fredag 29 januari 2010

Hur skulle det vara...

...om man lät alla inblandade i ett obeståndsärende stå sitt kast? Om man skulle säga att som "du bäddar får du ligga" och säga det på riktigt? Säga det även till borgenären? "slänger du pengar och krediter efter människor du borde kunnat räkna ut att du inte skulle få tillbaka pengarna så får du bädda och ligga i sängen själv. Vi tänker inte krypa ner bredvid dig och hålla dig varm!"

eller:
"Beviljar du krediter och avtal hej vilt och helt oansvarigt åt höger och åt vänster så får du helt enkelt börja handskas bättre med dina pengar. Vad ska vi (staten) städa upp efter dig för!? Det såg du väl själv att risken att inte få tillbaka pengarna var stor?! Ändå beviljade du lånet/krediten/avtalet!? Skyll dig själv. Dumskalle!"

Ja, fundera på det en stund. Fundera på vem som räknar med att staten ska backa upp med tvångsåtgärder mot vem! Vem som räknar med stöd av samhället för hans/hennes beslut!

Så vill jag slå ett slag för en artikel på newsmill. Riksförbundet Insolvens, inte att sammanblanda med oss trots att vi än så länge har samma namn, har skrivit en artikel om överskuldsatta. Läs den.

Förutom att den är bra, läsvärd och lyfter obestånd vill vi klargöra att vi inte delar uppfattningen att klippta kreditkort skulle förhindra den växande obeståndsproblematiken. Vår erfarenhet är att obestånd växer främst ur minskade inkomster eller växer ur feltänk inom olika lagar och myndighetsbeslut. Vår erfarenhet är att glapp mellan inkomster skapar ett behov som människor ibland försöker täcka genom att utnyttja krediter så långt det är möjligt. Vi har exempel på människor som handlat på kredit trots att dom inga pengar har. Men då har det varit för att betala hyran, elen, bensinen för att ta sig till jobbet o.s.v. Grunden till obeståndet kommer, som vi ser det, ur förändrade inkomster eller hemförhållanden. De som köper en tv på kreditkortet för 6 990 och blir evighetsgäldenär är nog försvinnande få. De andra, som täcker inkomstbortfall genom att använda kreditkortet eller SMS-lån för nödvändiga utgifter är nog ganska många.

Bra artikel. Läs den.


//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Glöm inte bort de andra bloggarna! Gå till Hemsidan för att se vilka de är.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Sant igen, Ulrika. Den dag KFM, med stöd av lag, vägrar driva in en skuld som uppstått för att sms-låneföretag m.fl. medvetet profilerat sig gentemot oss betalningssvaga, ska jag baka en kaka och knalla ner med den till mitt lokala Kronofogdekontor. Det skulle det vara värt!

  SvaraRadera
 2. Den dagen statstjänstemän och bankfolk slutar vara "du" med varandra kan det ske en lagändring

  SvaraRadera
 3. Kan det vara så att den hetsjakt på människor som bedrivs i vårat land baseras på felaktiga uppgifter? Är våra politiker helt enkelt grundlurade av "behov av mer pengar till verksamheten" så att felaktiga siffror har visat på något helt annat än vad som är verklighet?

  Info om onsdags bloggeriet hittar du på min sida ;)

  SvaraRadera