tisdag 18 augusti 2009

Klargörande

Vi har redan fått en del respons på inlägget nedan. Både positiva hejarop och indignerade tillmälen.

1. Vi ser helst att hela UB får en ansiktslyftning. Att KFM verkställigheten får uppdraget att ställa krav på borgenären vad gäller skulder som ska drivas in. En sådan översyn är dock långt borta. Verkställigheten har gjort en egen liten rapport, kanske i samråd med justitiedepartementet -spekulation - där man vill förändra några saker. Vi kommer skriva mer om den rapporten senare.
2. Vi tror INTE att alla tjänstemän på verkställigheten är gäldenärsovänliga. Men vi vet att systemet som sådant är gäldenärsovänligt, eller gäldenärsfrämmande. Det kanske inte är borgenärsvänligt heller - även om det från vår synvinkel ser så ut - men vad som är ett faktum är att skuldfrågan ofta handlar om ett företag och en individ. Att i det läget inte utgöra en maktutjämnande faktor blir ungefär samma som att stötta den starkare parten, dvs företaget.
Vi tror inte heller att systemet egentligen är byggt för just dig som sitter "i skiten". Att ditt liv går åt pipan är nog bara en tråkig konsekvens av KFM verkställighetens riktiga uppgift: Att lära allmänheten vad som händer om man inte betalar. Alltså på något underligt sätt upprätthålla en betalningsmoral hos gemene man. I den processen, att upprätthålla en betalningsmoral, skor sig företag och små människor blir krossade.
3. Vad gäller "det moraliska" så kan vi säga att den biten måste ligga hos varje enskild person. Vi kan endast informera om vad man kan göra. Skjuter någon till pengar till en gäldenär kan man istället för gåva göra det som ett lån, ett lån som inte betalas tillbaka och som då går till indrivning via KFM. Om någon fabricerar skulder så får det stå för den personen. Vi varken uppmuntrar eller avråder. Vi informerar.

Vi har funderat på detta med privata skulder ett tag. Men har nu valt att gå ut och informera då vi anser att när tjänstemän i statlig tjänst, via lagstiftning man själva beställt, ens överväger att ställa någon hemlös för 256 kr finns inget hinder för att informera om hur gäldenären kan minska sitt lidande genom att använda lagstiftningen. Som systemet med verkställighet idag fungerar finns ingen grund för gäldenären att hållas med "moral". Det är nämligen ingen annan som hålls med såna omoderna saker.

Så, if you can´t beat them, join them!

//Ulrika RingLänk
Insolvens Stockholm

pingat på intressant.se och twingly.

1 kommentar:

  1. Som jag skrev som kommentar på förra blogginlägget:
    Det finns ingen hos myndigheten som har eller använder sin hjärna, om det fanns någon så skulle ingen kräva befogenheter för att driva folk från hem och familj. Så om det skulle vara som du skrev att "inte alla hos fogden är geldenärsovänliga" så tror jag att den eller de som på något sätt visare ett sådant beteende fryses ut snabbt som ögat. De jobbar ju mot "sitt eget avskaffande och sina medarbetares arbetslöshet". Det är ju där skon klämmer. Fogden och tjänstemännen där kommer aldrig att hjälpa geldenärer det skulle ju på sikt leda till att de mister skön makt och på sikt sitt arbete, så den dagen får vi aldrig uppleva med en mänsklig fogde, tyvärr.
    /Rune

    SvaraRadera