torsdag 14 januari 2010

God fortsättning till alla!


2010 är här. Nytt år, samma problem. Inget står skrivet i stjärnorna som pekar på något att hoppas på. Inget står skrivet någon annanstans heller.

Idag i DNs pappersupplaga, ekonomidelen, finns ett av de bättre reportagen som skrivits om överskuldsättning och Ertsborns insolvensutredning. Man har börjat ta bladet från munnen och närmar sig sanningen. Utdrag ur en av artiklarna:
"Men enligt uppgift till DN är moderaterna inte beredda att släppa den nuvarande tidsgränsen. Därmed går de bankerna och inkassoföretagen till mötes, som alla har invändningar, mot de föreslagna lättnaderna. Även Riksbanken är tveksam."

DN ekonomidelen ägnar förstasidan åt problemet. På första uppslaget, alltså som nyhetstopp, har man 3 artiklar om skuldsaneringsförslaget. Men av någon outgrundlig anledning finns inte någon av artiklarna i DNs webbupplaga. DN kostar i lösnummer 20 kr enligt uppgift. För dig som inte har möjlighet att läsa den via någon annan eller råd att köpa den så kan du gå till biblioteket och läsa. Det är väl värt de extra stegen.

Som det ser ut nu så kommer alltså ingen lagförändring innan årsskiftet (dvs 2010/2011). Om nu någon hade trott det. Man vill dock bryta ut förslagen om näringsidkare och skynda på den biten. Mao att näringsidkare med försörjning från eget företagande ska kunna söka och beviljas skuldsanering.

Till alla som väntar på lagändringen innan ni söker skuldsanering, VÄNTA INTE LÄNGRE! Ni riskerar vänta förgäves på en förändring som inte kommer. Sök nu. Vill du ha en guide till hur du söker kan du läsa vår lathund om skuldsanering. Länk.

Vår uppfattning om spektaklet kring Insolvensutredningen kan du läsa här. Länk.

För ett tag sedan återanvände jag brevet om umgängesföräldrar och skickade till Beatrice Ask samt Göran Hägglund. Länk till brevet.

För någon dag sedan fick jag svar. Inte av Ask eller Hägglund själv, utan någon tjänsteman på justitiedepartementet hade fått i uppdrag att svara. Jippii vilket svar...

"Tack för ditt brev om umgängesföräldrars situation vid löneutmätning. Ditt brev var ställt till Beatrice Ask och Göran Hägglund. Jag har fått i uppdrag att besvara båda breven.

Det har från flera håll påpekats att det finns konflikter mellan den familjerättsliga och socialrättsliga regleringen å ena sidan och den utsökningsrättsliga å andra sidan. En sådan konflikt gäller just kostnader för umgänge med barn, vilket föreningen Insolvens Stockholm även tidigare skrivit till Justitiedepartementet om.

Många gäldenärer med löneutmätning lever under svåra förhållanden, inte bara när det gäller frågan om att få pengarna att räcka till kostnader för umgänge med barn. Regeringen har för avsikt att se över reglerna om löneutmätning i flera avseenden. Kronofogdemyndigheten har i sin rapport Förenklad löneutmätning, KFM rapport 2009:3, föreslagit ett mer schabloniserat utmätningssystem. Rapporten har remissbehandlats men regeringen har ännu inte tagit ställning till förslagen.

Vänligen "

Jag vet inte om jag ska ta svaret som ett tecken på (o-)begåvning hos den som skrev svaret, ett bevis på hur utan insikt man står eller som en förolämpning av min begåvning. Kanske en kombi av alla tre? Den som skrev det är korkad, man fattar helt enkelt ingenting och så tror man att jag är korkad?

För i förenklad löneutmätning har man inte ens tagit upp att adopterade och biologiska barn idag, i Sverige, inte ingår i begreppet "familj"...

