaraRadera