onsdag 20 januari 2010

Lättköpta skulder?


Som sagt, var och varannan tidning och journalist vill nu kommentera Insolvensutredningens förslag och regeringens oförmåga att göra det rätta. Många tidningar hålls med en möjlighet för allmänheten att kommentera olika artiklar. Vilket också används flitigt. I kommentarerna råder lynchmobstämning och många av "guds rättesnören" gör sig hörda.

Vi hör en tydlig "allmänhetens röst" som kategoriskt vägrar ta till sig hur en skuld uppkommer, hur samhället skapar en handlingsförlamad överskuldsatt och vad pengar det kostar skattebetalarna.

Vi drar det igen. Anledningen till att människor inte betalar sina räkningar är att dom inga pengar har. Inte att dom är dumma. Inte att dom är korkade. Inte att dom inte kan räkna. Anledningen till att människor inte betalar sina räkningar är att dom inga pengar har!

Anledningen till att människor inga pengar har är i första hand arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa och konkurser. Det här är inget som enbart jag som ordförande för Insolvens Stockholm för fram, utan även samhällets experter på obestånd, Kronofogden, säger det. Anledningen till att människor inte betalar sina räkningar är för att dom inga pengar har!! Jag upprepar mig, jag vet, men det ska gudarna veta att det tål minsann upprepas... Vanföreställningarna späs på med verklighetsförvrängande program som "lyxfällan" och att många fotoillustrationer till tidningsartiklar föreställer kreditkort alt. kreditkort som klipps sönder. Har man inte kunskap så är det inte lätt att skilja på fiktion och verklighet.

Obestånd byggs sällan av att visakortet använts för flitigt eller att man för ivrigt bulkhandlat dyra skinnsoffor till vardagsrummet eller lyxklockor att ha på handleden. Det är kapade inkomster som står bakom ekonomiska problem. En tillvaro snurrar på, man bygger hem och familj, något man inte haft något som helst inflytande över händer (sjukdom, arbetslöshet, företaget kursar), och PANG! KRASCH! så sitter helt vanliga, ordentliga och företagsamma människor i obeståndsjungeln och fäktas med skuldlianer. För det ÄR en djungel. Skuldlianer påminner om hydran, lyckas du få bort en skuldlian dyker genast minst 5 nya upp. Och det är INTE för att människor handlat enligt lyxfällan, utan man får skulder på helt vanliga saker, el, hyra, brädor...

"1987 köpte en kvinna brädor för att bygga en enkel vedbod. Kostnaden för brädorna var 852 kr. Pga plötsliga och olyckliga personliga omständigheter kunde inte kvinnan betala räkningen. Fram till juni 2009 hade 5 olika inkassobolag, via löneutmätning, tjänat sammanlagt 9 804 kr på brädorna. Under våren 2009 hade kvinnan fortfarande en skuld på 6 111 kr för samma brädor. Totalt har hon debiterats 15 915 kr för brädor värda 852 kr. Av dessa 15 915 kr har brädförsäljaren (producent, förädlare och mervärdesskapare) tjänat totalt 0 kr. Avkastningen, nära 100 % / år, får anses vara en strålande siffra och står i princip oöverträffad i utdelning".

Så går det till. De där brädorna har alltså kronofogden ägnat timmar åt att driva in pengar för. Inte för att det ska gå till den som producerat brädorna utan för att skuldindustrin ska klara att år efter år spränga den ena vinstvallen efter den andra.. Skattebetalarnas pengar ska väl ändå inte gå till att avlöna tjänstemän som driver in rena spekulationsvinster åt företag? Driva in pengar för att göda stora företag som lever gott på sjuka, arbetslösa, konkursade fattiga människor?//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Glöm inte bort de andra bloggarna! Gå till Hemsidan för att se vilka de är.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 kommentarer:

 1. Vill bara visa min uppskattning. Jag har suttit i klämman och som sjukskriven lär jag säkert hamna där igen. Jag bara väntar på detta under tiden jag förväntas rehabiliteras med "hjälp" av den fullständigt hopplösa ekonomiska situation jag hamnat i.

  Jag har reagerat på bland annat Kronofogden och den vidriga roll myndigheten spelar. Verksamheten säger ju allt om landet vi lever i, oavsett vilka som sitter vid makten.
  I utförsäkringsdebatten har mycket sagts och visats. Bland annat var det ju en man (av fler?) som tog sitt liv på grund av den skuldsituation han hamnat i när Försäkringskassan misslyckas med sina utbetalningar under fler månader. Här gäller det alltså för staten att ingripa med sin fogde för att inkassera pengar den själv misslyckats betala ut.

