torsdag 21 januari 2010

Nära skjuter ingen hare!


Jag skickade brevet om umgängesföräldrar på nytt till regeringen för ett tag sedan. Jag ställde det till Beatrice Ask (m) och Göran Hägglund (kd) för att se om någon av dessa två tyckte att det var något att orda om. Jag fick svar för ca en vecka sedan och svaret blev ingen klokare av. I alla fall inte jag. Kokar vi ner det redan från början korta svaret så blir det ungefär att man känner till problemet och att Kronofogden skickat in en rapport, "förenklad löneutmätning". Ni vet den önskelista Kronofogden skickat in till regeringen där man ber om nya regler.

Eftersom svaret var både bildligt och bokstavligt hopplöst så försökte jag igen. Och fick nytt svar. I Sverige, 2009, är vår Justitieminister Beatrice Ask (m) och vår Socialminister Göran Hägglund (kd) medvetna om att biologiska och adopterade barn inte innefattas i Sveriges tolkning av begreppet "familj"och att man inte på något sätt just nu tänker ändra på den ordningen. Hepp!

Det måste väl ändå sätta Sverige på någon form av världskarta? "Landet med den snävaste tolkningen av begreppet familj." Jag tror inte det går få en snävare tolkning? Inte med mindre än att man helt enkelt tar bort hela ordet familj ur svenska språket? Jag fattar det inte. Men det är å andra sidan mycket jag inte fattar...

"Burr, sa Kasper när han såg en naken häst. Vet du vad han sa när han såg två? Burr-burr." Det är ungefär det bästa jag kan komma på att säga. "Burr-burr."

Här är i alla fall svar nr 2 från Judep. Det tar säkert inte slut här men hit har vi kommit hittills.
"Breven till Beatrice Ask och Göran Hägglund överlämnades till mig för besvarande och det svar du fick är det officiella svaret.

Vi vet att det är finns problem med kostnaderna för umgänge och att det t.ex. är så olyckligt att sådana kostnader ibland kan beaktas i socialbidragssammanhang men inte av Kronofogdemyndigheten när man har utmätning i lön. Som lagstiftningen ser ut i dag bestäms de närmare föreskrifterna om vilka kostnader som ska ingå i förbehållsbeloppet inte av lagtexten utan av Kronofogdemyndigheten. Bl.a. detta gör att det inte är så enkelt att komma till rätta med problemet. Såvitt jag vet finns det ingenting som hindrar att Kronofogdemyndigheten skulle kunna ändra sina föreskrifter i frågan. Ska en förändring ske från vår sida krävs det nog däremot att man tar ett lite mer samlat grepp över utmätningsfrågorna.

Förslaget om förenklad löneutmätning siktar inte på att lösa just problemet med umgängeskostnader. Däremot är det ett steg i riktningen mot att reglerna om löneutmätning kan komma att förändras. Även i övrigt har reglerna i utsökningsbalken börjat hamna i fokus och det planeras för en mer omfattande (men antagligen tidskrävande) översyn av hela balken.

Tyvärr kan jag inte säga att jag har någon klar lösning eller att det finns någon bestämd tidpunkt då en förändring ska ske men jag hoppas att man i det vidare arbetet ska kunna hitta lösningar på en del av de problem som vi ju vet finns. Till dess är det bra att du och andra påtalar de praktiska problem som den nuvarande regleringen ger upphov till. De siffror och exempel som du vid olika tillfällen skickat in till oss är värdefulla för att visa vilka effekter som uppkommer i praktiken.

Vänligen"

Så kan det gå. Hepp! Hepp! Umgängesbarn som längtar efter den av sina två föräldrar han/hon inte bor med får, med Socialministerns och Justitieministerns goda minne, fortsätta längta...

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Glöm inte bort de andra bloggarna! Gå till Hemsidan för att se vilka de är.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Men han svarar ju att det är kronolles föreskrifter om vad som ska ingå i förbehålls beloppet. Dessa föreskrifter är det väl kronolle själva som tar fram. Alltså hela denna problematik du tar upp i denna blogg kan inte lastas lagen utan endast kronolle och deras egna föreskrifter "dom som nu är sååååå opartiska".

  //Inte Arne eller hur det nu var ;b

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jag är numer outsmartad av blogger. Mitt inlägg försvann med ett för ivrigt och snabbt klickande på datorn...

  Så kan det gå. Tydligen.

  //Ulrika

  SvaraRadera
 4. Konstigt svar, som om Kronofogdemyndigheten var en stat i staten som har all fullmakt i världen att skriva sina egna lagar medan riksdag och regering bara handfallet ser på. Så är det ju knappast, det finns ingen statlig myndighet som står över regering och riksdag. Att jiddra om kepsar och mobiltelefoner i skolan är tydligen något ministrar tycker att de ska ägna sig åt och detaljreglera, istället för att anförtro rektor och lärare dessa detaljfrågor men när det gäller kronofogdemyndigheten hänvisar man bara till att de tar fram sina egna föreskrifter. Mycket konstigt är det också att akronofogdemyndigheten tydligen kan sätta sig över andra lagar , som Föräldrabalken där det uttryckligen står att barn har rätt till umgänge med den förälder de inte bor hos.

  SvaraRadera