tisdag 23 juni 2009

Mervärde

Arbete skapar mervärde. Ex. någon som köper tid av någon annan för att få sina kläder tvättade skapar ett mervärde för både den som tvättar, får pengar, och den som får sina kläder tvättade, mer ledig tid. Eller en mekaniker som lagar bilen. Råvaror förädlas och skapar ett mervärde. Det går att hitta mervärde i de flesta tjänster och varor. Även banker och kreditinstitut skapar ett mervärde antar jag. För den som får låna och kan bygga ut huset består mervärdet i ett större hus och den som hyr en målare och får ommålat i ett rum finner mervärde i det "nya" rummet där han/hon kan sitta och känna sig nöjd och tillfreds.

Och de är väl så ekonomier ska byggas antar jag? Att varor och tjänster ska uppfinnas och produceras, säljas och köpas. Skapa ett mervärde. Skapa en ekonomi.

Men var finns mervärdet i det här?
1987 köpte en person brädor till en vedbod, kostnad 842 kronor.
Fram till i dag har 5 olika inkassobolag, via statliga tjänstemän på KFMs försorg, tjänat sammansagt 9804 kr på dessa brädor! Inte nog med det - i februari krävdes kvinnan på ytterligare 6 111 kronor för samma skuld! Totalt 15 915 kronor. Och från alla dessa pengar, harbrädleverantören, producenten, förädlaren och merskaparen, fått totalt ingenting! Tillsammans med kravet på 6 111 kronor följde ett hot från verkställigheten KFM att om kvinnan inte betalade skulle hemmet gå på exekutiv auktion! Hon hotades med hemlöshet. Den brädhög som avtalades om 1987 skulle nu, 9 804 kr och 22 år senare, innebära att kvinnan skulle stå hemlös!

Dessa brädor har alltså gått från vara byter ägare mot betalning, genom fallerande betalning och Kronofogdens uppdrag till att bli ett evighetsärende där verkställigheten månad ut och månad in skfflar pengar från kvinnan (hushåll) in i en fiktiv ekonomi, skuldekonomin. Inget skapat mervärde. Ingen produktion, ingen förädling. Endast lukrativ vinst åt företag som utan någon större insats tjänar stora pengar genom att luta sig tillbaka och låta verkställigheten sköta arbetet. Är det verkligen så det är tänkt att vara? Ska dina skattepengar gå till att knäcka hushåll och stötta en skuldindustri? En skuldindustri där den bästa kunden är den som stannar för alltid i utmätning?

Vi ser vansinne liknande detta hela tiden. Hela tiden. Och då tänker alla ni som tjatar er blå i ansiktet om att man ska "göra rätt för sig" att "varför betalade inte kvinnan för sig när brädhögen kostade bara 842 kronor"?! Vi blir inte svaret skyldig, vi vet att människor inte slutar betala sina räkningar för att dom får ett ryck och "lever loppan", dom slutar betala sina räkningar för det finns inga pengar att betala med! Arbetslöshet är en anledning. Sjukdom en annan. Konkurser en tredje och skilsmässa, dvs att gå från en "tvåsamhetsekonomi" till en "ensamhetsekonomi" är den sista stora anledningen. Människor KAN inte betala. Vill ja, men KAN inte.

...och göra rätt för sig? Jag tror till och med Luthers tolkare skulle säga att kvinnan "gjort rätt för sig". Att det nu är företagen som tjänar riktiga pengar på lufträkninga, nu är det deras tur att "göra rätt för sig". Och att det finns klokare sätt att använda skattepengar på än KFM. Ska statliga tjänstemän verkligen avlönas med skattepengar för att dränera hushåll på pengar (ca 500 000 personer och växer) för att utföra ärenden, utmätningar och exekutiva auktioner, så att företag kan tjäna pengar?

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
pingat på intressant.se
second-opinion.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar