tisdag 26 januari 2010

Lyxfällan - Dumfällan?


Usch och *suck* som jag ogillar det programmet. Jag har nog sammantaget sett 25 minuter av lyxfällan, men det räckte. Som jag ogillar det programmet.

Men hur mycket jag än ogillar det så finns det där. Ungefär som Utsökningsbalken och verkställighetens uppdrag. Djupt orättvist, men någon tjänar pengar på det...

Lyxfällan är ett spektakulärt jippo som, för TV-bolaget, har ett enda syfte, att locka många tittare. Många tittare - många annonsörer. Många annonsörer blir klirr i kassan och... Lo and behold, Lyxfällan!

Jämfört med att sätta upp en välregisserad produktion av Shakespeare, med erkända karaktärsskådespelare är program av typen "Lyxfällan" en billig sak. Enkel, billig och drar många tittare. Det måste väl anses vara en TV-programproducents våta dröm? Mediebruset idag är intensivt. Och för att sticka ut i mängden måste man vara iögonfallande, Lyxfällan är inte är kvalitets-tv, men det är iögonfallande...

När Lyxfällan ger sig ut på jakt efter lämpliga deltagare i deras program så sållar dom hårt för att få fram det mest uppseendeväckande dom kan hitta. It´s what they do! Man väljer det man tror fortsätter hålla tittarna vid TV:n. It´s what they do!

...och folk blir korkade. För fördomar fördummar. Och många, många som ser Lyxfällan tror att det speglar verkligheten. De som förstår att det är ett iogonfallande program med en strategi att sälja annonser verkar välja bort att titta på "skräpet". Kvar blir en bullrig skara människor som, utan förmåga att separera Lyxfällan från verkligheten, förfasas och drar alla över samma kam. Kronofogden? Ja som folk TAR LÅN så får man bädda och ligga själv.

Vilket då också skulle bevisas. Till inlägget "Lite om Kronofogdens kunder" ramlade följande kommentar in natten till idag:
"Alltså det här var bland det sjukaste jag läst i mitt liv. Det är väl inte kronofogdens fel att samhällets botten är så jävla dumma i huvudet att dem tar ett lån på 3000kr till ockerränta. Går väll inte att vara arg på kronofogden för att dem löneutmäter, du som fått skulden har ju gjort FEL. Om inte fogden tar dina pengar så skulle ju folk kunna konsumera hejvilt utan konsekvenser. Sen varför ska julen vara så helig för alla om du har skulder har du inte gjort rätt för dig och ska då inte få "frossa". Samt att jag inte tycker att man ska kunna köpa wii/dator osv. Skulle du vilja att nån som är skyldig dig pengar får köpa på sig nya saker under julen bara för att det är jul? Många svenskar verkar tro att man kan göra vad som helst här för man kommer ändå att få det bra (staten tar hand om dig)..."

"...samhällets botten"? Hm, är det så kommer nog många som sitter fast i löneutmätning snart få sällskap av kommentatören. Okunnigheten lyser tydligt igenom kommentaren. Well, till viss del har den anonyma skrivaren rätt, men rätt i fel ände. För ja, staten tar hand om dig, förutsatt att du är borgenär. Låna ut vad du vill, staten tar hand om dig. Låna ut vad du vill till vem som helst, för staten tar hand om dig. Tom om ditt syfte med utlåningen är att sälja antiperspiranter. Oroa dig inte, staten tar hand om dig. Oavsett. Oavsett! Bara ös ut! Vi (staten) ser till att städa upp efter dig. Banker - ut med pengarna. Spekulera. Vi (staten) sätter in vad artilleri som behövs för att du ska känna dig säker så du kan fortsätta låna ut! Yihaa!

Och så fortsätter verkligheten (skuldsatta) leva parallellt med fördomarna (Lyxfällan) i vattentäta skott. Och verkligheten förlorar. Big time. Människor går sönder och någon skor sig på den trasiga.

För den som tror människor tar lån vill jag påminna om att man ansöker om lån och företag beviljar lån. Företag som har full tillgång till inkomster, skostorlek, bh-storlek o.s.v. är den som till syvende och sist godkänner lånet. Och det är företaget som åtnjuter privilegiet att bevilja vilka krediter och vilka lån som helst, det är företaget som lugnt kan räkna med statens stöd. I alla lägen. Utan urskiljning.

Men ändå lever många i villfarelsen att det finns någon rättvisa med Verkställighetens uppdrag. Och det är naturligtvis inte Lyxfällan som lagt grunden eller byggt den fördomen. Men den spär på synen på skuldsatta.

Jag lägger ut en länk till Mats Rådberg och Rankarna "Peta in en pinne i brasan". För den speglar väl inställningen hos de gäldenärer som befinner sig hos Kronofogden?//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Glöm inte bort de andra bloggarna!
Superskuldsatt
Resurspank
Obestånd
Villerider
Noll Koll
Ljuramannen
Affesblogg
Systemsnyltarna
Dwight
Inspirera
Autodidact
Johnny Rocker
Fonzie


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

 1. Jag tror att denna utan kunskap kommentar du fått söker kunskap, för vem vill vara utan kunskap och måla upp sej själv som en människa som vill skada andra genom att visa sin inkompetents. Vad värre är att visa att denna person har ingen kontakt med sina känslor utan saknar en inlevelseförmåga och det gör att personen då har en vansinnigt brist och tydlig empatistörning...vi får helt enkelt stanna upp och tycka synd om stackarn en liten stund...jag har gjort det nu...och vet du vad det känns redan bättre.;)

  SvaraRadera
 2. Lyxfällan är bra, programmet får mig att känna mig ekonomiskt smart för en kort stund. Att det är fiction har jag redan listat ut. Under pauserna brukar jag gå på toa eller hämta en öl, helt beroende på vilket behov som tränger sig på först.

