onsdag 25 mars 2009

Brevlåda till LO

Här har ni mailadressen till LO.

Skriv till dom och berätta att det INTE är ok med de fantasisummor och drömbelopp som arbetarnas högsta representant svänger sig med.

http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/mailbox

För att ni ska få upp blodtrycket en aning så länkar jag till olika tidningsartiklar.

Lycka till. Ni har er chans att göra er hörda ta den!

Aftonbladet.
Aftonbladet.
Aftonbladet.
DN.
DN.
DN.
DN.
DI.
SVD.
Expressen.
Expressen.
Expressen.
Expressen.

Läs och gå in på LO och berätta vad du känner.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

pingat på intressant.se

Insolvens Stockholm

...nu är hon "olycklig" också...

Jag vet inte vad jag ska säga. Olycklig över vad? Att det blev avslöjat? Hon har ju skrivit under beslutet! 770 000 kronor/månad i pensionspremier över 2,5 år. Det är mer per månad än vad två vanliga kommunalanställda har per år som pensionärer. Och hon är olycklig!

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

Insolvens Stockholm

Men Alltså! Tar det aldrig slut!?

Wanja Lundby-Wedin har, förutom sitt uppdrag som LO-ordförande 24 styrelseuppdrag. Hur kan man betrakta sig som seriös om man tackar ja till uppdrag i den omfattningen? Hur kan man tro att man ska göra ett bra jobb med den mängden uppdrag?

Nu vet vi förståss inte vad för styrelser hon sitter med i, det kanske rör sig om ledamot i vägföreningen, klassmamma i dotterns skola o.s.v. Men vi kanske kan tro att Wanja sitter med i åtminstone några styrelser av dignitet.

LO företräder i stor utsträckning arbetare. Ni vet dom som sliter och drar lasset och som stolt, på pensionsdagen, utslitna i leder och kropp, berättar att dom minsann under 55 års arbetsliv haft 2 sjukdagar. "A workingclass hero is something to be..."

Föraktfullt är vad det är.

Föreningen Insolvens Stockholm sitter dagligen och talar med förtvivlade människor som inte klarar betala de mest nädvändiga hushållsutgifter. De har blivit friställda från arbetet men inte "friställda" från sina utgifter. "Pacta sunt servanda" (avtal skall hållas) oavsett. Inga förmildrande omständigheter typ arbetslöshet eller sjukskrivning. Kan du inte betala ser staten till att, via KFM, driva in avtalet åt vad företag det än är. Människor som kämpar och sliter med sin tillvaro och där den ekonomiska krisen nu börjar visa sig. Ensamstående föräldrar som kämpar med ett deltidsarbete dom inte kan klara sig ekonomiskt på, oroliga och nervösa för hur elräkningen ska kunna betalas och som inte vet hur dom ska få pengarna att räcka till mat hela månaden.

Dessa representeras inte sällan av just Wanja Lundby-Wedin genom sin anslutning till fackförening och a-kassa. Människor som går från arbete till arbetslöshet och i ett huj förlorar kanske uppåt 6-8 000 i inkomst per månad. Förtvivlade människor som går från låg månadsinkomst till lägre och som ser sin företrädare godkänna avtal som ger en person mer i pensionspremier per månad än dessa personer har till sitt förfogande per år. Det är inget annat än direkt föraktfullt. Det är ett hån för de som kämpar och kämpar och kämpar mot alla odds och där tillvaron inte består utav strävan efter guldkant utan bestårav att helt enkelt klara sig. Klara sig. Kunna betala för mat och husrum.

Idag ökar problemen för hushållen. Staten utmäter enligt avtal, SMS-låneföretagen åtnjuter förmånen att skicka staten att driva in deras förbannade avtal. Rätt upp och ner. Vuxna människor som behöver låna 3 000 spänn till elräkningen har det inte fett och ska inte sättas på plats av statligt avlönade tjänstemän som genom att dom driver in bl.a. SMS-låneföretagens avtal också är en byggsten i systemet med SMS- eller Snabblån. Fick dessa företag själva stå för fiolerna, dvs att kfm slutade driva in dessa avtal, så skulle nog eländet upphöra. Och fortsatte det ändå så blev det inte statens och skattebetalarnas ansvar att betala för.

