måndag 6 juli 2009

Hoppsan! Positivt!

Allt fler söker skuldsanering enligt DN och SVD. Och det är inte nog med det, även fler beviljas skuldsanering! Länk till KFMs pressmeddelande.

Det finns mycket att säga om skuldsanering, mycket att önska, och inte alltid enkelt och rätt tänkt. Det är en hård tillvaro, även om den är mindre hård än livet med utmätning, men skuldsanering är idag ett sätt att försäkra sig om att alla gamla skulder försvinner.

Några viktiga punkter ang. skuldsanering.
1. Det är inget krav att du ska haft kontakt med kommunala budget och skuldrådgivare. Det är något du har rätt till men inget måste. Skuldsanering beslutas av KFM Skuldsaneringsteamet ingen annan. Det är också till KFM du ansöker om skuldsanering.
2. Ansökan är enklare än många tror. Du har en lathund till hur du söker här. Kronofogdens information om skuldsanering hittar du här. En länk till själva broschyren och blanketten hittar du här.
3. En skuldsanering omfattar alla gamla skulder fram till datum för inledande skuldsanering.
4. Om du gör som du ska så är du skuldfri 5 år efter du beviljades skuldsanering. Inga förfallna gamla skulder OCH inga betalningsanmärkningar.

Funderar du på att söka skuldsanering så SÖK. Vår erfarenhet är att många tror att dom ändå inte kommer att få skuldsanering beviljad, och så lämnar dom aldrig in ansökan. Avslå inte själv dina chanser till att beviljas skuldsanering, sätt ihop ansökan och skicka in för prövning av KFM. Det tar inte så förskräckligt lång tid att sammanställa uppgifterna för ansökan, ta dig tid och skicka in.

Vi har flera exempel på personer som stått i kö till sin budget- och skuldrådgivare, som kommit i kontakt med oss och som inom en vecka själva sammanställt sin ansökan och inom bara månader fått sin ansökan beviljad. Så om det finns en mikroskopisk chans att just du kan beviljas skuldsanering skicka in ansökan! Låt KFM besluta om du ska ha skuldsanering eller inte.

Ibland kan det behövas lite stöd för att få ihop ansökan. Kanske inte för att det är så svårt som för att det är jobbigt... Då kan du maila info@insolvensstockholm.se eller efter den 1 augusti ringa 0702 98 58 41 så kan vi berätta mer om skuldsanering. I augusti kommer det också bli någon typ av information om skuldsanering på stadsbiblioteket vid Odenplan i Stockholm. Mer information kommer senare. Även fler informationsmöten håller på att planeras.

Men börja med att titta på broschyr och blankett. Länk. Och läsa lathunden. Så ska du se att det är mindre svårt än du kanske tror! Tips får du av oss om du behöver.

LYCKA TILL!

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm
pingat på intressant.se

5 kommentarer:

 1. Ja, det är ju positivt att fler och fler ansöker om skuldsanering. Från januari 2010 kommer ju nya bestämmelser - skuldsaneringen skall bara omfatta 3 år och skulderna behöver inte vara gamla. De som beviljas skuldsanering nu i höst får skuldsanering på 5 år men de som beviljas i januari omfattas kanske bara av 3 år - om förslaget går igenom. Jag tror många väntar lite att ansöka - 5 år är en oerhört lång tid trots allt. Många har kanske levt utanför i många år och väljer därför att vänta. Så i januari (om förslaget på 3 år går igenom) behöver KFM ännu fler skuldsaneringstjänstemän då antalet ansökningar förmodligen fördubblas.

  Anledningen till förändringen är ju att folk måste komma in på banan igen efter att ha suttit ute i kylan. Sverige har ju inte råd att ha så många människor i bidragsställning (som det ju oftast blir) och köpkraften sinar ju vilket i sin tur drabbar de hungriga företagen.

  Det vore fantastiskt om de nya reglerna börjar gälla. Men frågan är hur de som fått 5 års skuldsanering ställer sig till att nya får 3 år?

  SvaraRadera
 2. Det blir INTE någon förändring av skuldsaneringslagen den 1 januari 2010. Det är också HÖGST tveksamt om förkortningen av skuldsaneringstiden från 5 till 3 år kommer att gå igenom.

  Förslaget ligger för beredning på justitiedepartementet. Och har stött på patrull. Det verkar som om olika borgenärsintressen (banker och inkasso?) har lyckats få Finansdepartementet och Riksgälden på sin sida i diskussionerna om förkortningen.

  Mer om detta om någon vecka.

  SvaraRadera
 3. Förtydligar: Eftersom det finns starka krafter som motarbetar Ertsborns förslag och som vill stryka förkortningen i skuldsaneringstid så har förslaget skjutits upp. Hur länge det tar vet ingen.

  SvaraRadera
 4. Vill göra alla medvetna om att, förvisso står det under punkt 4, ovan följande:

  Om du gör som du ska så är du skuldfri 5 år efter du beviljades skuldsanering. Inga förfallna gamla skulder OCH inga betalningsanmärkningar.

  Men... OBS!!!! CSN är kvar även efter skuldsaneringens 5 år. Hur kan det komma sig. Vad skulle då vitsen vara att t e x få skulsanering på 2 - 3 hundratusen och ha kvar en skuld till CSN på lika mycket?

  Read more: http://insolvenssthlm.blogspot.com/2009/07/hoppsan-positivt.html#ixzz0fbU2moUH

  SvaraRadera
 5. Angående saneringen,vad tittar KFM på?
  Ålder,hur man fick alla skulder,varför man inte kan betala tillbaka? Något som jag tycker måste beaktas är bostaden,varför ska man inte kunna byta bostad med anmärkningar, det är konstigt,bor jag dyrt så måste det väl i rimlighetens namn vara bra mycket bättre att byta till något billigare och kanske då kunna betala tillbaka mera på skulden.Vilket märkligt samhälle Sverige är.Det skulle vara förbjudet att neka människor att byta lägenhet,och det om något måste göras något åt.

  SvaraRadera