torsdag 23 juli 2009

Stackars alla svenska fåmansföretagare!

Regelverket för småföretagare är inte att leka med. Myndigheternas nitiska tjänstemän är inte heller att leka med. Jag lutar mer och mer åt att tjänsteman på SKM eller KFM måste ha ungefär samma karaktärsdrag som de som plockas ut att bli flygledare "Du FÅR inte tänka själv. Inte vara kreativ" Skillnaden är att när det gäller flygledare är det befogat. Men varför måste tjänstemännen hållas med den inställningen? Den och inställningen att alla är lurare och bedragare, alla ska betraktas som lurare och bedragare och alla ska behandlas som lurare och bedragare.

Har man glömt bort att småföretagare faktiskt drar in pengar, och inte så lite pengar heller, till den gemensamma kassan? Att småföretagare inte kostar utan bidrar? Det som kostar är det gränspsykotiska regelverk man tvingar småföretagare att leva med.

Varför måste dessa tjänstemän arbeta så hårt för att bli en belastning för oss andra? Man KAN och FÅR tänka själv. Vill tillägga att det kan till och med vara så att tjänstemän på SKM och KFM BÖR tänka själva. Vi kanske till och med skulle kunna erbjuda motstånd till den här krisen om myndigheterna arbetade för medborgarna?

Jag och en företagare i Sverige hjälps åt att försöka få bort en betalningsanmärkning. SKM har lämnat helt galna råd åt företagaren, SKM motsätter sig inte att det "kan ha gått till" som företagaren beskriver men tror ni det räcker??

Nix pix. Beslutet från KFM lyder ungefär,
Ärendet faller under vad som kan/ska rättas enligt lag, SKM väljer att inte bemöta företagarens argument, men frånvaron av motargument är inte nog... Det ska också finnas något som STYRKER företagarens berättelse. Att personen lämnat in en radda med dokument som styrker berättelsen räcker inte. Det finns ingen "auktoritet" som verifierar... M.a.o. tvärtemot en rättsstat säger man "Du är SKYLDIG tills du kan bevisa motsatsen!" Ordnung muss sein...

Jag fattar inte varför det ska vara så svårt? Får tjänstemän som backar på ett beslut avdrag på lön om dom erkänner sina misstag? Resulterar det i mobbing på arbetsplatsen? Stupstock och offentlig vanära?

Jag förvånas gång efter annan över att det överhuvudtaget finns några företagare som vågar ta språnget i Sverige. Att starta eget är som rysk roulette. Det är slumpen som avgör om du ska klara dig till imorgon.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

pingat på intressant.se

4 kommentarer:

 1. Så här har de behandlat småföretag så länge jag kan minnas, och då menar jag ända från 1960-talet.

  Men det finns undantag. I min kommun som är en glesbygdskommun anstränger sig kommunen och dess tjänstemän till det yttersta för att hjälpa ALLA företagare.

  SvaraRadera
 2. Svenska regelverk och ramlagar är till för att så många som möjligt diskvalificeras för att få hjälp och hamna inom rättsskyddet. Sverige är en bananrepublik med byråkratnötter med oförmåga eller förbud att tänka själva. Sedan är det så att vi svenskar är för mesiga att säga ifrån. Vi har lärt oss att stå och skrapa med fötterna för dessa nötter. Därmed ger vi bananrepublikens byråkratryttare "tillstånd" att behandla oss som presumtiva utsugare som skall hållas stångna. Jag har genomskådat det här systemet för längesedan och hårdrar gärna argument med nötterna. De hänvisar till sina bestämmelser men vad få vet är att allt går att överklaga. Ja, inte KFM:s beslut om man inte är ute i god tid. Det bästa vore om så många som möjligt hamnar där så kanske någon trött fan får upp ögonen och undrar vad som pågår. Ja, Sverige kan inte stoltsera med att värna om sina medborgare. Fler skulle lägga fram klagan i EU-domstolen. Man kan vända sig dit när rättssystemet inte fungerar - vilket det inte gör många gånger.

  SvaraRadera
 3. Ulrika, det vore en guldkant att sätta på din blogg. Om ni kunde få fram hur man rent praktiskt går tillväga för att överklaga i EU-domstolen. Sverige skulle få ett rent hel**te pga alla tjänstemannaövertramp där de rent reflexmässigt skyddar varandra istället för att erkänna fel och rätta till vansinnigheter, för att inte tala om att faktiskt följa de lagar som domstolarna idag totalt struntar i pga att de också ställer upp på svågerpolitiken att tjänstemännen alltid har rätt. Så sätt Sverige i den skamvrå de förtjänat i EU, det görs bla genom att fler överklagar. Men där är vi många som inte vet hur det går till och hjälp behövs.
  / Mvh Rune

  SvaraRadera
 4. Till Göran. Ja, så är det och roligt att du hittat rätt stöd. Hoppas fler gör det.

  Till Anonym. Kunde inte sagt det bättre själv. Du får gärna ta kontakt med oss info@insolvensstockholm.se

  Till Rune. Det kan vara något att lägga upp på hemsidan när vi nu i höst tar upp det arbetet igen.

  //Ulrika

  SvaraRadera