  Lyxfällan är en freakshow, tråkigt bara att många inte förstår det. Och djupt olyckligt att de tillåts sprida en så skev bild av skuldsättning. Charlie, Mathias och de andra i produktionen borde skämmas, men de väljer nog att le hela vägen till banken, det brukar människor utan ryggrad kunna göra.

  MVH
  Robert

  SvaraRadera
 3. Den som skrev den där kommentaren till ditt förra inlägg inatt har i alla fall bevisat sin okunnighet. Vad är det man brukar säga? "Bättre hålla käft och slippa visa att man inte fattar, än prata och avslöja sig", eller nåt.

  Utmärkt!

  Mvh Mannan

  SvaraRadera
 4. TV3:s hemsida säljer programmet med följande slogan:

  "Charlie och Mathias har vässat ekonomipekpinnarna och är tillbaka i en helt ny säsong!"

  Är de månne en sådan pinne Mats Rådberg menar?

  SvaraRadera
 5. Hej igen nu är det den okunniga personen med empatistörning som kommenterar igen! Förstår verkligen inte vad du menar så visst kanske jag är okunnig i frågan och jag har aldrig sagt att jag är en expert. Men jag förstår inte vad du tycker att man ska göra om nu Bert tar ett smslån på 3000kr till (jag vet) otroligt hög ränta som inte borde vara laglig. Smslåne bolaget har sin fulla rätt att låna ut pengarna så vitt jag vet (rätta mig gärna). Då måste dem väll även ha rätt att kräva in pengarna? Som jag ser det är det väl en lagändring som måste till. Kfm har ju ingen möjlighet att tycka synd om bert för att han skuld går till smslåneföretag.

  SvaraRadera
 6. Någon är upprörd över att vissa inte gör rätt för sig. Det skall man göra i den mån man kan. Men om man väljer att se helheten. Vi tittar lite under ytan - då är det så att en skuld som uppstår är inte bara DEN SKULDEN. Skulden genererar nya skulder eftersom borgenären lägger på ränta. Ränta betalar man för att man lånar pengar. Ett sms-lån har skyhög ränta. Det vet vi. Men vad värre är (nu tittar vi lite mer under ytan) är det farligt många som tar dessa lån som har ett skriande behov att få tillgång till pengar snabbt. Vi vet inte alltid vad de skall ha pengarna till men vi vet att det handlar om desperation. Detta vet sms-låneföretagen. De vänder sig till en grupp människor som snabbt behöver pengar för att de är i desperat behov av det. Därför lägger de på extra hög ränta. I desperation ser man inte alltid den lilla texten under. Detta är inte allt. När skulden och räntan inte betals i tid lägger borgenären på ännu mer ränta. Och så skickar han skulden till kronofogden. För det är så de bygger upp en lukrativ verksamhet. Ju fler som de skickar till kronofogden, ju mer vinst eftersom räntan läggs på inte bara på skulden utan på räntan, förseningen, påmionnelsen etc etc. Skulden klonar sig själv skulle man kunna säga, det är upplagt. Det är först när skulderna klonats tillräckligt många gånger som de verkliga vinsterna för sms-låneföretagen blir lukrativa. Och vad är mer lukrativt än att rikta sin affärsidé till människor i desperation? Dessa människor är inte i läge att förhandla om räntor, vänta och se om någon annan har bättre villkor etc.

  SMS-lån är av ondo. Man skall inte ens tänka tanken. I princip är hela inkassobranchen uppbyggd på likande sätt. Skulder skall generera nya skulder. Förr kallade man det ocker men idag har man lite finare ord. I det myller av självgenererande skulder är det svårt att skilja agnarna från vetet. Det är i princip nästintill omöjligt att skära sig igenom ett sjukt sanktionerat regelsystem för att komma åt själva kärnan (skulden) för att utröna vad som egentligen hände med den. Den är i flera fall betald för länge sedan. Men eftersom den klonar sig själv (som aggressiva cancerceller) blir den svår att bekämpa. I många fall blir man aldrig fri. Man behöver hjälp. Men eftersom hjälpen uteblir får man leva på halvfart, och det vet ju alla som fått gåvan att tänka själva, att det går en viss tid. Sedan tar det stopp.

  Det är lätt att sitta och gapa över andra och vägra se sanningen. Det här är bara toppen på ett isberg.

  SvaraRadera
 7. Senaste anonyma inlägget vet vad han/hon pratar om! Skulle vilja tillägga en enda sak: förvånansvärt många sms-låneföretag ägs av inkassobolag, och vice versa. Det är en hel industri som livnär sig på att suga ut skuldsatta.

  Mvh Mannan

  SvaraRadera