tisdag 1 december 2009

Nyrekrytering?

På bloggen "sjukskrivningsreglernas konsekvenser" hittar jag många som beskriver det jag hört tidigare. Sjukskrivning (eller avslag på sjukskrivning) riskerar leda till obestånd.

Vi har många kontakter med personer som är sjuka, har sjukersättning och skulder... Att vara jagad av Kronofogden med deras hänsynslösa utmätning är inget som arbetar för en rehabilitering.

Jag ska berätta om en man i föreningen. Han är allvarligt sjuk. Han började sin karriär som överskuldsatt för 15 - 20 år sedan. Ingången var en utbildning han själv betalade för och som var lovad leda till en högre befattning men som istället för befordran blev till arbetslöshet. Genom växande skulder sönderföll hans nätverk och mannen blev sjuk. Så småningom allvarligt sjuk. Och obestånd. Istället för högre lön, som utlovat, blev det lägre lön men högre utgifter (han hade som sagt själv betalat för utbildningen).

För snart ett år sedan låg han på sjukhus. En stor magoperation som krävde enorma och dyra läkemedel. Hans högkostnadskort för mediciner hade just gått ut och mannen hade inte råd att hämta ut den nya "batchen" mediciner. Han ansökte om ekonomiskt bistånd. Avslag, han låg 27 kr över riksnorm... Grejjen är att ligger du UNDER norm så får du pengar för medicinernas faktiska kostnad. Hade mannen legat 28 kr lägre hade han fått 1 762 kr. Nu låg han 27 kr över och fick inte 1 762 kr beviljade. Och hade alltså inte pengar att hämta ut medicinerna.

Han har både betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden vilket diskvalificerar honom till att få mediciner på avbetalning via det statliga Apoteket. Inga mediciner men stort medicinskt behov av medicinerna. Läkarna var oroliga och förstod inte hur han skulle kunna skrivas ut och åka hem. Efter att stött och blött frågan enades läkarkåren om att man var tvungen att behålla honom på sjukhuset. Där skulle han åtminstone få mat och mediciner. Mannen låg på en tekniskt mycket avancerad avdelning som säkerligen kostade flertalet 10 000 kr/dygn. Där blev han liggande i drygt en vecka. Tills han löst problemet med kostnad för medicinerna. Tänk vad skattebetalarna sparade pengar på att socialförvaltningen inte beviljade honom ekonomiskt bistånd...

Vi hör berättelser likt denna hela tiden. HELA TIDEN. Det är långt ifrån alla som har sjukersättning som har någon löneutmätning. Men när dom repat sig, kommer ut i arbete igen och har skulder från sjukdomstiden så tar det inte lång stund innan Kronofogden nöter sönder den rehabiliteringen och personen blir sjuk igen. Löneutmätning och existensminimum lyckas, av någon outgrundlig anledning, som sagt sällan bidra till rehabilitering...

Och jag tänker att det måste finnas ett stort antal personer som nu ska utförsäkras som står inför en ekonomisk katastrof. Främst ensamstående tänker jag. Där man inte kan lita på att någon annan hjälper till med mat och husrum. Och vad följer? Skulder, skulder och åter skulder. Och hemlöshet. Och jag vet inte hur man riktigt har tänkt sig det här. Mat och husrum är liksom nödvändigt.

Jag skakar igen på huvudet och förstår inte hur man tänkt sig det heller. Det känns som om det kommer att komma sura uppstötningar av en del av de beslut som fattats. För att inte tala om den som drabbas...

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm
Insolvens Stockholm på Twitter
Insolvens Stockholm på Facebook
Dela
pingat på intressant.se och twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

 1. Det skrämmande är att om man tänker ett steg längre än till den (i första skedet) drabbade, så sprider sig de ekonomiska problemen som ringar på vattnet.

  Snälla släktingar och vänner ställer upp och hjälper den först drabbade, vilket i förlängningen leder till att dessa änglar naggar på sin egen trygghet (tex sparat kapital). OM nu något hemskt skulle drabba dem, så blir det hela som en domino-effekt. Samhället kommer att få drösvis med ekonomiskt havererade liv att hantera, problemet försvinner ju inte. Det bokas om på ett annat konto bara. Det stora problemet är bara att det andra kontot är f-n så mycket dyrare. Därför att problemen man där har att hanskas med är mångdubbelt värre än om man vågat ta tag i problemet tidigare.

  Det är inte ett politiskt inlägg detta, för det spelar ingen roll vilka som sitter vid rodret. Äpplen eller päron spelar ingen roll, de är ruttna ändå!

  /Rune

  SvaraRadera
 2. Jag håller absolut med er i detta! Dessa besparingar inom sjukförsäkringen är så ogenomtänkta o handlar bara om att få ner sjuktalet kortsiktigt, men långsiktigt kommer det bli mkt större siffror, då hela familjer, ja släkt drabbas av både ekonomisk kris och ohälsa, t o m kriminalitet m a o ett MKT otryggt samhälle!
  Ska vi ha det som i USA, en massa uteliggare,misär, hög kriminalitet, för det är dit vi är på väg!!!!

  SvaraRadera