torsdag 5 februari 2009

Normalbeloppen 2009

Ligger på en fantastisk nivå.

2009
ensamstående; 4 594 kr/mån (eller 55 128 kr/år)
makar och jämställda; 7 515 kr/mån (eller 90 180 kr/år)
barn tom 6 år; 2 413 kr/mån (eller 28 956 kr/år)
barn fr.o.m. 7 år; 2778 kr/mån (eller 33 336 kr/år)

Normalbeloppet per månad är allt individen ska ha till sin livsföring under en månad exkl. avgift för hyra och fullgörande av tjänst. Normalbeloppet är det belopp som finns kvar på kontot efter att hyran är betald. Med normalbeloppet ska en person klara, hushållsel, mat, "normal" tandläkarvård, försäkringar, läkarbesök, mediciner, tv-avgift, sällanköpsvaror, toalettpapper, telefonkostnad, internetkostnad, kläder, hårklippning, mensskydd, schampoo, förbrukningsmateriel, fackföreningsavgift, glödlampor, mobiltelefonkostnad.........................

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

2 kommentarer:

 1. Man kan direkt när man ser den här summan, tycka att det kanske borde räcka, "mer har ju inte jag heller kvar att leva av när räkningar är betalda"kan man kanske tänka. Det är ju bara det att i denna summa ingår räkningar, så det här är ju inga pengar man kan använda . Och när man sen betänker att detta kan hålla på i åravis , är det då konstigt att man till slut ger upp, i stort sett kopplar av kontakten med omgivningen.Du kan ju i stort sett inte vara med på något som kostar pengar, och vad ska du till ett storköp och göra, titta på alla andra som har vagnarna fulla. När kamraterna på jobbet ska göra något, det är bara att tacka nej, och efter några försök frågar dom inte längre.Det är det här som kallas utanförskap, men det är ditt fel. Ja visst är det ditt fel,för varför blev du sjukskriven, varför avled din maka, varför skiljde ni er, och allra värst....varför blev du av med jobbet.Det är klart att du ska straffas, fattas bara annat, ja såvida du inte är en bank eller så för då finns det hjälp att få! Vi ska alla va med, sa socialdemokraterna till förra valet, är det någon som kontaktat oss om att "bli med",inte vad jag vet, men undrens tid är ju inte förbi, kanske händer det. Annars tycker jag det hela påminner dykarsjukan ju djupare man kommit ner desto längre tid tar det att komma upp, men det är ju ingen större chans att du stiger för fort, så i stället för dykarsjukan dör du av att syret tar slut.
  Roffe.E

  SvaraRadera
 2. Jag tillhör den grupp av s.k evighetsgäldenärer, med skulder som uppstod vid en dramatisk separation 1983. De första åren var jag så pass djupt deprimerad att tanken på att aldrig, under min livstid, bli av med skulder som indirekt påtvingats mig genom hot etc var minst sagt frustrerande.

  Men åren har tvingat mig till att bli "rävig", att då och då söka alla fonder som existerar ex ett år lyckades jag med ca 20.000 kronor! Att sälja vad som säljas går o.s.v.

  Men i dag närmar jag mig +60 och orkar inte med denna skugga.... Så jag packade mina ägodelar och för en definitiv avflytt från Sverige.

  Då, kom nästa bakslag! Eftersom mina inkomster trots allt kommer från Sverige så anser KM att dom kan göra en chablonberäkning av indrivningen?

  Tja, chablon? Det kunde handläggaren ej förklara vad och hur mycket etc det skulle bli. Så jag ringde runt till ett flertal chefsjurister hos KM och ingen kunde ge ett definitivt svar. En sa att då gör dom en normalberäkning som om jag levde i Sverige! När jag kontrar med att det blir ju märkligt eftersom levnadskostnaderna är högre, dit jag ska, matkassen kostar mer med andra ord! + att ex värme, el och gas ligger utanpå hyran, endast vatten ingår!

  Hur som helst eftersom KM vill kunna driva in över EU´s gränser borde dom ju också klara av att göra beräkningar av levnadskostnaderna...

  Men jag, jag blir FRI! Kan äntligen byta bostad hur jag vill, om jag vill o.s.v. och för mig har KM beräkningar alltid varit märkliga eftersom dom skiter fullständigt i konsumentverkets reela kostnadsberäkningar av var basen i livet kostar, utan lyx! Dessutom har dom märkliga uträkningar vad det gäller vad barn kostar? Minns när mitt sladdbarn studerade på gymnasiet och det han skulle få av mina inkomster var lägre än en 7-åring. Motiveringen var att en 7-åring kostar mer än en 17, 18-åring?????

  Många är kanske inte medvetna om försörjningplikten av studerande barn under 20 år! Enligt föräldrabalken...

  Men, jag vet i dag att alla indrivningar respektive försök till indrivningar har kostat samhället mer än vad dom fått in, till nu!

  Samtidigt är det märkligt att det finns företag så väl som statliga myndighetet som använder KM som ett inkasso bolag och kan göra inte ett försök utan flera försök till indrivning per år.

  SvaraRadera