Slutligen ska jag hälsa en mycket duktig bloggare välkommen till "gänget". Ni hittar bloggen här Resurspank. En mycket välformulerad och begåvad person (någon för judep att anställa kanske? Man lider visst brist på sådana karaktärsdrag..) som skriver om sin vardag och sina bekymmer och strävanden. En mycket god och VERKLIGHETSFÖRANKRAD bild som motvikt till Tv3´s publikfriande program "Lyxfällan" vilket just nu utgör den största referensbasen för många både bland allmänhet och media.

Så välkomna alla till ett nytt år. Endast siffrorna i årtalet är förändrat. Inget annat. Gäldenärer och personer på obestånd får alltså fortsätta finna sig i att agera blodpåse åt företag som lever gott på räntor, spekulationer och kronofogdens uppdrag som indrivare. På den fronten intet nytt mao...

Hoppla, många som vill hänga på. Aftonbladet skriver också pliktskyldigast om något alla haft kunskap om sedan forever...

//Ulrika Ring

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Blodpåseliknelsen var bra, jag har inte riktigt tänkt så men det stämmer ju, vi som har skulder matar ju andra med våra små tillgångar, när skulderna stiger och vi förlorar fotfästet ekonomiskt. På det viset räcker de pengar som egentligen bara ska försörja en person, dvs den skuldsatte, flera personer på KFM och i inkassobranschen. Kanske inte konstigt att vi i gäldenärslägret lider av svår kronisk blod-(resurs)brist?

  SvaraRadera
 2. Jag undrar vad Beatrice Ask egentligen gör. Hon är ju justitieminister men det har nog aldrig tidigare funnits en justitieminister som varit så anonym. Hon sitter på kammaren och låter medarbetarna sköta än det ena än det andra. Kan inte komma ihåg när hon tog bladet från munnen och kommenterade något i media senast. Har människan ingen uppfattning om någonting?

  Hörde på nyheterna att barnmisshadeln ökar i Sverige. Ja, det är ju ett bevis för att människor har det fruktansvärt tufft. Den här regeringen blundar för allt mänskligt och ser bara marknaden. Marknaden är bara en idé, förväntningar och sannolikhet. Marknaden finns inte som något konkret. Den här regeringen skeppar problem till andra hamnar för att själva kunna ägna sig åt markanden tillsmmans med blodsugarna.

  Inkassobyråer är inget annat än gamla tiders ockrare. Det enda som hänt är att de bytt namn. Det finns ingen tillsyn och den som skall vara tillsynsmyndighet, Datainspektionen, är det bara till namnet.

  Kontentan är att vi har en regering med departementschefer och departementsråd som vänder bort blicken från de som behöver dem mest.

  Vi har en regering som inte är villig att förändra och förbättra för de mest utsatta för att de går ockrarnas ärenden.

  Vi har en justitieminister utan någon som helst pondus som saknar all kraft att slå näven i bordet.

  Vi har en jätteapparat som kallar sig marknaden som lever i en låtsasvärld där idéer och förhoppningar gör dem till bukstinna miljonärer på bekostnad av att det finns tusentals utanför som man kan mjölka ur.

  När skall det dyka upp någon från Rosenbad som har så mycket civilkurage att de med kraft kan gå från ord till handling.

  Under tiden sitter Beatrice Ask på sin kammare och gläds åt ångervecka på sms-lån. Lån som folk tar för att de inte har tid att vänta en vecka.

  Tack för ordet!
  Inger

  Tack Ulrika för att du är tillbaka efter julen på din blogg. Du behövs!

  SvaraRadera
 3. Inger,
  Amen!

  Med reservation att ingen annan ger hopp om något bättre jobb heller...

  SvaraRadera
 4. Se på f..n när programmet bryter för reklam

  Beatrice Ask skall vara med vid Kattis Ahlströms runda bord i programmet "Kattis & Co" med säsongsstart nu i vår. God mat, skratt och trevliga anekdoter.

  När man pratar om trollen..........

  Inger

  SvaraRadera
 5. kan vara värt att skriva på här;
  www.namninsamling.nu.
  namninsamling nr 4202

  SvaraRadera
 6. www.namninsamling.se ska det vara (inte .nu)

  SvaraRadera