lördag 6 juni 2009

Vems kris?

Krisen och krisen och krisen. Vems kris? Bankernas? Well...

I Sverige lever många ett bra liv. Och det är gott och väl. Men inte alla. Långt ifrån alla. Arbetslösa, de som - ibland som ett resultat av bankernas spekulationsiver - drabbas av konkurs och sjuka får nog bära både en större och tyngre del av krisen än vad bankerna behöver... Konsekvenserna för samhället och för den enskilda individen är i alla fall större.

Ansökningarna till KFM strömmar och då menar jag STRÖMMAR in. För 2009 räknar myndigheten med en ökning av konkursärenden på 37 %. 1 300 000 förelägganden (en prognos man redan nu tvivlar på att den håller). 80 000 nya personer hos kfm det första kvartalet i år (det är nästan 1 % av sveriges befolkning!). Under 2008 var ökningen totalt på 100 000, 60 000 lyckades lösa sina skulder men 40 000 sitter kvar i rullarna. Det var 2008 det...

Skuldsaneringsstatistik för 2008.
- 2008 kom det in 6528 ansökningar om skuldsanering.
- 6521 beslut fattades och av dessa fick 3678 skuldsanering (ca 56%) alltså.
- Ca 28% av beviljade skuldsaneringar var nollbud. (hade noll kronor över existensminimum, alltså noll kr att betala/mån)
- Ungefär hälften av alla som beviljades skuldsanering ska betala max 10% av sin totala skuldbörda och andra hälften betalar mer än 10%.

Skuldbördan för de som beviljas skuldsanering är att
- 13% hade max 200 000 i skuld
- 33% hade mellan 200 000 och 500 000 i skuld
- 26% mellan 500 000 och 1 mkr
- 28% hade över 1 mkr i total skuld

Siffrorna ovan är till stor del resultatet av bankernas förra spekulationskris. Ni vet, den kris på 90-talet som skattebetalarna fick betala då bankernas fastighetsspekulationer gick en anings dåligt.. Hur det blir den här gången kan vi bara gissa. Men att det blir mindre illa? Eeeeh, skulle inte tro det.


Bankerna? Jodå, dom har det lite kämpigt. Vinsten har gått ner... Något som kompenseras bl.a. med skattepengalån och höjda bolån för bl.a. privatpersoner. Det ger uttrycket "win-win" en ny dimension...

Individen? Något annorlunda situation. Där är det hjälplös katastrof som väntar för de som går från jobb till arbetslöshet. Arbetslöshet, som genom avgrundsjup oro för ekonomin, inte sällan resulterar i en depression och sjukskrivning. Betalas av skattebetalarna. Ingen hjälp, inget stöd, endast KFM som ovillkoligen driver in vad skuld det än rör sig om och oberoende på hur den uppstått. Betalas av skattebetalarna. Siffrorna ovan talar sitt eget lilla språk. Det blir många skattebetalarkronor som ska pungas ut med för att bankerna ska skyddas...

Borg säger att vi klarar en bankkris i Baltikum. Det tror jag med. Men vad Sverige riskerar att inte klara är att mängder av privatpersoner, ni vet på de personer Sveriges ekonomi hänger och svänger en del, faller ur samhället och i obestånd. Redan 2007 räknades obestånd kosta staten 40 - 60 miljader per år. Och det var innan krisen. Krisen är nu Borgs huvudfråga. Vems kris? Arbetslösa Annas eller sjuka Eriks? Eller att bankernas vinster, tack vare vansinnig spekulation i jakt på snabba pengar, sjunker... Bankerna får väl göra som alla andra. Se över sina ekonomiska strukturer, sina utgifter och hitta sunda och stabila inkomstkällor. Trygga och stabila inkomstkällor är ofta lån till privatpersoner som vill äga sin bostad, inte spekulationer. Ska dom nu nödvändigtvis spekulera så får dom själva ta smällen för sina tillkortakommanden.

Second-opinion.se
DN1.
DN2.
DN3.
DN4.
SvD1.
SvD2.
SvD3.
Etc.

//Ulrika Ring

3 kommentarer:

  1. chantalle10 juni, 2009

    Vi är så många skuldsatta i det här landet, så om tillräckligt många stöder vår sak, räcker det till att bilda ett nytt parti och komma in i riksdagen nästa val! Think about it!! Piratpartiet fixade det ju till EU-valet!

    SvaraRadera
  2. För de stora flertalet är vägen ur krisen jobb.

    Mitt namn är Staffan Törning och jag driver företaget TÖRNING.nu som är proffs på att hjälpa människor till nytt arbete.

    Vad vi gör är att ge konkret hjälp till människor som vill jobba oavsett ålder. Därmed inte sagt att det är lätt, men att gå ner sig i CV träsket eller statistik som är mörk som natten är inte vägen fram.

    Sommaren är en bra tid att söka nytt arbete, därför jobbar vi hela sommaren – för högtryck!

    Saxat ur texter från www.torning.nu

    TÖRNING.nu Vi erbjuder Jobhunting där kandidaten genomgår 5 faser och en personlig utveckling på vägen mot sitt nya arbete.

    Passar någon av dessa beskrivning in på din situation?
    Du söker, men får inget jobb.
    Du är klar med studierna och söker ett bra jobb.
    Du saknar tiden och orken men vill byta arbetsgivare.
    Du är föräldraledig och söker nytt jobb nära hemmet.
    Du har hemmaboende barn, som behöver jobb.
    Du drömmer om utlandsjobb, men saknar kontakter.
    Du hittar inget jobb i Sverige efter utlandstjänst.

    När vill du vara i arbete, vilket av beloppen vill du betala och vilken betalningsmodell passar just ditt behov?

    Du väljer om du ska ha dina möten inbokade löpande under hela eller delar av sommaren eller när du är tillbaks från semestern. Under 2009 kommer vi hjälpa 100-tals människor till nytt arbete, vill du vara en av dom?

    läs mer på www.torning.nu

    SvaraRadera
  3. Det är ganska äckligt av en företagare att gå in på en blogg som handlar om de mest ekonomiskt utsatta människornas situation, och försöka sälja in sina tjänster på deras bekostnad. Lite som de där pyramidspelen som raggar olyckliga med löften om att tjäna massvis med pengar utan att behöva arbeta för det.

    Jag skulle gärna vilja veta vad fan du tänkte på, Törning?

    SvaraRadera