KFM räknar med att SMS-lån ska öka med kanske uppåt 100 % i år. Det innebär 70 000 nya ärenden till KFM. 70 000 nya katastrofer för enskilda som kanske till och med får gå från hus och hem för att staten driver in avtalen åt SMS-låneföretagen. Det är rent ut sagt fördjävligt hur människor på obestånd behandlas. Staten ska inte jaga människor som vill betala men som inte kan, staten ska jaga personer som kan men inte vill betala sina räkningar. '
'
Och i ljuset av den lilla människans helvete så är den guldkant de som redan har förser sig med, nu senast LOs ordförande som smeker sina likar på ryggen, rent ut sagt för djävligt.

Överskuldsatta har ingen hjälp från något parti. Ingen. Det finns enskilda riksdagsledamöter med begynnande insikt och kunskap. Men inget parti som står på er sida. Det närmaste ni kan komma är just nu folkpartiet. Det är trots allt Jan Ertsborn (fp) som lägger fram förslaget om sänkt skuldsaneringsperiod, från 5 års helvete till 3. För de som beviljas skuldsanering är det otroligt positivt. Det kommer att hjälpa många. För er som inte kommer beviljas skuldsanering ser eländet ut att fortsätta i all evinnerlig tid. Utan pardon. Det tycker jag ni ska tänka på om 1,5 år när det är tänkt att ni ska gå till valurnorna. Lägg er röst där det tjänar er. Just nu är det ingen som gör det. Inget parti som lyfter era problem, enskilda ledamöter ja, men inget parti. Inget parti som erkänner och uppskattar det helvete ni har. Ingen som ser er kamp, er strävan att få en rimlig chans att leva. Glöm inte bort det. Förrän någon uppskattar er tillvaro som det helvete det är tycker jag inte ni ska rösta. Faktiskt. Stanna hemma.

Staten, reglerad av lagstiftarna på ert uppdrag, tycker inte att det ska finnas absolut preskription.
Staten, reglerad av lagstiftarna på ert uppdrag, tycker inte att ni förtjänar att få kapital utmätt före räntan.
Staten, reglerad av lagstiftarna på ert uppdrag, tycker inte att man ska sluta driva in skulder som är preskriberade.
Så kan jag fortsätta skriva en låååång stund.

Sist det förändrades något i Utsökningsbalken var det en liten förändring som innebar stora försämringar för överskuldsatta. Numer kan man utmäta ditt hem till förmån för ex femhundring.nu.

Det ska ni tänka på när ni ska rösta. Inget parti förtjänar i dagsläget ert stöd. Inget parti står på er sida. I alla fall inte ännu. Möjligtvis Folkpartiet.

För överskuldsatta i Stockholms kommun ska jag berätta att i beslutet att avslå föreningen Insolvens Stockholms ansökan om medel till en lokal står det rakt upp och ner, enhälligt framröstat:
"frågan är inte prioriterad av Stockholms stad." Smaka på den ni. Rakt ner i halsen på er. Ni och er förtvivlade kamp för tillvaorn är inte prioriterad. Beslutet var som sagt enhälligt, ingen reservation. Ni är inte prioriterade. I bara Stockholms kommun är det drygt 31 000 oprioriterade personer.

Jag ska beställa uppgifter från riksdagen om vem som röstade för helvetesbeslutet att förändra reglerna för tillgångsundersökningen. Röstade någon nej till förslaget ska jag skriva namnet/namnen det här.

Om 1,5 år ska ni rösta. Kom då ihåg att ni inte är prioriterade. Av någon. Den 24 mars i år var det 418 710 oprioriterade personer.

Artiklar.
Dn. Dn. SVD. SVD. Aftonbladet.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

pingat på intressant.se

tisdag 24 mars 2009

Nu går Skam på torra land. Igen.

Med jämna mellanrum kliver Skam upp ur djuphavsgravarna och går omkring på torra land. Jag talar förstås om den skamlösa "roffa-åt-sig" mentalitet vi igen oavbrutet läser om. Den mentalitet som dagligen gör en pudel och som konstant , i olika tonarter, ångerfullt yttrar sig och som "förstår" - gudbevars - att offentliggjorda avtal sticker i ögonen på "vanligt folk" (det ska väl vara du och jag det?) och den ekonomiska standard som på löpande band levererar "yada-yada" ursäkter till sitt uppförande. Med det menas de som försöker rättfärdiga att han/hon per månad har och ska ha 23 arbetarlöner.

