söndag 6 december 2009

"Vilda västern"

I Sverige har då makthavarna beslutat att, bl.a. i syfte att hålla inkassoindustrin på mattan, så erbjuder staten skattefinansierad indrivning. Det vill säga Kronofogden. En anledning till detta är alltså att man genom att staten driver dessa ärenden anser sig skydda gäldenären. Om inte staten skötte indrivningen skulle vi få ett samhälle som liknade vilda western och endast gud vet vilket kaos det skulle kunna utvecklas till. Inkassobolagen skulle kanske övergå till mer mafialiknande metoder och gäldenären bli utsatt och riskera fara illa. Då till skillnad mot idag när gäldenären, via statliga Kronofogdens försorg och omsorg, är så omhuldad och skyddad... (läs KFMs rapport "alla vill göra rätt för sig" och SoU "vägen tillbaka för överskuldsatta").

Ett av argumenten staten framför som en anledning att ha statlig inkassoverksamhet är att man vill säkerställa gäldenärens rättsäkerhet. Man gör då liknelser med "clownmetoder" som man har i en del andra länder, där mer eller mindre utklädda figurer förföljer den som inte betalat sin räkning och avsikten är att genera tills räkningen är betald.

Vi kan återigen jämföra med USA. Där man då inte har samma system som i Sverige. Förföljelse, med eller utan konstig utstyrsel, är förbjuden. Och den som har skulder kan gå till domstol och begära skydd, alltså någon form av "besöksförbud". Företaget åläggs av domstolen att inte trakassera gäldenären. DET är stöd, enligt mig. DET är att använda domstolarna rätt och i samhällets tjänst. DET är att skydda gäldenären eller medborgaren.

Jag undrar hur staten definierar ordet "trakasserar" när det kommer till inkasso. Jag upplever det som om inkassobranschen redan idag trakasserar gäldenären. Det är brev med olika hot eller idiotuppgörelser (betala 150 kr/mån i 350 år så fryser vi räntan), det är bolag som trots att man vet att gäldenären redan lever på minsta möjliga pengar ändå vill ha en hundring här och en femhundring där. Ibland fast dom redan åtnjuter statens stöd i form av indrivning i just det ärendet. Det är 7 brev i veckan, det är telefonsamtal som är mer eller mindre hotfulla och det är att för principens skull dra småsummor genom domstolarna. Är inte det trakasserier? Och då blir statens inställning "vi måste göra det här annars blir det High Chaparall av hela slanten" något underlig, tycker jag. "Vi ställer upp på Low Chaparall för att förhindra High Chaparall".

Staten ska inte lägga sig i privaträttsliga fordringar. Ska den göra det ska den stå på den svagares sida. Och jag tror vi kan vara överens om att de flesta individer kan anses vara svagare än den minsta lilla bank. Avtal som ingåtts av två parter ska fortsätta behandlas av två parter. Kronofogdens verkställighet är inget annat än en inkassobyrå. Och varför ska staten driva inkassoärenden där inte staten är borgenär? Varför ska staten agera inkassobyrå åt privata företag? Jag är nästan säker på att en person även med måttlig begåvning inser det. Försätta medborgarna i vanmakt för att stora kapital- och resursstarka företag ska få ännu större kapital och mer resurser? Det tycker man alltså är ok. Borgenären ska ha allt stöd, gäldenären inget.

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm
Insolvens Stockholm på Twitter
Insolvens Stockholm på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

 1. Briljant skrivet Ulrika!

  En bild kom för mig när jag läste ditt inlägg. Juridiken eller Domstolsväsendet har ju en symbol, en kvinna med ögonbindel och en våg. Ska väl symbolisera att juridiken ska väga olika intressen "lika" dvs vågen ska väga jämt (om jag fattat det rätt).

  Problemet är bara att detta inte fungerar i praktiken i Sverige. Den ena vågskålen är så övertung (borgenären) att den andra vågskålens lätta innehåll (gäldenären) inte har en chans. Vågen blir en katapult som slungar ut gäldenären i en evig omloppsbana kring jorden, vi kommer aldrig ner igen!

  /Rune

  SvaraRadera
 2. Jag gillar vilda västern för helt plötsligt blir det skottpengar på inkassofolk och andra avarter. Jag tror jag skulle klara av att bli helt skuldfri på detta sättet ganska snabbt, så alla skulle ju tjäna på det.

  //Inte Rune igen

  SvaraRadera
 3. Någon som vill rida på Rune-vågen tror jag ;-)

  /Rune

  SvaraRadera
 4. Om jag bara skrivit anonym, så kunde det ju ha varit du, nu befäster jag ju bara att det verkligen inte är du ;-)

  SvaraRadera
 5. Hej vänner,

  kolla in det här www. getoutofdebtfree.org
  be om lösenord översätt PDF materialet till svensaka
  och testa på inkassobolag först.

  Funkar ypperligt eftersom dom inte kan producera fram lagliga dokument som krävs eftersom dom köpt skulden av den du hade avtal med HeHe.

  Förkovra er gärna:
  Googla John Harris TPUC och Rob Menard WFS
  Kramar D.

  SvaraRadera