onsdag 9 december 2009

umgänge vid skilsmässa - och skulder*suck* Utsökningsbalken IGEN. Den här gången vad den ställer till för barnen som har otur att deras mamma och pappa skilde sig. Först förlorar dom möjligheten att växa upp i ett hem med två föräldrar. Sedan riskerar dom förlora pappa helt och hållet.

För något år sedan drev vi frågan om umgängesbarn ett varv hos Kronofogden och justitiedepartementet. Det gick väl som vanligt, inget vidare, för idag, 2010, finns det fortfarande en lag, med stor påverkan på många människors liv, en lag som inte erkänner adopterade och biologiska barn till ordet familj.

I UB står det
7 kap 4 §
"Lön får tas i anspråk genom utmätning endast till den del den överstiger vad gäldenären behöver för sitt och familjens underhåll samt till fullgörande av betalningsskyldighet mot annan som vid utmätning av lön har bättre rätt till lönen. Vid utmätning för fordran med företrädesrätt enligt 14 § första stycket 1 skall även betalningsskyldighet mot annan som har lika rätt som sökanden beaktas."

Men Sveriges UB räknar inte umgängesbarn till begreppet familj. Inga tillägg tillåts för umgängeskostnader. (vill du ha mer siffror kan du läsa här. Umgängesbarn.) Jag upprepar, 2010, ingår inte, enligt UB, adopterade och biologiska barn i begreppet familj för en person som är umgängesförälder och på obestånd.

Vi vet att skilsmässor kostar pengar. Vi vet att ordningen med underhåll är en skuldfälla av dignitet. Många män sitter med mängder och högar av underhållsskulder hos Kronofogden. Vi vet att umgängesföräldrar får behålla kostnaden för underhållsbidrag förutsatt att han/hon betalar direkt till boföräldern. Vi vet också att det är boföräldern som säger bu eller bä till att umgängesföräldern betalar direkt till boföräldern. Föredrar boföräldern att F-kassan betalar ut underhållsstöd så får umgängesföräldern allt vackert finna sig i det. Och så växer underhållsskulderna... Betalar man underhållsbidrag via F-kassan så får man inte förbehålla sig den summan. Ett av det jag kallar självgenererande skuldsystem med andra ord.

Finns det något en umgängesförälder kan göra? Jo då, eftersom lagstiftningen i Sverige är så ostrukturerad och olika lagstiftning inom samma område är så dåligt synkroniserad så kan man lösa det genom att gå till socialförvaltningen och begära ekonomiskt bistånd. SocialtjänstLagen tillåter nämligen bidrag för umgängesbarn och resor för att träffa barnet. Men det kräver att du lever ensam. Är du sambo är du med all sannolikhet rökt även där...

Så en umgängesförälder, med egen inkomst, måste gå till Socialförvaltningen och be om skattepengar för att överhuvudtaget ska kunna träffa sina barn. Hans (umgängesföräldrar är oftast en han) barn har nämligen inte lika eller bättre rätt till pappas pengar än skuldindustrin.

Alltså, har du skulder och egen ekonomi, utmäter Kronofogden dig till en nivå under socialtjänstlagens riksnorm så kan du få skattepengar så du klarar träffa dina barn. Detta gäller dock inte om du är sambo/make/maka, har du en sambo/make/make med inkomst kommer du och sambon antagligen över riksnorm och avslaget på ekonomiskt bistånd står sig i domstol.

Så fint är det ordnat i Sverige idag. Preskriberade skulder, skulder som köps och säljs i spekulationssyfte och andra skulder, mer eller mindre suspekta, får pengar som du skulle behövt till mat åt dina barn. Skuldindustrin har företräde, med statlig hjälp, till dina pengar framför dina barns behov av dig. Lagstiftare och tjänstemän blundar vidare. I det förslag "förenklad löneutmätning" som Kronofogden lämnat in till justitiedepartementet finns det inte en rad med som har som ambition att ändra den ordningen. Det står visserligen något luddigt och diffust om att ingen ska behöva hamna under riksnormen för socialbidrag, men om man inte skrider till verket och börjar UPPLYSA gäldenärerna om gällande ordning så blir det väl som vanligt, kan du inte själva alla dina rättigheter medelst UB så har du ingen som hjälper dig. Du ska själv, antagligen outbildad inom juridik, bevaka dina intressen i en djungel av lagtexter som inte ens juristerna på Kronofogden och Justitiedepartementet, som jobbar med eländet, tydligen rår på att begripa.

Vad som blir lustigt (eller inte) i definitionen om barn och försörjning och begreppet familj, är att en person med utmätning som är umgängesförälder (pappa) som är sambo eller gift med någon annan än barnets andra förälder får göra tillägg för sambo/mke/makans barn! UB igen "...sitt och familjens underhåll...". Alltså vid utmätning tittar man på vilka barn som ingår i hushållet (skrivna på adressen) och de barnen gör man tillägg för. Jag fattar uppriktigt inte hur man har tänkt. Måste upprepa jag fattar inte logiken bakom resonemanget! Det framstår som något ur en roman skriven på 1870-talet. Ni vet då barnet alltid var kvinnans och mannen endast bidrog till hushållet med försörjningen. Den inställningen har inget med modern tid att göra.

Jag vet inte hur man lyckas blunda för dessa galenskaper. Jag skriver flitigt på bloggen, jag får mail av personer som inte har skulder själva men som reagerar på det jag skriver, men lagstiftarna och tjänstemännen viftar bort problemet. Hur bär man sig åt för att vifta bort att barn, adopterade och biologiska, inte räknas in i begreppet familj!? Tänker man överhuvudtaget bry sig om problemet? Upplever man det ens vara ett problem?

För det är väl ändå inte tänkt så att ett system som själv genererar skulder ska få separera barn från 50 % av föräldraskapet?

Andra bloggar, samma ämne, fler infallsvinklar, mer berättelser.
Noll Koll
Ljuramannen
Dwight
Skuldsatt
Obeståndsbloggen
Villerider
Systemsnyltarna
Affes blogg

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

//Ulrika Ring
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Jag fattar inte heller logiken, det är riktigt kusligt.

  MVH
  Robert

  SvaraRadera
 2. Tänk så märkligt. Socialen predikar om barns rätt till båda sina föräldrar. Trots det har vi ett system där många föräldrar inte har råd att träffa sina barn. Finns det något värre straff än att inte få lära känna sina barn. Detta på grund av skulder, som man kanske inte ens varit orsak till själv. Vi lever i ett samhälle som behöver en stor förändring.

  SvaraRadera
 3. "Det framstår som något ur en roman skriven på 1870-talet."

  Jo, om man tänker på att övriga lagar som gäller skulder och utmätning i princip är samma som användes på 1700-talet så är det väl inte helt otroligt att det är så.

  Dwight

  SvaraRadera
 4. Tjänstemannalogik?!?!

  /Rune

  SvaraRadera