Ett gånger ett är ett. Två gånger två är fyra. 770 000 kr (i pensionsinbetalningar) gånger 12 (månader) gånger 2,5 (år) är 23 100 000 (kronor) enligt DN. Jo du, det är skillnad på" skit och pannkaka". Gränsen mellan de två "kategorierna" går mellan "de som har" och "de som inte har". Titta på ditt lönebesked så får du klart för dig vilken kategori du tillhör. Tjänar du under en månad mindre än en genomsnittlig arbetares årslön är risken stor att du tillhör "skitkategorin". Dvs den kategori som genom ditt arbete, din plikttrogenhet och din moral, hjälper till att bygga upp medel för "pannkakskategorins" och deras omoraliska och skamlösa ersättningsnivårer.

Vi som varit med ett tag har hört argumenten tidigare. Här och där i tiden blir det modernt att "genomlysa" (avslöja) avtal, och ersättningar ska bli "transparenta". Vanligt folk rasar och "pannkakorna" gör sina pudlar. Förr i tiden var det "fallskärmsavtal" (typ A-kassa men då för "pannkakor" och med månadsersättningar i klass med årsarbetslöner) som stod i fokus. Nu är det "same, same but different", dvs samma belopp men med nya namn för samma ersättningsnivåer. Är det några fler än jag som ser strukturerna?

Under år har vi hört diskussionen om att "om vi inte betalar rimliga ersättningar sticker all kompetens från Sverige". Kompetens? Vaddå kompetens?
Styrelsemedlemmar ska ha " bra betalt eftersom dom har så stor kompetens".
Vaddå kompetens? Talar vi om samma styrelsemedlemmar som idag svamlar om dom inte hade klart för sig vad dom skrev under? Idag hävdar att dom varken förstått avtalen eller i värsta fall ens läst igenom desamma? Vaddå kompetens? Samma styrelsemedlemmar som gör avbön till höger och vänster för dom "inte förstod"? Var det inte för den utomordentliga kompetensen dessa personer i höga befattningar motiverade sina höga ersättningar? Om dom inte kan läsa och förstå avtal vad har dom då för kompetens? Mina barn, 16, 14 och 10 hade klarat räkna ut storleken på beloppen (gånger, minus och plus...). Vi talar inte om teoretisk fysik här...

Så var hittar vi då anledningen till dessa nivåer och var hittar vi motiveringen? Det kan nog bara motiveras med "position". Vilket igen skickar oss till barnens värld. Astrid Lindgren beskrev det väl i sin bok "Ronja Rövardotter:
- "Voffö gör di på dette viset?"
Well, för att dom kan...

Nu kommer vi till alla överskuldsatta. Dagsfärsk statistik säger att:
SMS-lån riskerar öka med 100 % i år jämfört med i fjol. Det innebär 70 000 snabblån till fogden. Störst ökande grupp är medelålders kvinnor. Varför skulle en medelålders kvinna behöva låna 3 000 kr en månad? FÖR ATT HON INGA PENGAR HAR. Små eller inga marginaler, arbetslös, sjukskriven, utan A-kassa... Oavsett faller försörjningsansvaret förr eller senare på det allmänna.

I riket har vi (siffror från den 24 mars 2009)
418 710 gäldenärer (personer som återfinns i KFMs register)
101 050 personer med löneutmätning.

Det är många. Och fler lär det bli. Botten för de som blivit arbetslösa under hösten eller våren har inte börjat visa sig ännu. Räkna med en ökning... Kostnadsökning för de skattebetalare som finns kvar menar jag. För kostnaden för bl.a. SMS-lån går på skattebetalarna. Varje år kostar överskuldsättningen 30 - 50 MILJARDER per år. Det var innan "krisen". Vems kris undrar jag?

Så tillbaka till de som har och inte har.

En person som sliter och arbetar och drar sitt strå till stacken har kanske 12-13 000 kvar efter skatt om han/hon blir arbetslös. I 12 månader. Sen är ersättningen (13 000 * 12 = 156 000 kr totalt) slut och det är socialbidrag eller flytta som gäller. Oavsett.

En person i en "ledande befattning" får full ersättning om han/hon tvingas sluta. Och det är inga dåliga ersättningar heller. Full lön i upp till flera år erfter han/hon slutat sin anställning. Det motiveras med att personer i ledningen kan tvingas gå från arbetet samma dag som dom sägs upp. Dom har ingen anställningstrygghet och därför ska dom kompenseras för det.

Men Jeez, vad för trygghet har vanliga människor? Ett år med 80 %i-ig A-kassa! 80 % av bruttolön 20 00 är mindre än 100 % av 7 miljoner. Kostar köttfärs mer för att man har en "ledande befattning"? Människor, oavsett befattning eller anställning, ska bo och äta.

