onsdag 21 april 2010

Det blev inte ens ett fall framåt...

Så har Beatrice Ask och Judep lyft lite mer på förlåten kring skuldsaneringslagen. Eller lyft och lyft... Vi har helt enkelt nosat reda på lite mer. Med en del turer, och ytterligare några fler frågetecken.

Ertsborns förslag dissas och kreditmarknaden hissas. Yipiee. Logiken är död. Må den vila i frid.

Vill du läsa remissförslaget föreslår jag att du går till reurspanks blogg där hon lagt ut delar, eller så skriver du till info@insolvensstockholm.se så skickar jag över en kopia via mail. Dwight har skrivit lite om vilka remissinstanser Beatrice Ask och Judep vänt sig till för att hämta in konsekvensbeskrivningar och uppfattningar kring det nya förslaget.

Tja, vad ska man säga? Resurspank kallar det fiasko. Jag tycker hon är för snäll. Jag kan tänka mig Ertsborns besvikelse. Han ägnar drygt ett och ett halvt år, med 18 eller om det var 19 sk "experter" till sitt förfogande, möte på möte, går grundligt igenom situationen, mekanismerna, bakgrunden för obestånd. Han reser land och rike kring för att inhämta kunskap och erfarenhet, sammanställer allt i ett förslag på förändringar, "Vägen tillbaka för överskuldsatta", och så Poof! " - He bidde nästan int´ nånting... " Vilken besvikelse.

För att inte tala om besvikelsen hos alla som suttit på obestånd sedan dinosaurierna gick på jorden...

Beatrice Ask och Judep tycker kanske att Ertsborn tänker bra men att han haft otur när han tänkte? För om Ertsborn säger GO! och andra säger NO! och Beatrice Ask och Judep tvärnitar så måste dom anse någon annan än Kunskapsmästaren Ertsborn ha mer eller lika rätt som honom? Hade Beatrice Ask och Judep ansett Ertsborn besitta större sakkunskap än "di andre" så hade man följt GO! Men när man nu står stilla (står det mer stilla så går det nog bakåt tror jag) så måste det betyda att utredaren Ertsborns GO! avfärdades för att bereda terräng för bl.a. den kring ämnet obestånd erkänt kunniga (?) myndigheten Sveriges Riksbank och deras NO!

Nu känner jag att jag var lite FÖR elak. Rätt ska vara rätt. Riksbanken har trots allt en stor kunskap om obestånd. KREDITMARKNADENS OBESTÅND! Ni vet kreditinstituten som, i ohejdad vinstiver, spekulerade tills dom nästan döden dog. Minns ni "stackarna" Carnegie, som fick massiv hjälp av riksbanken... Visst har Riksbanken erfarenhet av obestånd...

Man skulle också kunna slå ner på terminologin. Det talas om "lättnader". Men vi ska väl kalla en spade för en spade och hur kan man ens kalla det för en "lättnad" för överskuldsatta? Det är väl rättvisa det handlar om? En fallerad kredit på 200 000 med "obeståndsränta" på 32 % kommer kosta 64 000 kr/år för den som lever i ekonomiskt frihetsberövande innan kapitalbeloppet ens börjas naggas. 64 000 kr/år eller att staten ska skyffla 5 333 kr/mån i ränta FRÅN den sjukskrivne TILL kreditmarknaden innan kapitalbeloppet börjar minska. Eller SMS-lån. Ett lån den sjuke, arbetslösa, fattige kanske ansökte om i desperation för att alla andra "trygghetssystem" fallerade och han/hon var tvungen betala hyran eller bli hemlös. Hur har man mage att kalla ev förändringar av den processen för "lättnader" och inte "rättvisa"?

Eller vi kan slå ner på matematiken. Om 5 - 10 % av sveriges arbetsföra befolkning, and counting.., lever ekonomiskt frihetsberövade, så borde man ganska snart kunna räkna ut att DET är ett större hot mot vår Svenska del av planeten än att sjuka, arbetslösa, fattiga, konkursade personer får en chans att komma tillbaka till en fungerande, fri, arbetsför ekonomi? Eller är "arbetslinjen" bara en floskel?

