måndag 17 augusti 2009

If you can´t beat them, join them! :-)

Vi har inom Insolvensföreningarna, samt andra nätverk, under ÅR kämpat för att, för makthavare och myndighetspersoner, påvisa det "lapsus i logik" som Utsökningsbalken (UB) bjuder på. Att det inte är rimligt att den svenska Utsökningsbalken utgör grunden till ex inkassoföretagen vinster. Gäldenärskollektivet har varit framgångsrikt i sina strävanden så tillvida att vi har mångas öron, men i rena förändringar kan vi inte stoltsera med några omvälvande förbättringar i överskuldsattas villkor.

Rent ut sagt, vi kommer egentligen ingenstans. Vi får acceptans för våra argument hos enskilda tjänstemän och hos både lokala och nationella politiker. Men är det någon som upplever att det inneburit något positivt för gruppen insolventa? Den senaste förändringen, slopandet av förenklad tillgångsundersökning, kan räknas vara en ren katastrof för samhället i allmänhet och överskuldsatta i synnerhet. Vi har exemplet att KFMs verkställighet, utan att blinka, visar sig beredda att utmäta bostad för en skuld på 256 kr.

Vi har Insolvensutredningens förslag på förkortad skuldsaneringstid. Nu visar det sig att Riksgälden eller Riksbanken eller både förkastar det förslaget. Huvudargumentet verkar vara att man inte ser det som möjligt att erbjuda lättnader till allmänheten under en lågkonjunktur. Som privatperson ska man väl heta Carnegie i både för- och efternamn för att åtnjuta inte bara "lättnader" utan också för att få direkt kapitalstöd...

Ovanpå det läser vi nu att det finns en ny önskelista från KFMs verkställighet om förändring kring löneutmätning. Lite är bra, en helt del är sämre och vi ska inte förglömma att verkställighetens intention med dessa "lättnader" är menat att frigöra personalkapacitet för att kunna göra "utmätning i egendom" dvs oftare besöka människor för att se om det finns något i hemmet att sälja.

Så inget har egentligen blivit bättre. Oavsett vad olika tjänstemän och politiker säger.

Hur ska vi då förhålla oss till att alla "talk the talk" men ingen visar sig villig att "walk the walk"? Tja, gäldenärskollektivet får väl göra som borgenärssidan. Lära sig systemet och se till att det arbetar för den som behöver!

Idag har verkställigheten inget uppdrag att se till att skulden som ska drivas in också existerar eller är gilitig. Inte heller att göra någon som helst egen bedömning. Om gäldenären inte protesterar ska skulden drivas in till borgenären. Inga krav. Ingen rimlighet, ingenting. Skuld med exekutionstitel ska drivas in. Punkt slut.

Då får väl gäldenärssidan börja producera egna skulder! Vem som helst kan skicka in vad skuld som helst, befintlig eller inte spelar ingen roll, till KFM. Om inte gäldenären protesterar ska verkställigheten driva in skulden.

Så om du som har löneutmätning pratar med din mamma eller pappa eller släkting eller vän eller skuldfri sambo eller någon annan privatperson som du litar på, och kommer överens om att du fått pengar så är det bara för den nya "borgenären" att skicka in en begäran om utmätning för skulden! Det enda som kan stoppa det är om du, dvs gäldenären, protesterar mot skulden. Först då ska borgenären kunna producera papper, fysiska bevis, på att skulden verkligen existerar. Om du INTE motsätter dig skulden så kommer den ingå som en del av de andra skulderna. Och här kommer det fina, KFM ska alltså sätta in pengar från din lön på även den borgenärens (mammas, pappas, sambos, kompis) konto! :-)

Alltså. Du ser till att en person och du kommer överens om ett belopp som du fått, gärna långt tillbaka i tiden och gärna många små lån (3 -4 - 5 000/månad), skickar in en blankett till kfm, betalar 600 kr i avgift och vips! Så börja pengar strömma in, på samma sätt som de idag stömmar in till inkassobolagen och div andra borgenärer.

Rent praktiskt vad betyder det?
Jo, säg att du idag har skulder på 300 000 kronor. Du räknar ut att någon du känner/är släkt med har lånat dig 300 000 kronor under några år (kan vara muntligt - är inga som helst problem så länge du - gäldenären- inte protesterar). Du har en löneutmätning på 3 000 kronor. Det betyder att KFM varje månad fördelar 3 000 kr av din lön till de du är skyldig pengar. Nu är det plötsligt en borgenär TILL (mamma, pappa, sambo, kompis...) som ska ha sin del av kakan. Och i exemplet ovan ska han/hon ha HÄLFTEN, dvs 1 500 kr, av ditt utmätningsbelopp varje månad. Alltså KFM sätter in 1 500 kr på hans/hennes konto VARJE MÅNAD. Vad din sambo, dina föräldrar, din vän, ditt barn väljer att göra med dessa pengar, ex ge dom till dig, är inget varken du eller borgenären behöver redovisa till någon. Det går finfint att plocka ut pengarna och ge dom direkt i handen till dig.