Jag tror att de flesta skulle känna sig mycket tryggare om dom, likt ledningsfigurerna, fick full lön i 3 år efter avslutad anställning.

Att få så mycket pengar som det idag talas om i medierna är inte kompensation för kunskap, den kunskapen har vi nu sett att den finns inte, att få så mycket pengar är blott och bart att skyffla medel till de som redan har medel. Mycket ska ha mer och Fan ska ha fler.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm
info@insolvensstockholm.se

pingat på intressant.se

Men det är då ett evinnerligt tjat!

...om dessa SMS-lån.

Idag är det en ny debatt i riksdagen om SMS-lån. I och med det sjunkande skeppet "ekonomin" så har, naturligtvis, SMS-lån ökat och hotar fortsätta öka. Ökningen kan bli så stor som 100 % 2009 jämfört med 2008. Det skulle betyda att 70 000 snabblån kliver över tröskeln till KFM och KFM ska snällt och lydigt ge sig efter fattiga människor för att hämta hem pengar till mindre fattiga och mer oseriösa företag. Tack vare den nya varianten på tillgångsundersökning kan dessa personer, på riksdagens uppdrag till KFM, i praktiken bli utan bostad för att KFM hämtar hem, i enlighet med deras uppdrag, vinsten till snabblåne-företagen.

Jag tycker det är helt fantastiskt. Ena dagen diskuterar riksdagsledamöter förfasat "odjuret" SMS-lån, och andra dagen skickar dom statligt avlönade tjänstemän att utmäta personer som fått SMS-lån beviljat. Stå och vädja till företag hjälper inte. Företag agerar inom de ramar riksdagen sätter. Företag ska tjäna pengar och så länge staten hjälper SMS-låneföretag med vinstindrivningen så kommer SMS-låneföretagen fortsätta finnas. Punkt slut.

Istället för att, som stöd till SMS-låneföretagen, ge sig efter dessa människor ska staten helt enkelt sluta upp med att stötta företagen. Det kostar för många skattekronor att ha statliga tjänstemän som agerar förlängd arm för oseriösa kreditgivare, mot skattebetalarna. Skulle staten börja ställa krav på borgenären skulle kanske också dessa företag börja agera seriöst och vi kanske fick ett stopp på hela eländet.

Snabbvägen till att snabbstoppa snabblån är att förändra Utsökningsbalken och ge KFM uppdraget att endast driva in seriösa skulder. Att skicka statligt avlönade tjänstemän som mäter ut bostad och lön för att SMS-låneföretagen ska få blomstra är en förutsättning för att SMS-lån ska kunna beviljas i den utsträckning de görs idag. Förändra den förutsättningen och jag tror att problemet är löst.

KFMs uppdrag är en kvarleva från förr då kreditgivningen såg helt annorlunda ut. Staten hänger som vanligt inte riktigt med.

Här är en debattartikel vi skrivit tidigare i frågan.
www.sourze.se
...och en till.
www.newsdesk.se

Sverker har också "sverkat" om vår syn på problemet.
länt till Plus
www.svt.se

Ulrika Ring
Insolvens Stockholm
Ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
pingat på intressant.se

onsdag 11 mars 2009

skuldsanering

KFM Skulsaneringsenheten har tagit fram nya riktlinjer för sk. "omprövning" av skuldsanering.

En omprövning av skuldsanering kan bli aktuellt om du får en sk. "förändrad betalningsförmåga".

Jag säger det igen, skuldsanering är inga krångligheter. Vi har skrivit en lathund om skuldsanering, hur du gör och om blanketten. Du hittar lathunden här.

Så tillbaka till de nya riktlinjerna. Skrivelsen kommer läggas ut på kronofogdens hemsida, den kanske redan finns där, men jag hittar den inte... My bad. Om någon hittar den skicka ett mail till mig ulrika.ring@insolvensstockholm.se så lägger jag ut den här.

Riktlinjerna igen.
När du beviljats skuldsanering så får du ett "skuldsaneringsbeslut" där det står månad för månad vad du ska betala och till vem. Det schemat sträcker sig över 60 månader (5 år).

Betalplanen ska du hålla dig till. Noggrant. Varje månad övervaka att pengarna gått till rätt företag/person. Schabbla inte. Betalplanen är helig. No matter what. En skuldsanering beviljas i princip endast en gång, vakta din chans till skuldfrihet.

Det gör också nästan, nästan alla. Men ibland händer saker som förändrar livet. Människor skiljer sig, människor gifter sig, människor blir sjuka. Människor får barn, blir arbetslösa, byter jobb, får bättre lön, sämre lön, barn flyttar och man kan gå ner i lägenhetstorlek o.s.v. Och då kan det bli mer eller mindre pengar kvar (förbättrad eller försämrad betalningsförmåga).