Eller vi kan slå ner på mer av retoriken. Skuldsanering i avsikt att rehabilitera. Ordet rehabilitera enligt synonymer.se
1 återanpassa, träna upp, arbetsträna, omskola 2 ge upprättelse, återupprätta, upprätta, rentvå
...och jag tänker "Vaddå rehabilitering?" Om skuldsanering inte har speciellt stora inslag av rehabilitering (läs Mattias Savemarks, Mittuniversitetet Östersunds artikel) så bör det kallas för benådning?

Eller vi kan slå ner på kunskapen om "källkritik" (jag skulle tro att det är Dwights poäng med sitt inlägg). Jag har en dotter som går i 5:e klass. Skolan har redan börjat träna barnen i "källkritiskt" tänkande. Min 17 åriga son är redan färdigutbildad i det tänket och det går för honom av sig självt. Skolans arbete har gett frukt mao. Men så är det inte för alla... Källkritik enligt Wikipedia:
"Källkritik är en bedömning av en källas trovärdighet. Källkritik är en central vetenskaplig metod för att säkra att resultat som presenteras verkligen baseras på tillförlitliga basfakta."
Exvis om det kommer en ny vetenskaplig artikel som talar om att utsläppen från bilar egentligen inte är farliga för miljön, utan tvärtom gynnar den, och den är skriven av en blödande bilindustri och undertecknad av VD för den blödande bilindustrin så ska man fundera lite på VAD som kan ligga bakom den nya artikeln. Dvs vad är SYFTET bakom artikeln. Hon går i femman... 5:e klass. Överför vi kunskapen om källkritik till remissvaren till Ertsborns utredning så kan man undra om det kan tänkas att Bankföreningen har något annat syfte än samhällets väl och ve i sin argumentering för att man INTE ska sjösätta en mer rättvis skuldsaneringslag? Kan det tänkas att Svensk Inkasso har något annat än individen för ögonen när man säger att en skuldsaneringslag värd namnet kommer skada mer än tillföra? Som Noomi skriver på bloggen "Fattig Riddare i Stockholm" Den enes skuld den andres guld. Ja, ni fattar...

Så här kan jag fortsätta. In i evigheternas evigheter. Det finns som inget slut på eländet... Och för alla som undrar kan jag säga att " -Ja, vi kommer lämna in ett remissvar". Detta trots att "man" gjort allt för att gäldenärskollektivet inte ska få vara med. Inte för att remissvaret kommer spela någon roll. Men gäldenärer i påtvingat ekonomiskt frihetsberövande som lever för att utgöra blodpåsar åt en anemisk skuldindustri ska inte dö utan motstånd. Vad vi tyckte i förra remissomgången, ni vet, den som bara dog, kan ni läsa här, länk. Vägen tillbaka för överskuldsatta fortsätter vara stängd. Hepp!

...men man har väl druckit för mycket kaffe tänker jag, och då går det inte så bra att tänka.


läs mer:
Dwight
Resurspank
En Fattig Riddare i Stockholm
Johnny Rocker
Noll Koll

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant och twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

13 kommentarer:

 1. Du skriver bra om detta Ulrika men jag tror inte de på bl a JUDEP skulle kunna ta in vad du skriver. Jag vet att du beskriver både bokstavligt och bildligt men det är för avancerat för dem. Dessutom, bakom dem står inkasso och finansmarknaden och skriker NEJ, NEJ, NEJ.

  Herregud, det kommer att hamna så många fler hos kronofogden i framtiden så det kommer att verka märkligt om man om man stod utanför. Det kommer att bli kännbart för Sverige om ett par år sådär. Men det hjälper inte oss nu. De röd-gröna verkar inte haft frågan på sin agenda heller.

  Vi får mobilisera oss ytterligare.