Detta är genomförbart även för sambos. Din sambo kanske har lagt ut flera tusen kronor per månad mer än du på ert gemensamma hem/liv. Över tid blir det mycket pengar. Ex så blir 3 500 kr/månad i 7 år en kapitalskuld på 294 000 kronor! Lägger du till valfri ränta, vi kan säga 32 % effektiv, så blir samma skuld under den perioden drygt 670 000 kronor! I fallet ovan, med 300 000 i "ursprungsskuld" och 3 000 kronor i utmätning, så innebär det att kfm kommer att VARJE MÅNAD, sätta in 2 072 kr på din sambos konto! Och bäst av allt, ingen kan göra något åt det! Så länge ni är överens om att skulden finns så är det ingen som frågar den minsta lilla fråga. Den ingår som en skuld bland andra skulder. Och ska ha sin del av utmätningskakan.

För äkta makar/partnerskap och för ensamstående måste man ha någon utomstående som hävdar en skuld till dig. Så länge du inte bestrider kommer den skulden att ingå i de skulder som ska drivas in.

Det finns några saker du ska tänka på.
1. Skulden ska ligga mer än 5-6 år tillbaka i tiden. Om du vill söka skuldsanering så kan det slå fel annars. "Merparten" av skulderna ska enligt nuvarande lagstiftning och praxis vara äldre än 4-5 år.
2. För att du ska tjäna direkta pengar på "tilltaget" kan du inte ha några statliga skulder. Dessa går alltid först. Men även om du har skulder till staten (skatteskulder, skulder för underhållsbidrag, bostadsbidrag, CSN o.s.v.) finns det "sekundärvinster" att göra. Det kan vara att du har för litet belopp för att räknas som "kvalificerat insolvent". Får du då ett påslag på skulden med 150 - 200 ooo (eller vad du nu vill) så räknas du som kvalificerat insolvent och kan både söka och beviljas skuldsanering. När din totala skuldbörda ökar så ökar kanske också dina övriga borgenärers önskan att upprätta ett ackord med dig. Och sist, men inte minst, inkassobolagen får mindre del av din löneutmätning... Det gäller också om du skulle få en skuldsanering beviljad.

Nu kommer säkert många säga att det är fusk, även om mamma/pappa/vänner/sambos o.s.v. stöttat under tiden som någon haft löneutmätning, så är det kanske inte ett lån utan en gåva, och att man kanske inte kan verifiera att det är precis så mycket det rör sig om o.s.v. Och så är det. Det stämmer. Har du bara någon som är villig att säga att du har en skuld, du inte motsätter dig den så är det bara att köra på. Vare sig pengarna har betalats ut eller inte. Och det tänker jag inte ha någon moralisk uppfattning om. Idag är systemet med utmätning så gäldenärsföraktande att "Därtill är gäldenären nödd och tvungen!" Ingen är gladare än jag om någon börjar sätta sig ner och skapa ett mer rimligt system. Tills dess får du se till att systemet arbetar om inte för dig, så åtminstone inte MOT dig. Är du bara smart och tänker dig för så kan det tom göra det enklare för dig att bli skuldfri, och blir du inte skuldfri blir din tillvaro i alla fall lättare att uthärda!

Systemet utnyttjas redan idag. På din bekostnad. Se till att även du får en del av kakan. "If you can´t beat them, join them..."

Behöver du veta mer tveka inte att skriva en rad. info@insolvensstockholm.se är mailadressen, så kontaktar vi dig. Vi kommer att skriva mer om det här senare.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

Pingat på intressant.se och twingly.

4 kommentarer:

 1. Härligt Ulrika, du är en stjärna. Så dj**la bra tänkt och en riktig känga i skrevet på både fogden och inkassogorillorna.
  Själv kvalificeras jag inte in i gruppen då jag trakasseras av statens tjänstemän som på löpande band hittar på nya skulder åt mig, trots att de aldrig funnits och trots att varje människa med ett uns av fungerande hjärna inser att allt de anklagar mig för är åt he**ete fel. Men tyvärr så finns inga människor med hjärna hos myndigheterna. Men du kan ge dig tusan på att jag ska applådera som f*n åt er fortsatta kamp mot idiotsystemet som gorillorna profiterar på. /Rune

  SvaraRadera
 2. En mycket bra idé:-)
  ...och om man nu lyckas spara pengarna som mamma/pappa/kompis erhåller under något år så kan man ju försöka göra en ackordsuppgörelse med borgenären. Då blir budet naturligtvis mycket lågt eftersom den andra borgenären, dvs mamma/pappa/kompis har gått med på ett skambud.

  Det är dock ett problem att komma överens om en ackordsuppgörelse "så länge som det går att mjölka kon" Man måste alltså på något vis ordna så att borgenären får 0:- i månaden ett tag, sen är de mycket medgörliga:-)

  //mudder

  SvaraRadera
 3. Genialiskt! :) Skulle dock inte fungera för mig då jag har massor med småskulder som av mina 4-5000 som dom drar varje månad så får fodringsägarna en hundring eller två var.. Men har man få skulder så är detta ett genidrag absolut!

  SvaraRadera
 4. Det är inte fusk i ett spel där inkassobolagen sitter och klipper och klistrar - fast elektroniskt då - ihop preskriptionsavbrytande brev. Fusk finns inte i ett system där myndigheten Kronofogden agerar Hells Angels åt gangsterföretag som Prioritet Inkasso och AK-bolagen som jag VET ägnar sig åt falska påståenden i form av listor som inte har med verkligheten att göra och nyproducerade brev som aldrig avsänts.

  SvaraRadera