Du eller den/de du är skyldig pengar kan i sådana fall begära en omprövning. KFM skuldsaneringsenhet har inte möjlighet att hålla bevakning på alla beviljade skuldsaneringar och beslut utan när beslutet är fattat är det upp till dig att sköta din skuldsanering själv. Med ett skuldsaneringsbeslut i handen lämnar du KFM och ska stå på egna ben. Detta tills ytterligare information kommer till kännedom.

Får du en väsentlig förändring av betalningsförmåga, öppnar KFM din akt igen. För att räkna med de nya uppgifterna och se om ditt skuldsaneringsbeslut behöver förändras.

Det är det de nya riktlinjerna beskriver. NÄR och VAD är en "väsentlig förändrad betalningsförmåga"?

En väsentlig förbättrad betalningsförmåga är 4 -5 000 kr mer i plånboken/mån. En väsentligt försämrad betalningsförmåga är ca 500 kr. Det betyder att om du får ett lönelyft, eller byter lägenhet och har kvar 3 700 kr mer per månad än skuldsaneringsbeslutet bestämde så får du behålla dessa pengar. Du ska få mer än 4 -5 000 kr/mån för att beslutet ska räknas om.

Väsentligt försämrad är då på samma sätt fast med 500 kr mindre/mån. Då öppnar KFM din akt igen och skriver ner din betalplan.

Det finns några som fått sin skuldsanering helt upphävt. Då kan det röra sig om att man fått ett stort arv, en stor lottovinst el. liknande som gör att man kan betala det totala skuldsaldot, eller att man medvetet fört KFM och fordringsägarna bakom ljuset och ljugit för att få mer pengar kvar under skuldsaneringstiden. Igen, var ärlig! Allt du lärt dig om att vara smart i dina kontakter med indrivningen ska du se till att glömma och istället berätta för skuldsaneringen exakt som det är. Exakt vilka inkomster och utgifter du har. Får du en skuldsanering beviljad, det visat sig att du ljugit, så kan du bli av med din enda chans att bli skuldfri. Var ärlig när du söker skuldsanering.

Men man kan också bli sjuk och ligga på sjukhus och inte kunna betala. Det händer inte ofta men det händer trots allt. Då säger KFM skuldsaneringen att man ska titta på den totala bilden. Varför har inte personen kunnat betala? Vad har hänt?

Och det kan man lätt räkna ut, sitter du på Bahamas och struntar i att betala så sitter du illa till. Ligger du på sjukhus för du har råkat ut för en allvarlig sjukdom eller olycka så sitter du inte så illa till. Helhetsbilden och Varför vägs in. En del anledningar är bättre än andra...

Du ska ha missat 4 månaders betalningar för att det ska bli aktuellt för ett upphävande. Men tro inte för guds skull att du kan hoppa 4 betalningar och vara safe! Sätter du i system att behålla pengarna i 4 månader skulle jag tro att du är rökt. Du ska ha en bra anledning till att inte fullfölja din betalplan.

Slutligen, börja med att titta på blanketten. Du hittar den här. Läs igenom vår lathund om skuldsanering och var inte rädd att fråga. Du kan fråga oss, du kan fråga KFM eller din kommunala budget och skuldrådgivare eller söka information på nätet. Men börja titta på ansökan, det är ett bra första steg.

Lycka till!

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
0702 98 59 41

fredag 6 mars 2009

Där rätt är växer inga blommor.

Jag hörde ett citat igår. "Där rätt är växer inga blommor". (jag reserverar mig för det exakta citatet och för vem som ursprungligen sa/skrev det.) Det var en kvinna som arbetade inom socialpsykiatrin som med det ville beskriva hur fyrkantigt, orimligt och ologiskt olika myndigheter resonerar idag om man jämför med hur det var för bara 10 år sedan. Kvinnan upplevde att myndigheter tidigare verkade använda sig av ett mer ekonomiskt och mer humant beslutsfattande där man gjorde en typ av konsekvensanalys innan beslut fattades. Myndigheter räknade på vad som skulle vara mest ekonomiskt och orsaka minst lidande i förlängningen.