  SvaraRadera
 2. Låter inte alls bra. Tyvärr saknar många av våra beslutsfattare kompetens till att fatta många av de beslut de fattar... oavsett partitillhörighet. Kompetens från LHS. (LivetsHögSkola alltså.)//MA

  SvaraRadera
 3. Det är in 6000% ränta på sms lån om de förfaller. Då har de flesta 30% per år.

  SvaraRadera
 4. @Anonym. Det har du rätt i. Jag hade otur när jag tänkte och tänkte lite för fort och slarvigt. Du ser, många som tänker blir en större kollektiv kunskap! Många tack.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det verkar vara en bra lågrådsremiss :-)

  SvaraRadera
 6. @Stefan. Du fortsätter envist att "inte förvåna". Men så tänker jag försonande att du kanske inte har förutsättningarna för att dra slutster? Det har inte gått så bra tidigare, det gick inget vidare igår och varför någon skulle tro att du skulle lyckas idag vete tusan...

  SvaraRadera
 7. Tyvärr så blir man inte förvånad...
  Vi tillhör numera marknaden som produkter, så enkelt är det.

  SvaraRadera
 8. Förstår ärligt talat inte varför det tillsattes en insolvensutredning. En utredning ska väl utröna sanningen. Sanningen kom fram, men den dog lika snabbt. Den smakade inte gott hos våra profithungriga banker, inkassobolag etc, etc

  SvaraRadera
 9. Verkligheten kan vara riktigt otäck, då man lever på en annan planet. Där våra politiker bor... undra var?

  SvaraRadera
 10. "INKASSO-TJYVERIET",,,,,,, fortsätter stött av regering och riksdag och tjänstemän? Varför ska människor, ekonomiskt frihetsberövade och satta i karantän, helst på livstid, till störst fördel för "INKASSO-TJYVERIET", rösta på det politiska system som håller dom som fångar i detsamma. Och som regering, riksdag och tjänstemän helst tydligen ser att det så fortlever.

  "INKASSO-TJYVERI" för att inkasso tar pengar och mer därtill genom praktiskt gigantiskt lurendrejeri.
  VART TAR INKASSO-PENGARNA VÄGEN egentligen?! I vart fall inte dit man trott, blåögt någon gång för länge sedan.....
  Ändå mindre har man trott att regering, riksdag och tjänstemän dessutom i majoritet helhjärtat skulle omfamna ett sådant regelverk.
  VARFÖR SKA MAN RÖSTA?!

  SvaraRadera
 11. Man ska rösta för att det finns andra viktiga saker i livet än pengar. Även om man glömmer det då hela livet förpestas och omöjliggörs i avsaknaden av de...

  S/V

  SvaraRadera
 12. Jag tycker inte politiker är värda en röst när de kringgår och blundar för det här, även om det finns annat som är viktigt. Problemet är för stort och skadar för mycket, både samhälle och individ, mer än t.ex. en blankröst. För att bli värda en röst måste de visa att de är det! Då kan det bli intressantare. Det är så jag tänker nu.

  SvaraRadera
 13. Att dagens regering inte tar sitt ansvar har ju svenska folket fått känna på vid två tillfällen. Nu vid makten och senaste gången dom satt vid rodret och lamslog sverige.

  Att nu, gett sig på sjukskrivna är rent sagt ynkligt, att dom inte ska kunna rensa upp efter sina misstag och göra en lagändring för dom överskuldsatta med en enkel matematik. Snart av samanlagt 8 år vid posten som svenskregering har dom lyckats göra stora hål i folkets hushållskassor. Det är inte bara den drabbade individen som får lida, detta drabbar hårt våra barn som en dag ska ta över rodret.

  Sverige lever kvar i ett föråldrat samhälle där kungar och präster tog allt från våra bönder, lev eller dö?

  Vilka styr sverige? vad är ni rädda för, få fart på landet istället eller AVGÅ MED OMEDELBAR VERKAN, VI VILL INTE BETALA ERA LÖNER MED VÅRA SKATTEPENGAR!

  SvaraRadera