  Skuldsatt, arbetslös, sjuk... ofta resultat av den politik som förs och den fullständiga brist på etiska värden som verkar råda hos många av våra makthavare och lagstiftare. Jag står absolut fast i min uppfattning om psykopatins betydelse för samhällsutvecklingen... att den alltid kommer att vara vinnare så länge människor följer de bestämmelser som upprättats av samma egenskap.
  ...I alla händelser måste problemen bli mycket svårlösta om man inte väger in denna tanke i arbetet mot det vi i olika läger och lag jobbar för att förändra.

  Personligen försöker jag förstå och hitta en ingång till den grundläggande problematiken i våra gemensamma helveten. Ska de "lyckas splittra" människor i grupper utan reell genomslagskraft eller kan man tänka sig ett scenario där de olika grupperna gör gemensam sak? Vilka är de gemensamma nämnarna och hur bör "fienden" angripas? Jag drömmer ibland om att det skulle kunna var möjligt att utnyttja dagens situiation för att bygga upp eller förankra en ny politisk åskådning, kanske genom dialog med oppositionspartierna.

  Fundera och drömma kan man ju alltid göra.

  Lasse/ ( U.P. Faunus)

  SvaraRadera
 2. Ja vad ska man säga... Det är en skamfläck att man inte ser slaveriet och slöseriet bakom KFMs uppdrag. Att man inte får tummen ur och börjar arbeta med det som är viktigt, dvs att människor i Sverige har det bra...

  Vi kanske kan tänka tillsammans? På något sätt måste i alla fall någon som tänker börja arbeta...

  Fick ett Cocobellosvar nyss från Justitiedepartementet. Ord ord ord, ingen handlig ingen färdplan. Ord ord ord...

  //Ulrika

  SvaraRadera
 3. Att detta ska vara så svårt att förstå och ha en gnutta inlevelse i. Det är väl så att de som beslutar aldrig har varit i närheten av pengabrist själva, utan alltid fått äta sej mätta. Storyn om bräder kan även det minsta barnet förstå men makthavarna ser inte skogen för att det står träd i vägen.

  SvaraRadera
 4. Ja det kan bara finnas två alternativ. ANGINGEN så vet man men är glad i ordningen. ELLER så vet man inte. Tyvärr är det så att det där med "vet man inte" inte riktigt går hävda idag. Jag skulle tro att de flesta vet att något är fel men det händer ändå ingenting...

  SvaraRadera
 5. Jättebra blogginlägg Ulrika och en hedervärd sak att blogga om. En fråga bara, fotot du använder från iStockphoto har du inte betalat för va? Det är därför deras logga är tvärs över bilden. Tyvärr får nog någon stackars fotograf det inte lättare att betala sina räkningar om man inte gör rätt för sig oavsett vilket uppsåt man har.

  SvaraRadera
 6. *s* ja där ser man... Man fick med en liten "ajabaja" där. Bilden var gratis och jag skulle tro att iStockphoto lämnar ut gratisbilder med sin logga på i marknadsföringssyfte. Dom vill sprida sina gratis bilder med loggan på i syfte att generera fler kunder. Så det kan tom vara så att jag hjälpt dom att tjäna mer pengar och kanske tom kan anställa en illustratör till! :)

  Men annars ska du ha tack för dina ord.

  SvaraRadera
 7. Ulrika, menar du allvar? Ett sånt watermark får man på Istockphoto om man väljer Download a comp på deras sajt. Det är en bild du endast får använda för internt bruk vid framtagande av en trycksak eller motsvarande inte någon slags reklambild utan snarare ett kvitto på att de äger bilden. Testa www.sxc.hu istället om du vill ha kostnadsfria bilder, där bidrar många fotografer, inklusive jag själv, med gratismaterial.

  SvaraRadera
 8. Inget fel på moralen här inte, det är bara slantarna som saknas, till skillnad från alla inkasso skojare, där saknas moralen men inte slantarna.

  SvaraRadera
 9. Äsch tredeje gången gillt skrev två romaner nyss men dom försvann så nu skriver jag bara för att kolla.
  Du har slagit huvudet på spiken igen Ulrika jösses så buckligt det måste vara vid det här laget.......
  kram birana

  SvaraRadera
 10. Birana: Hej och vad trevlig att träffas här! :)
  Romaner kan du skriva närhelst du lärt dig att lämna kommentarer, vilket du nu bemästrar.

  Huvvet är gjort av sten. Spikar o.dyl. lämnar inga spår alls. Ingenting. Nada.

  hej hopp!
  Ulrika

  SvaraRadera