Ex. " - Om socialförvaltningen beviljar det ekonomiska bistånd hushåll si och så ansökt om, vad kommer det kosta och hur lång tid? Jasså, 12 000 kronor i 3 månader, totalt 38 000. Sedan bör dom klara sig själv. Om socialförvaltningen inte beviljar det ekonomiska bistånd hushåll si och så ansökt om vad kommer det kosta och hur lång tid? Jasså, vi kan skjuta upp beviljandet till dom står hemlösa och då kostar det 25 000/mån, eller 300 000/år, under betydligt längre tid. Då är det billigare för skattebetalarna att vi väljer det första. Vi kommer hur som helst att betala. Mindre pengar är bättre än mer pengar."

Men det var då. Nu gäller inte längre den modellen eller det rationella sättet att resonera. Idag är det "avslag" som utgångsläge och att hålla sig så snävt inom stöd och hjälpmöjligheterna som möjligt. Vilket ofta leder till större konsekvenser och mer kostsamma åtgärder än om man går in tidigt och stöttar ex en barnfamilj med tillfälliga problem. Nuvarande metod kanske kan motiveras juridiskt, men kan knappast anses vara humant eller rationellt. Därom vittnar många. Inte sällan sitter biståndsbedömaren och avslår och en annan kommunal tjänsteman måste hjälpa klienten överklaga den första tjänstemannens beslut. Det får nog lov att anses vara ineffektivt och slöseri med resurser.

På samma förunderliga sätt hamnar människor fel, fast det kanske är juridiskt rätt, i instans efter instans. Ex Plus inslag om Patrik som inte fick köra upp då hans legitimation inte säkert kunde visa att han är han. Man tar sig för pannan. Tom genom datorskärmen ser en person med ögon i skallen att det inte alls är orimligt att anta att killen är samma kille som på kortet. Och vad händer? Jo, istället för att säga att "ja det blev kanske inte så bra det här" så vidhåller vägverket in absurdum, att "dom inte aaaalls gjort nåååågot fel". Allt är korrekt skött och inte ens när killen överklagade så kan dom vika undan.

"Där rätt är växer inga blommor".

Så förtroendet sjunker i parti och minut för skattemyndigheten, socialförvaltningarna anses vara det värsta man kan utsättas för, f-kassan fungerar inte o.s.v. o.s.v.

Så beställer justitiedepartementet en utredning "Ökat förtroende för domstolarna - strategier och förslag" för förtroendet är så lågt. Man tar sig för pannan nu med båda händerna samtidigt. Det handlar säkert väldigt lite om förtroendet för domstolarna utan mer om den lilla människans möjligheter att få rätt. Att felbeslut ska rättas till eller åtminstone gå att förstå. Att det ska "make sense" och inte så oändligt objöligt att det blir dumt. Beslut ska för en vanlig person följa ett vanligt sunt-förnuftstänkande som gör beslutet begripligt. Är beslutet begripligt kvarstår förtroendet, är det inte begripligt så förverkas förtroendet.

"Där rätt är växer inga blommor".

Så för alla som har något att säga om myndighetsutövning och överklaganden, skicka in ett remissvar till justitiedepartementet, sista datum är 31 mars. Vem som helst, privatpersoner och organisationer får svara. Beskriv vad ni varit med om och avsluta med att fråga inte varför förtroendet är i botten, utan varför förtroendet inte borde vara i botten! I utredningen lyser brukarperspektivet med sin frånvaro, det är teoretiskt och beskriver problemet "uppifrån", ingen har tagit på sig vanliga glasögon eller tolkat verkligheten utifrån det perspektiv de som måste förlita sig på systemet lever i.

Ibland när jag hör och läser saker så blir jag full av förundran. Inte över tokiga beslut, eller mängden tokiga beslut, utan jag blir full av förundran att det överhuvudtaget håller ihop.

"Där rätt är växer inga blommor."

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm
info@insolvensstockholm.se
0702 98 59 41

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
pingat på intressant.se

onsdag 4 mars 2009

Verksamhetsbidrag från Stockholm Stad

I december lämnade föreningen Insolvens Stockholm - IGEN - in en ansökan till Stockholm Stad där vi sökte bidrag till en lokal. Inga stora pengar i sammanhanget, 144 000 för lokalhyra, 240 000 för omkostnader för föreningen och till utrustning av lokal. Totalt 383 000. Småpotatis, och ska ställas mot den kostnad överskuldsättning beräknas utgöra för samhället, 30 - 50 miljader per år (KFM 2008).

