torsdag 3 december 2009

Interpellation 2009/10:148

Den 11 december ska det tydligen bli interpellationsdebatt i riksdagen och handla om insolvensutredningens förslag till förändringar inom skuldsaneringslagen.

Vi har den senaste tiden börjat fokusera på att kontakta olika riksdagsledamöter för att utreda om det finns något vi kan rekommendera personer på obestånd att rösta på. Som vi alla vet så är det valår 2010 och här talar vi om 488 000 personer som har en obeståndsproblematik. Över 150 000 som har/har haft löneutmätning under en längre tid.

Vi kommer försöka utröna vilket parti eller vilken ledamot som kan tänka sig föra överskuldsattas talan i riksdagen. Idag har vi enligt uppgift i Sverige 11 personer som arbetar inom domstolsväsendet och o personer i riksdagen som har löneutmätning. länk. Så det kanske inte är underligt att frågan hela tiden behandlas styvmoderligt? Man måste nog sett eländet nära för att uppnå den insikt vi efterfrågar. Och utan insikt, ingen förändring. Vi har haft en bloggonsdag i ämnet. Länk.

Som vi vet är personer på obestånd "persona non grata" i många sammanhang. Senast för några veckor sedan tvingades, alt kände sig tvingad, en kommunpolitiker lämna sina uppdrag pga skulder. Och det är klart, har man inte kunskap om obeståndsproblematik och insikt i hur hopplös och skuldgenererande själva obeståndet i sig är så är det lätt att bli kategorisk. Vi återkommer i frågan senare.

Lite statistik om hur stort vår kontaktyta börjar vara:
Den här bloggen ökar med nästan 38 % varje vecka. Om vi går 30 dagar bakåt så har den besökts av 2 877 personer. Av dessa är det 1 461 personer som återkommer. För att ytterligare peka på ökningen så jämför jag med 30 dagars perioden innan. Då var det 2 134 besök, och av dessa återvände 1 121 personer.

För forumet gällde under november
125 163 besökare.
(se mer på hemsidan)

Så tillbaka till interpellationsdebatten.

Det har idag gått ett mejl till ett antal riksdagsledamöter. Vi har önskat dom lycka till inför debatten och kommer uppmana så många som möjligt av de vi når att följa den för att själva göra en bedömning av kunskap och inställning.

Kopia av mejlet.
"Interpellation 2009/10:148

Hej,
ser att V och Egon Frid har lagt in
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=63&dok_id=GX10148
ang Insolvensutredningens förslag till ändrad skuldsaneringslag.

Vi kommer följa debatten, då vi antar att den kommer sändas antingen på TV eller via nätet, och uppmuntra de gäldenärer vi har kontakt med att göra detsamma. För information och statistik om mängden människor som deltar se information på
http://www.insolvensstockholm.se
Där står även information om det bloggsamarbete vi har kring obestånd, ett bloggsamarbete som växer.

Vi önskar er alla en konstruktiv debatt och att man kan enas över block- och partigränser om en väg tillbaka för överskuldsatta. Både bildligt och bokstavligt. Länk till vår uppfattning i frågan.
http://insolvensstockholm.se/index.php?option=com_content&view=article&id=73:protest-insolvensutredningen&catid=1:latest-news&Itemid=105

För den som vill ha information om "hur landet ligger" och vad som håller på att dra till sig uppmärksamhet kan jag tipsa om en blogg som skriver, och som följs av många, om ett specifikt ärende med SKM/KFM.
http://kronofogden.blogspot.com
Allt verifieras med dokument så man kan se att händelsen verkligen tar plats.

Vill någon istället läsa blogginläggen i turordning kan man gå via den här länken.
http://insolvenssthlm.blogspot.com/2009/12/ja-som-sagt.html

Lycka till allihopa från alla partier den 11 december. Vi hoppas många ska delta och ta chansen att tydliggöra var man står som parti. Vi följer debatten och bloggsamarbetets olika bloggar kommer att kommentera efteråt.

mvh
Ulrika Ring"

Vi återkommer som sagt i ärendet. Bl.a. hur det ska sändas, vilket tid o.s.v.

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm
Insolvens Stockholm på Twitter
Insolvens Stockholm på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly.

5 kommentarer:

 1. På frågan om vilket parti eller vilken ledamot som bäst pratar för överskuldsatta tycker jag att jag själv hittills har fått vettigast svar från V. Bland annat interpellationen du själv länkade till och den här:

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GX02C276

  Enda felet är att V hörs för lite, när det pratas om V pratas det bara om Ohly är kommunist eller inte, det verkliga arbetet nämns inte. Men det kanske inte är bara partiets fel, massmedia är ju som dom är. V är dåliga på att få ut sitt budskap, dom borde ta lärdom av tvättmedelsindustrin.

  SvaraRadera
 2. Problemet ligger hos "påfåglarna" inom partierna, de vill inte dela med sig av mediautrymmet som de älskar mer än allt annat, så de frågor som inte är "mediasexiga" försvinner ner i prioriteringslistan hos de flesta partimedarbetare.

  Men som sagt var, tvättmedelsindustrin och tandkrämsindustrin, har ju en hel del trix som kanske inte är det första som seriösa politiker tänker på när det gäller att få upp viktiga frågor (som vår fråga) på allmänhetens näthinna.

  /Rune

  SvaraRadera
 3. Det går ju faktiskt att personrösta. Och så här långt har vi två heta, eller åtminstone ljumma kandidater, en i vardera blocket: Egon Frid (v) i vänsterblocket och Jan Ertsborn (fp) i högerblocket.

  Ska vi få effekt av en intern kampanj bland oss i skuldträsket måste vi förmodligen till slut välja sida, annars blir väl rösterna ungeför jämnt fördelade mellan höger och vänster. Men om vi alla - eller i alla fall majoriteten - väljer sida, Egon eller Jan, kan vi bli tungan på vågen som faktiskt avgör valet.

  Det kanske äntligen får hela politrukgänget att lyssna.

  / Per

  SvaraRadera
 4. Jag avvaktar och ser vad som sker i frågan sen kommer jag att rösta därefter.

  //Inte Rune igen

  SvaraRadera
 5. Enochsson i KD har även visat framfötterna.

  MVH
  Robert

  SvaraRadera