torsdag 3 december 2009

Jag sliter mitt hår!

För dig som är intresserad av myndigheternas cirkelresonemang och ineffektivitet är det väl värt att läsa Kristofers blog. (Gå direkt dit eller gå via den här länken och läs inläggen i turordning). För dig som inte är intresserad av myndigheternas cirkelresonemang och ineffektivitet är det väl värt att läsa, för du kommer bli intresserad..

Kristofer, som han som skriver heter, låter oss alla ta del av sitt ärende hos Skattemyndigheten. (Tack gode gud för internet!) Hans "ärende" hos SKM/KFM är ren idioti som jag tycker spetsar frågan om vem som är till för vem. Är myndigheterna till för oss eller tvärtom?

Nu har någon som kallar sig "skattejuristen" lämnat en kommentar. Och dra på trissor om inte han/hon tar det i försvar! Det är inget nådigt försvar heller, det är försvar med VERSALER, där han/hon, med andra ord, säger att om man inte är som han/hon, dvs "skattejurist" så har man heller inte kompetens att bedöma (även förstå och tycka?) rimligheten och vad som är rätt eller fel. Och så faller han in med en auktoritär stämma och skriver SKALL med versaler och hade det gått att lägga till fetstil så hade han/hon nog gjort det. Och jag baxnar och tycker det är huvudet på spiken och signifikant för problemet.

...och så växte problematiken IGEN från att vara lapsus i logik avgränsat till Kronofogdemyndighetens uppdrag till att innefatta fler logiklapsus och omfatta fler myndigheter.

Hemlösa är i mångt och mycket en produkt av samhällets ineffektivitet. Vet ni om att en natt på ett härbärge kostar lika mycket eller mer (för samhället) som en natt på ett 5 stjärnigt hotell i Stockholm? Vart går pengarna?

För den som följer den debatten ska nu cancersjuka ut och söka jobb i sista stadiet av sin sjukdom. När det enda som återstår för sjukvården att göra är att "lindra och trösta", dvs den palliativa vården, ska den per definition döende söka jobb för att få sina basbehov, tak över huvudet och mat för dagen, tillgodosedda.

Personer på obestånd är rena mjölkkon åt privata företag som utnyttjar och använder Kronofogdens (kontraproduktiva)uppdrag i egna intressen. Läs "Eva on the run"s kommentar på mitt inlägg "signalsystem", det var rätt tänkt och följer en logik som vi eftersöker.

Arbetslösa hamnar på obestånd för att A-kassorna inte klarar hanteringen av arbetslöshetsersättningen. Så riskerar den personens fortsatta liv vara förstört...

Och som kronan på verket har man tydligen insett att något är fel med A-kassorna. Och kommer till slutsatsen att det som är fel med A-kassan är att man har för dåliga kontroller och riskerar betala ut fel. Men alltså... De flesta andra ser A-kassan som ett problem för att man inte i tid klarar betala ut arbetslöshetsersättning! Med långtgående konsekvenser för individen. Vad GÖR detta IAF??? Av allt som A-kassan ställer till med i sin verksamhet, så är det just nu, just här, just idag man hittar anledning att kritisera A-kassan för bristande kontroller!? Jag tror uppriktigt sagt jag blir tokig snart!

Svenska kronan är monopolpengar utanför Sverige. (Nähä!?) Sverige faller på lista efter lista när det gäller skolan, produktivitet, effektivitet, sjukvård... (Nähä!?). Vi är som nation sjuka, arbetslösa, modlösa, och betalar som medborgare mer skatt än man kan tänka sig för sämre service än man kanske som nation förstår. (Nähä!?)

LISTAN KAN GÖRAS BETYDLIGT LÄNGRE *pust*

Det är inte konstigt. För något är fel här i Sverige. Och som jag skrev i inlägget på Kristofers blogg, om man inte börjar se över själva grunden till samhället (medborgarna och regelverket) och snabbt ser till att få ordning så är vi rökta. Om det vi ser inte är undantag utan regel, vilket jag numer tror det är, så är det endast vägen utför som gäller. Kanske inte för individen som lyckas, men för samhället i stort. En person som följer min blogg, Christian skrev en kommentar på ett inlägg. läs kommentaren här.

Jag tror Christian har rätt. Vi är på väg mot fel spår. Och en förklaring som framstår som logisk för mig är den jag lämnade här länk till inlägg "tjänstemannaväldet".

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm
Insolvens Stockholm på Twitter
Insolvens Stockholm på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

 1. "Vi äger staten, inte tvärtom!"

  Ja så skriver Pär Ström på sin kampanjblogg "Stoppa Storebror" (http://www.stoppa-storebror.se/index.htm).

  Han tar upp fler orimligheter i vårt samhälle på Pär Ströms blogg (http://parstrom.wordpress.com/). Exempelvis den utökade bevakningen av medborgare som riksdagen fått igenom och den utrotningshotade anonymiteten (något som leder till sämre demokrati och ett sub-samhälle).

  Alla dessa problem som vi diskuterar här i bloggarna med den allt mer verklighetsfrämmande makten (politiker, tjänstemän, etc) får iaf mig att inse att sverige delas allt mer i ett samhälle av "vi och dom".