Idag har jag talat med tjänstemannen som lämnar det tjänsteutlåtande som socialtjänstnämnden sedan går till beslut på. Utan att skämmas berättade han att beslutet var fattat, och att socialtjänstnämnden i Sthlm hade gått på hans rekommendationer: Avslag. Då protokollet inte är justerat kan vi inte få mer eller fler uppgifter än att det blev avslag. Men vi kan utgå från att det, liksom sist, enhälligt blev avslag. Det är dock bara spekulationer, när jag vet mer kommer jag informera om vem och vilket parti som röstade hur.

Vad jag inte för mitt liv kan förstå är att inget parti, oavsett inställning till frågan i sig, inte kan ta till sig att här finns det ett inte litet antal röster att fiska!?

Den 13 augusti 2008 hade KFM
121 180 gäldenärer, boende i Stockholms Län, i sitt register. Dvs vid det datumet hade 121 180 "Storstockholmare" en oreglerad skuld hos KFM.
17 000 personer inom Stockholms Län hade löneutmätning.

I Stockholms Län bor 1,9 miljoner. Det betyder att drygt 6 % av Storstockholms invånare har skulder hos KFM. Till det ska vi lägga alla som under lång tid haft skulder men ingenting att utmäta som fortfarande har skulder men skulderna ligger hos fordringsägare och inkasso och finns inte med i statistiken. Det är säkert stt inte så litet antal personer. Ertsborns utredning säger att man inte tagit fram den siffran men att det finns anledning att anta att den inte är ringa (SoU 2008:82).

För landet i helhet är siffrorna
486 134 gäldenärer, och 117 000 med löneutmätning.

Det var innan den så kallade "Tvärniten" i Svensk och internationell ekonomi. Inga tecken från KFM tyder på att deras "kundunderlag" minskar, tvärtom, i fjol ökade antalet exekutiva auktioner av bostäder, man räknade med att slå rekord i antalet föreläggningar och bara SMS-lån beräknades uppgå till 35 000 ärenden.

Det är många väljare att försöka nå... Just nu verkar inget parti ha riktigt fattat det. Varje enskild politiker, i kommun eller riksdag, har förstås en uppfattning, och den är inte sällan gäldenärsvänlig, men inget parti verkar ha kommit på tanken att systematiskt från partiet, inte den enskilda ledamoten, driva frågan. Lyfta upp frågan på dagordningen. Om inte för annat så för att försöka nå överskuldsatta att rösta på partiet.

Jag förstår inte strategien. Om vi tar Sthlm igen, så tror jag att det verkar som om åtminstone oppositionen behöver lite vind i seglen? Och 121 180 personer är väl vad man kan kalla "lite vind i seglen" om man omvandlar det till röster? Alliansen skulle säkert också vara nöjda med det tillskottet.

Idag har endast en lokal Insolvensförening kommunalt stöd, det är Insolvens Karlstad. Familjeslanten i Gävle har ett mindre kommunalt bidrag, trots att dom gör ett så gott arbete att Gävle kommun knappt hålls med någon kommunal Budget och skuldrådgivare. Men sen är det liksom stopp. Det kanske har förändrats och någon mer lokal Insolvensförening har beviljats kommunbidrag men jag har inga sådana uppgifter.

Så då återkommer vi till mängden. Mängden överskuldsatta som men relativt liten kommunal insats skulle kunna generera ett antal röster åt det parti som först uppmärksammar och strategiskt arbetar för överskuldsatta.

Tänk själv, problemet är stort. Det parti som lyckas få igenom något bidrag till någon lokal Insolvensförening har möjlighet att göra en PR-kupp och på så sätt få röster. Nästan varje dag i något av våra större medier ser vi olika rubriker som rör skuldsatta. Det är personer som riskerar sin ekonomi för att försäkringskassan strular (det är så många berörda att dom startat en organisation FRIS), varsel, arbetslöshet, a-kassa som ingen kan leva på ens om dom HAR en a-kassa, det har startats en stiftelse "folkets kassa" ett initiativ som ska förhindra att människor blir hemlösa och utan mat i magen. Något vi andra trodde var vad skattebetalarnas skattepengar var avsedda att göra. Det görs alltså inte och människor far illa. Och då är vi där igen, Många Människor Far Illa.

Det har som vi alla vet, förekommit att politik omvandlats till PR-kupper tidigare. Ett politiskt beslut blir ett utspel i pressen och oftast i syfte att få tillbaka eller behålla makten. Hur engagerade dom än är så är det vad det kokar ner till. Röster gör att du får stanna i politiken, får du stanna kan du påverka.

