tisdag 26 januari 2010

Lite om kronofogdens kunder


Kronofogden har både möjliga och omöjliga kunder dom ska arbeta åt. Visserligen tillämpar man begreppet "kund" även på de gäldenärer man försätter i fattigdom, t.ex sjukskrivna, arbetslösa och utförsäkrade, men det får nog stå för verkställigheten att kalla den man löneutmäter för "kund". Jag menar att ordet kund innebär någon frivillighet från kundens sida och frivillighet ingår inte alltid i Kronofogdens verksamhet mot gäldenär. Söker vi på ordet kund i synonymer.se ser vi att
"kund = köpare, konsument, avnämare, klient, spekulant, reflektant, shoppare, besökare, stamgäst, gäst"
Visserligen är många gäldenärer "stamgäster" hos Verkställigheten men ändå...

Så jag tycker "kund" är något missvisande. Med kund menar jag istället och enbart den borgenär som vill ha statlig uppbackning med att tjäna pengar. Oftast, skulle jag tro, rör det sig om inkassoföretag som på uppdrag använder allt dom kan för att få pengar ur den som inga pengar har. I den strävan ställer sig staten - no questions asked - bredvid borgenären och erbjuder ekonomiska sanktioner mot gäldenären, dvs den sjukskrivna, nyskilda, arbetslösa, utförsäkrade personen för att säkerställa att borgenären får så mycket betalt som överhuvudtaget möjligt är.

Kronofogden har många ljusstarka kunder, ex banker, men också mer dunkla. Jag vet inte om det här företaget TopCountry är kund hos Kronofogden men det är inte otroligt i alla fall. Jag har ingen uppfattning om de som driver TopCountry eller haft någon kontakt med företaget men jag tycker det illustrerar en del av problemet. Och visar på hur skvatt galen den kreditmarknad som så många värnar och omhuldar är. TopCountry ägnar sig åt någon form av kosmetiska produkter. Samt utlåning av pengar. Som, av företaget, godkänd låntagare förbinder man sig att istället för ränta köpa en deodorant för varje 1 000 kr man får beviljat i lån. Om man beviljas ett lån på 3 000 kr ska man alltså också köpa 3 st deodoranter, förlåt antiperspiranter var det visst. My bad.

Jag har som sagt ingen uppfattning om företaget men jag undrar hur seriöst Kronofogdens uppdrag är designat när man på fullt allvar ska driva in en sådan skuld? Är det bara jag som ser det lyteskomiska i hela proceduren? Det framstår som en intrig i en buskisfilm.

"Du ska betala 3 000 kr plus avgift för 3 antiperspiranter." Känns det inte löjeväckande? Idag skriker alla om de offentliga utgifterna och deras storlek. Det här, "antiperspiranterna", är ett juridiskt seriöst attackerat problem som jurister, vid begäran från företaget självt, på Kronofogden ska sitta och göra uträkningar om existensminimum för. Som Kronofogdens jurister förhindrar umgängesföräldrar att träffa sina umgängesbarn för. Företaget TopCountry är kanske seriösa i sin målsättning att hålla fattiga svenska människor med torra armhålor men hur blev det statens problem? Och hur tillåter man det att belasta statskassan när inte ens sjukskrivna är prioriterade?

Jag tar mig igen för pannan. Är det ingen mer än jag som anser att vi måste strama upp vad krav som ska ställas på borgenären, dvs Kronofogdens riktiga kunder? "De andra", gäldenärerna, är inget mindre än offer. Om än med torra, väldoftande armhålor.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Glöm inte bort de andra bloggarna! Gå till Hemsidan för att se vilka de är.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

 1. Det är så dumt så man tror inte att det är sant. Har de äganderättsförbehåll på deon, dvs tas den tillbaka ifall man inte betalar?

  Vad blir nästa pryl? Ska man skräddarsy produkter som medföljer lånet? Lånar du 1.000 kronor måste du köpa ett paket nudlar o.s.v.

  Fortsätter på min Axe köpt på ICA.

  Mvh
  Robert

  SvaraRadera
 2. Lysande!

  Å den andra sidan undrar jag hur många överskuldsatta som har råd med deodoranter till det priset?

  SvaraRadera
 3. det här är som att gå stigen i läbbiga skogen, och allt är surt...:)

  Uppropet och listan är uppe nu.
  Väl Mött

  SvaraRadera
 4. Ja, fler top country och det kan göras en riktig high chapparal film i svensk tappning :-)

  SvaraRadera
 5. Strålande!!

  TopCountry är, som jag ser det, lösningen på alla problem. Jag ska genast ta ett lån hos dom och betala mina övriga skulder... frågan är var fan jag ska göra av 300.000 "antitrans-vad fan det nu hette".

  Är det ingen som kan säga till dom att skärpa sig??

  Dwight

  SvaraRadera
 6. Alltså det här var bland det sjukaste jag läst i mitt liv. Det är väl inte kronofogdens fel att samhällets botten är så jävla dumma i huvudet att dem tar ett lån på 3000kr till ockerränta. Går väll inte att vara arg på kronofogden för att dem löneutmäter, du som fått skulden har ju gjort FEL. Om inte fogden tar dina pengar så skulle ju folk kunna konsumera hejvilt utan konsekvenser.
  Sen varför ska julen vara så helig för alla om du har skulder har du inte gjort rätt för dig och ska då inte få "frossa". Samt att jag inte tycker att man ska kunna köpa wii/dator osv. Skulle du vilja att nån som är skyldig dig pengar får köpa på sig nya saker under julen bara för att det är jul? Många svenskar verkar tro att man kan göra vad som helst här för man kommer ändå att få det bra (staten tar hand om dig)...

  SvaraRadera