onsdag 10 juni 2009

Vilket skulle bevisas!

Ren djävla skandal! För bakgrund se inlägget nedan.

Skriver inlägget nedan om hur man genom ord och ordval raffinerat skjuter över ansvaret för skuldsättning på den som lånar pengar.

Sätter mig ner med en kaffekopp och så slås jag av frågan hur har man "marknadsfört" att Carnegie har tagit lån hos Riksbanken? Och faller baklänges. The plot thickens.

För Carnegie har inte tagit lån hos någon. Nix Pix. Carnegie har beviljats lån av Riksbanken.

Googla själva så får ni se. Resultatet är häpnadsväckande.

I media efter media rapporterar man att Carnegie har beviljats lån. Samma medier som i artikel efter artikel skriver att Svensken skuldsätter sig. Att unga tar lån. Att hushållen har överbelånat sina tillgångar. Samma medier skriver att Carnegie har beviljats lån av Riksbanken.

Allt verkar mynna ur det pressmeddelande Riksbanken skickade ut när man beviljat Carnegie 5 miljarder kronor i lån för att täcka bankens spekulationsiver!

Antingen är det ett pågående "lapsus", dvs att man utan att tänka på hur man uttrycker sig fortsätter upprätthålla skuldbeläggandet när vanliga knegare lånar till sin bostad. Blir arbetslösa, hamnar på obestånd men likförbannat ska "göra rätt för sig" trots att dom inte KAN. Eller så är det en medveten handling där man diskuterat ordval och beslutat sig för att, mycket subtilt och skickligt, försöka mildra uppfattningen om Carnegie och deras spekulationer. För helt plötsligt använder man ord som försätter Carnegie i en mer passiv roll än vad man ikläder privatpersoner som kämpar med sin tillvaro.

Det ÄR tydligen stor skillnad på skit och pannkaka.

...och det bara fortsätter. Dn idag. Riksbanken får lån. Inte tar. Får. Man har begärt att lån, och man fick lån. Man börjar undra om det är rent slarv, eller om det är en strategi bakom.
Svd, volvo får ett lån beviljat.
Svd, porsche ansöker om lån.

Men svensken skuldsätter sig genom att ta lån. Unga bara skuldsätter sig rakt av.


//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

pingat på intressant.se

3 kommentarer:

 1. chantalle10 juni, 2009

  Det är helt formidabelt det du skriver!! Vi ska inte glömma bort ordets makt!!!
  Chantalle

  SvaraRadera
 2. :-) Tack!

  //Ulrika

  SvaraRadera
 3. Ulrika

  Jag tycker du skriver mycket bra kring ord och dess betydelse.

  Du diskuterar också den stigmatisering som finns kring begrepet pengaskuld. Det ligger i folksjälen att man skall "göra rätt för sig" Dock pekar du ut att det är såklart två som har den relationen mellan låntagare och långgivare. Jag håller med dig om den ansatsen och gillar att du lyfter upp det

  Jag gillar också att du pekar på det mediahyckleriet som finns. Att vissa får lån och vissa tar lån.

  Jag blev djupt imponerad av din blogg och dina ord även om jag inte håller med dig om allt du skriver. Din blogg bor numera i min rss läsare!

  SvaraRadera