Men så kommer vi till de som absolut inget har, eller som riskerar ALLT dom har, och då är det engagemanget borta och inte ens det röstfiskande strategitänkandet tar över. "Inget" tar över. Förutom några politiker här och där som tycker si och så. För om Kronofogdens uppdrag och överskuldsättning uppmärksammades som ett problem för olika partier i stället för enskilda politiska representanter, hur länge tror vi det skulle behandlas som ett "ickeproblem"?

Skulle de olika föreningarna som arbetar med frågan dela på 1 % (30-50 miljoner) av vad det kostar med överskuldsättning och samhällskonsekvenser därutav så skulle samhällets vinst (i kronor) vara mångmångmångdubbelt. Men det är inte på tal att satsa pengar på de som behöver. Överskuldsättning är, som handläggaren av vårt ärende sa, inte en prioriterad fråga av Stockholms Stad.

Till alla överskuldsatta inom Stockholms län. Tänk på det om 1,5 år när ni ska rösta. Jag kommer att lägga ut beslutet här när protokollet kommer så ni får se vem och vilket parti som röstade hur.

Det kanske är dags att sätta lite press på de som "inget ser, inget hör, inget säger"?

Ulrika Ring
Insolvens Stockholm
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
pingat på Intressant.se

tisdag 3 mars 2009

Jagad av ringande inkassobolag och fordringsägare?

Har just talat med en kreativ och kul kvinna. Hon är utled på att ständigt och jämt få telefonsamtal på kvällar från inkassobyråer och tydligen idag kom hon på en ny strategi. Jag tycker den var så lysande brilliant att jag har frågat om jag fick dela med mig av det. Och det fick jag.

Vi har fört samtal kring huruvida hon ska söka skuldsanering nu eller vänta. Hon väger för att göra det nu genast, inte vänta till årsskiftet. Kvinnan har också 0 kronor i utmätning. Hon har påbörjat processen med att söka genom att beställa personbevis och broschyr. Hon kom in i föreningen som en skuldtyngd "underdog" men har hämtat upp sig enormt och är numer full av energi och sträcker stolt på ryggen. Vi hade också för bara någon dag sedan talat om just oskicket att inkasso ibland via telefonen jagar personer som finns hos KFM för att få dom att betala mer. Är man hos KFM kan man inte betala mer än man redan gör. Men hoppet är ju det sista som överger, och inkassobyråerna har mycket hopp kvar tydligen.

Så då ikväll ringer ett inkassobolag till henne.
" - Hejsan är det si och så jag talar med?"
*suck* " - Ja!" hon förstod fortsättningen.
" - Ja, jo jag ringer från Inkassobolaget Si & Så och det gäller en skuld."
" - Det stämmer kanske, kanske inte. Oavsett så kan du säkert se att jag inte kan betala mer än vad jag gör idag då jag nyss genomgått en tillgångsundersökning och resultatet av det finns att läsa i min kreditupplysning. (Här börjar hon känna att hon faktiskt inte behöver be om ursäkt. Hon fortsätter:) Inga tillgångar, noll kr i löneutmätning. Men så bra att du ringde! Jag håller på att sätta ihop min skuldsaneringsansökan, flera hundra tusen i skulder så om du kunde skicka en specifikation till mig på alla skulder ni totalt har registrerat på mig. Den måste visa NÄR skulderna uppkom, VAD skulderna avser, VEM som äger skulden och det företagets organisationsnummer, VEM som driver skulderna - ja det är väl ni - och så behöver jag ert organisationsnummer. Sedan vill jag ha skulden uppdelat på kapital, ränta och avgifter. Och då på alla skulder jag ev kan ha hos er. När kan jag ha dessa uppgifter?"
" - Eh..eh..eh... ja ja det ska väl ta kanske en vecka. Så du ska söka skuldsanering och behöver en specifikation menar du?"
" - Jajamensan, skickar du en sådan?"
" - Visst."
" - Jättebra, och igen, tack för att du ringde. DET är vad jag kallar service! Tusen tack. Hej då!"

Hon ringde direkt till mig. Och var jätteglad, hon sa att det var första gången hon lagt på luren efter ett liknande samtal och känt sig som den som fick en bit av tårtan ville!

Ett tips till alla er som är evighetsgäldenärer. Ringer inkassobolag eller fordringsägare, erkänn inga skulder, säg istället att du avser söka skuldsanering och att du gärna vill ha deras assistans "...så kan dom skicka över en skuldspecifikation har dom hjälpt till oändligt. Tusen Tack!

Maktbalansen skiftas en aning i o m att det plötsligt är dom som gör dig en tjänst. Lycka till!

Ulrika Ring
insolvens stockholm