  Demokratin går mot en skuggtillvaro där de val vi har inte på något sätt präglar tiden mellan valen. När makten (oavsett partifärg) kommit på plats så faller masken av dem, "Nu ska här utövas MAKT" lyser det i ögonen på dem. Vips så har deras egentliga uppdrag försvunnit ner i någon arkivlåda, uppdraget att "representera svenska folkets vilja" är det någon som tror på den valsen längre?

  Några "sliter sitt hår" andra suckar och går vidare andra smider planer och åter andra lämnar landet. Är det den framtid för Sverige vi vill ha? Ska vi som ägare av staten låta staten misshandla oss och alla andra utanför maktens krets? Uppenbart är iaf att missnöjet växer och växer.

  Om en sak växer sig stor nog så kan allt färre blunda för dess existens. Så fortsätt tala om det, protestera mot det och upplys så många du kan/vill för varje steg är ett steg bort från den tortyr vi allt mer ofta utsätts för av "vår" stat!

  /Rune

  SvaraRadera
 2. När man kommunicerar med våra politiker, oavsett färg, så måste man i girighetens tecken (det som i dag styr alla makthavare över hela världen)numera belysa de ekonomiska vinster som samhället skulle göra på exempelvis en förbättring av hur man driver in skulder.

  Och varför inte kopiera allt från Finland med exempelvis förenklade lån med låga räntor, till att lösa skulderna med. Lån som man då förbinder sig med att inom en viss tid ska återbetal. Så att det blir möjligt att återgå till att vara inte enbart en produktiv medborgare men även en konsumerande och psykiskt välmående sådan.

  När jag slogs mot CSN upp i Regeringsrätten, där jag givetvis förlorade, vann ju trots allt i Länsrätt respektive Kammarrätt, då hade jag räknat ut att dom erhållit drygt 400% av kapitalskulden... och en dag när jag får min distans till Sverige ska jag sätta mig ned och katalogisera alla bl.a indrivningsförsök (notera ordet FÖRSÖK) per år som KF gjort gentemot mig, sedan ska jag räkna ut de ekonomiska kostnader det inneburit + till det ska jag räkna ut den förlorade köpkraften o.s.v.

  Jag är ingen matematiker men bra på hushålls ekonomi och jag vet att den allra största förloraren är samhället..., därmed staten och alla övriga skattebetalare. Det är sådant som våra politiker behöver informeras om. Vad samhället gör för förluster!

  Eva on the run...

  SvaraRadera
 3. @Eva on the run...
  ...och till vilken nytta?

  SvaraRadera
 4. Ock?? Hur tänker du Ulrika med; ...och till vilken nytta?

  Jag menar med min kommentar ovan att de ekonomiska förlusterna för samhället är större än de vinster kronofogde myndigheten gör med många indrivningar respektive indrivnings försök!

  Förlusterna består ju dels i all förlorad köpkraft, många sjukdomsfall som är direkt länkade till ett "må dåligt" pga bristande ekonomi hos gäldenären. Samtidigt finns det oerhört många anhöriga som tar stryk pga den ekonomiska misären, tänker då främst barnen som har svårare att skydda sig. Men även så alla s.k rent administrativa kostnader av många krav på omprövningar, överklagningar o.s.v. I sluttampen blir det en stor nota!

  Jag tror dock att kopiera den finska modellen med ex förmånliga lån för att lösa skulder kan vara en variant + att sätta "P" för vissa som brukar en statlig myndighet som kronofogden för indrivning gång efter gång.

  En av orsakerna bakom den finska s.k "chablon modellen" var just att få ned kostnaderna för samhället och underlätta för gäldenärerna att komma i gång på ny kula!

  Eva on the run...

  SvaraRadera
 5. @Eva on the run
  *s* jag vet inte riktigt vad jag menade med det inlägget... Det hamnade helt enkelt på fel ställe.

  Jag tycker generellt som du att Sverige ska ta efter Finlands mer genomtänkta system alt. hitta på ett eget GENOMTÄNKT system.

  SvaraRadera
 6. Tack! För svaret, jag trodde att kanske jag var otydlig...

  Men att finna mer genomtänkta förslag tror jag kan vara knepigt. Systemet ska ju även ta hand om de moraliska sidorna som väcks av oss skuldsatta. För många har en bild av en evighetsgäldenär, även av alla andra gäldenärer att vi är ansvarslösa och extremt omoraliska individer som ska stå vårt kast.

  Själv använder jag mig ofta av prof.C.Craafords uttryck "Varje människa är en historia". Med det menar han att det alltid finns bakomliggande orsaker till varför det blir som det blir i livet. Personligen anser jag att jag straffats nog av ett extremt dåligt partnerval för mer än 30 år sedan... Där jag under fysiska såväl som psykiska hot tvingades till olika ekonomiska åttaganden typ borgensförbindelser, att min minderåriga dotter utsattes för s.övergrepp gjorde allt än värre. Trots det så har jag under åren betat av merparten av alla skulder men.., CSN blir jag ej av med!!!!

  Med många års uppdrag åt kriminalvårds klienter har jag hjälpt folk ur s.k skuldfällor men grejar inte de sista resterna för mig själv för Staten representerad av CSN för mig, har alltid rätt i den svenska lagstiftningen.

  Men snart har jag lagt detta bakom mig, förhoppningsvis!

  Eva on the run...

  SvaraRadera