torsdag 29 april 2010

Here be Dragons!

"Here be dragons" är ett uttryck för något farligt och outforskat. Och efter att ha suttit och lusläst Justitiedepartementets senaste utskick i frågan om obestånd eller vad vi ska kalla det så framstår det som att inställningen till personer med ekonomiska problem är "Here be dragons". Man förstår inte och har heller egentligen ingen större lust att sätta sig in i. Man svänger sig med odefinierade begrepp, man klumpar ihop, generaliserar, moraliserar och så blir det ett "Here be Dragons" över det hela.

Ex. sid 14:
"En och annan kan ha vant sig vid inkomster från svartarbete och inte anse det värt att begränsa sina ekonomiska ramar i fem år för att få skulderna avskrivna". "En och annan"? Vad är det? Vad betyder "inte anse det värt"? Here be Dragons!

Sid 15.
"...riskerar den allmänna betalningsmoralen att påverkas negativt". Here be Dragons!

sid 19.
"Det är däremot förstås alltid uteslutet med skuldsanering om merparten av skulderna härrör från överkonsumtion. Detsamma gäller fall där gäldenären utan rimliga skäl fortsatt att skuldsätta sig sedan han eller hon blivit överskuldsatt." Here be Dragons!

samma sida
"En gäldenär som har agerat illojalt mot borgenärerna, t.ex genom att undanhålla pengar, kan inte beviljas skuldsanering enbart för att skulderna är gamla." Here be Dragons!

Jag tänker att här, liksom överallt där rädsla finns, är det okunskap som ligger bakom rädslan. Och rädsla, här liksom överallt där rädsla härjar, föder fördomar.

Vad som skärper till situationen är att här pratar vi inte om allmänheten, här pratar vi om justitiedepartementet. Judep skriver "En och annan". Fantastiskt. Hur många är det? Är det viktigt att veta? Oviktigt? Spelar ingen roll? 10 %? 1 %? 87 %?

Det finns inga definitioner på överskuldsatt. Fri tolkning gäller. Obestånd och insolvens betyder i princip inget annat än att det finns en obetald räkning hos Kronofogdemyndigheten. Och utmätning ska ske om möjligt. Eftersom hela problemet är så illa skött så behöver obestånd, insolvens och betalningsanmärkningar inte på något sätt kopplas varken till en persons betalningvilja och/eller betalningsförmåga. Det kan likväl som betalningsvilja och/eller betalningsförmåga spegla olika samhällssystems tillkortakommanden.

Vi kan ta umgängesföräldrar. Försäkringskassan baserar återbetalning för underhållsstöd på inkomsten två år tillbaka. Att få uppskov eller få en korrekt bedömning av återbetalning baserat på innevarande års inkomst är lika lätt som att försöka få en kamel genom ett nålsöga. Resultat? Utmätning och obetalda räkningar hos Kronofogden. Obetalda räkningar hos Kronofogden genererar nya obetalda räkningar hos Kronofogden. Det är inte heller få personer det rör sig om. Det är 50 000 personer som sitter fast hos Kronofogden för obetalt underhållsstöd. Hur många av dom har hamnat hos Kronofogden pga ett konstigt, illa genomtänkt system? Speglar det en persons betalningsvilja och/eller betalningsförmåga? Eller speglar det att de som tänkt ut systemet tänkt fel? Ingen som vet och Here be Dragons.

Om du får vänta i 18 veckor på ersättning från försäkringskassan eller arbetsförmedlingen och hamnar hos Kronofogden, för att du, pga lååånga väntetider inom nödvändiga trygghetssystem, inte klarat betala dina räkningar, kan man då säga att skulderna återspeglar din betalningsvilja och/eller betalningsförmåga? Eller återspeglas frånvaron av fungerande trygghetssystem? Here be Dragons!

Man har inte kunskap. Man har inte insikt. Man känner inte till terrängen. Man har en karta men den är feltecknad. Där det borde stå "insikt och nödvändig reform" står det med stora, rädda, fördomsfulla bokstäver
"Here be Dragons".

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

pingat på intressant och twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. En och annan kan ha vant sig vid en människosyn som utestänger folk från samhället.
    En och annan kan ha vant sig vid att slänga sig med slarviga formuleringar och nonchalans eftersom man utgår från att ingen läser en och annans blaj.
    En och annan kan ha vant sig vid inkomster som kommer från ett illa skött jobb som få kritiserar.
    En och annan kan även ha vant sig vid inkomster från en fet fallskärm om jobbet inte skulle falla alla i smaken, vilket motiverar en och annan att fortsätta i samma hjulspår med forstatt misskötsel, nonchalans och maktgalenskap.

    SvaraRadera