onsdag 16 december 2009

A Christmas Carol


Nu är det bråda juletider för de flesta. Det handlar om julklappar och julemat. Det är rulla köttbullar av köttfärs och leta reda på den finaste skinkan att griljera. Även Kronofogden har bråttom. Men av helt andra orsaker.

I Stockholm julen 2008 inträffade ett par märkliga saker kring jul. Det ena var att verkställigheten, ni vet de som tycker att alla ska "göra rätt för sig", skickade en önskelista med en enda önskan till HSB Stockholm. Man ansökte om tillstånd att få parkera gratis vid förättningar inom HSB Sthlm. HSB vidarebefordrade brevet till alla bostadsrättsföreningarna att själva fatta det beslutet. Brevet nådde en ordförande som genast tog kontakt och skickade över brevet. Så vi har hard evicence att juleönskningen fysiskt existerar.

Det andra som hände var att ovanligt många oroliga hörde av sig och berättade att Kronofogden, några dagar innan julafton, aviserat hembesök. Vi stod helt frågande vad som hände. Varför började man tokarbeta med utmätning i hemmet dagarna innan jul? Inget hopp att låta människor lida ostörda inför och under jul?

Så kröp det fram en isande tanke. Tänk om Kronofogden var ute efter att undersöka vad som fanns i julklapparna? Tänk om Kronofogden, dagarna innan jul, ville se om det fanns några oöppnade hårda julklappar, TV-spel, dator, TV, nya leksaker... man kunde ta med sig? Ett oöppnat Wii, avsedd för barnen i familjen, får man säkert 275 kr mer för än ett öppnat...

Jag brukar uppmana alla med frågor om myndigheten att först och främst maila myndigheten för då får man oftast korrekta svar. Det är bättre än att sitta och spekulera. Så vi i Sthlm skrev således ett brev till Kronofogden där vi ifrågasatte bl.a. lämpligheten i att begära att få stå gratis vid förrättningar. Jag tror vi skrev något i stil med "det kanske är korrekt att fråga men är det lämpligt?" och la till något om att förrättningen kan röra sig om utmätning av fastighet (bostadsrätt). Vi tyckte alltså att det inte var att "göra rätt för sig".

Svaret vi fick bestod av många ord, men inte så mycket mening. Vi har heller ingen faktauppgift om att man utmätte oöppnade julklappar, men blotta misstanken ger ilningar av olust.

December är inte bara en bråd månad, det är också en svår månad för många på obestånd och löneutmätning. På många gäldenärers önskelista står skrivet i blod att man önskar December som en utmätningsfri månad. Ungefär som man har i Finland. Jag tror att Finland har två utmätningsfria månader för den som har löneutmätning under en längre tid.

Det skulle ju vara trevligt om Kronofogden skulle göra likadant, December och semestermånaden utmätningsfria för den som har löneutmätning under längre tid. Men några sådana planer har inte Kronofogden, så här skriver man i sitt förslag till "förenklad löneutmätning"

"Vi har redan tidigare konstaterat att den schablonisering som förslaget bygger på i
vissa fall kan leda till att gäldenären inte får behålla så mycket av sin lön som
krävs för en skälig levnadsnivå. Det väcker frågan om det finns skäl att – även i
den här delen efter mönster av finsk lagstiftning – införa ett system med
förutbestämda månader som är utmätningsfria."

och lite längre ner svarar man på sin egen fråga

"Verkets slutsats blev att fria månader inte var önskvärda. Det främsta skälet var den påverkan som fria månader skulle få påindrivningsresultatet. Ett annat skäl var att det inte gick att bortse från möjligheten att gäldenär och arbetsgivare kom överens om att t.ex. övertidsersättning skulle betalas ut vid just de tillfällen som frimånaderna inföll."

Så idag, likväl som när förenklad löneutmätning går igenom, utmäts Julmånaden precis som vilken månad som helst. Kronofogden vill även fortsättningsvis transferera miljoner och åter miljoner från dig och din familj till förmån för en skuldindustri som frodas. Kronofogden kommer även fortsättningsvis utmäta räntor före kapitalskuld och utmäta skulder köpta för en spottstyver i spekulativt syfte. Kronofogden kommer fortsätta genom utmätning att finansiera julbonusar till skuldindustrin. Julbonusar som byggs av din utmätning. Julbonusar som finansierar fina julklappar åt skuldindustrins nära och kära. Julbonusar som serveras av statliga tjänstemän som fortfarande verkar tycka att "göra rätt för sig" är något att sträva efter, samtidigt som regelverket motverkar just "göra rätt för sig".

Vad att "göra rätt för sig" betyder vet fortfarande ingen.

Andra bloggar, samma ämne, fler infallsvinklar, mer berättelser.
Noll Koll
Ljuramannen
Dwight
Skuldsatt
Obeståndsbloggen
Villerider
Systemsnyltarna
Affes blogg

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

//Ulrika Ring
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Kanon inlägg !! Tog mig friheten att publicera hela inlägget på min facebooksida.

  Tack Ulrika

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du tyckte det var bra! Och ännu roligare att du hjälper till att sprida informationen! Många tack och en God Jul!

  //Ulrika

  SvaraRadera
 3. Jag är målös denna myndighet måste ha gott kurs hos torpeder i indrivning. Så vad gäller..."lås dörren" och tystnad råder...Har skrivit min egen blogg i ämnet.

  SvaraRadera
 4. Tassar förbi för att önska ett gott slut på det eländiga 2009 och med en vild förhoppning på 2010.

  Gott Nytt År

  SvaraRadera
 5. Min vilda förhoppning är nog ganska tam nu...

  SvaraRadera