tisdag 18 augusti 2009

Att få en skuld fastställd och indriven, hur gör du?

För att få en skuld indriven måste du gå via KFM. KFM har bra information på sin hemsida hur du går tillväga.

KFM - vill få betalt hur gör jag?

Du ska lämna in ansökan om betalningsföreläggande. Länk till blanketten. Avgiften för att få ett ärende fastställt är 600 kr. På blanketten ska du skriva lite saker ex. ditt namn, vem som är skyldig dig pengar o.s.v.

Det finns en ruta där du ska uppge vad skulden avser. Där kan du skriva handlån, eller privatlån eller bara lån.

Sedan ska blanketten skickas in till KFM, adressen hittar du på KFMs hemsida.

Efter det skickar KFM summarisk process ut ett betalningsföreläggande till den som är skyldig pengar. Det ska han/hon skriva under och skicka in. Det betyder att skulden accepteras av den som är skyldig pengar. Du behöver inte ha några övriga papper skrivna på skulden, det räcker med muntligt avtal.

Har du redan löneutmätning och inga statliga skulder så börjar det då ticka in pengar på "den nya borgenärens" konto. Varje månad ska KFM proportionerligt sätta in pengar till alla som vill få betalt av dig. Alltså även den familjemedlem, sambo, vän m.m som nu sällat sig till borgenärsskaran.

Har du statliga skulder kommer dessa att betalas först. Dvs innan någon annan borgenär får utdelning så ska alla statliga skulder betalas först.

Många frågar ofta om samboskap och hur en skuldsatts ekonomi kommer att påverka den andra parten i ett samboskap. Svaret är att det påverkar ganska mycket. Men har ni varit tillsammans ett tag så är det kanske så att den som är skuldfri kanske skjutit till pengar med jämna mellanrum? Ni kanske går på bio och den skuldfria betalar, eller på restaurang och den som inte har skulder betalar, eller tom åkt utomlands? Räkna ihop hur mycket det kan röra sig om och lägg skulden 4 - 5 år sedan (ingen vet hur länge ni känt varandra) lägg på en ränta som motsvarar inkassobranschens, ex 34 %, så kommer - som vi alla vet - skulden med kapital och ränta att vara större än man kan tro.

Sedan kan ni luta er tillbaka och få er "skatteåterbäring". Månad för månad tickar det in ett litet bidrag från KFM till den gemensamma kassan, och jag tror inte att det kommer att göra ont... Trots allt så kostar det pengar att leva med en skuldsatt. På det här sättet kostar det lite mindre. Kom överens om att omvandla gåvor till lån, lämna in för indrivning och få en mindre besvärlig tillvaro.

Om ni sedan skulle bli ovänner eller flytta ifrån varandra eller något annat händer, då skickar du - den som är skyldig pengar - in ett brev till KFM. Där skriver du att det finns hinder för verkställighet. Då blir det borgenären som ska producera papper och om ni har ett muntligt avtal så finns inga papper och skulden upphör därmed att drivas in.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

pingat på intressant.se och twingly.

1 kommentar:

 1. Det här är ju för fan helt sjukt...beskriver du hur man ska gå tillväga för att inte göra rätt för sej??
  Jag har just blivit blåst av min f.d sambo som fick mej att ta ett lån för å betala hennes skulder som hon sedan givetvis gav fan i när hon stack.
  Här står jag med lån på 60.000 kronor, hon är fri från fogden o har ett nytt liv o jag kämpar arslet av mej för att få det att gå runt.
  Skitbra med en utbildning för å lura staten och hederliga på pengar!
  idiot...

  SvaraRadera