fredag 23 april 2010

Sverige är fantastiskt!

Jag vet att jag tjatar och upprepar mig, men jag gör det för jag ibland har svårt att förstå. Då behöver jag upprepa mig och hoppas att någon ska förklara för mig, så jag förstår, och insikt infinna sig. Hepp!

Det här med Kronofogden, utsökningsbalken och ränta före kapital t.ex... Jag förstår inte. Jag förstår inte hur staten kan försätta personer i ekonomiskt frihetsberövande utan att staten gör allt som står i dess makt för att förkorta perioden till ett minimum. De juridiska rappakalja-argumenten har jag hört till leda, så de tongångarna har jag klart för mig, men om vi tittar bortom dessa ursäkter, och tittar på verkligheten och på MÄNNISKAN bakom ett ärende hos Kronofogdemyndigheten så har fortfarande ingen förklarat, så jag förstår, varför staten inte minimerar tiden den håller en medborgare i ekonomiskt frihetsberövande. Det är som att viljan att se människan inte finns och då tänker jag att jag förstår ännu mindre...

Eller inställningen att borgenären, vid vilken vald tidpunkt som helst, får lämna in vilket ärende som helst och *chop-chop* få statens tjänstemän att vända sig, likt den lerneiska hydran, mot medborgaren. Den inställningen har heller ingen förklarat för mig, så att jag förstår, hur det kommer sig. Att om man ändrar på den ordningen så kommer kreditmarknaden kollapsa och Sverige kommer sjunka som ett förlist skepp till havsdjupets botten.

När vi vet att den Svenska Utmätningsordningen saknar motstycket i resten av världen, kanske med undantag för den kriminella ekonomin som också har en mycket hård inställning till obetalda skulder och räntor.., så tänker jag att vi kanske har en efterbliven kreditmarknad (då menar jag lånebeviljarna) som i Sverige måste ha en världsunik specialbehandling för annars reder dom inte ut det dom vill göra? Dvs låna ut pengar. Och som tack för besväret få ränta på pengarna. Det är som att en del kreditinstitut och leverantörer har glömt bort själva "utlånandet"och "levererandet" och bara satsar på själva räntan. Länk till kronofogde-statistik. och man menar att skulle nu de svenska kreditatörerna behandlas som resten av världens kreditaktörer behandlas skulle Die Dumme Schwenske Kreditinstituten vända upp och ner på allt vi idag känner till som välfärd. Skickar man inte till dessa kreditinstitut och avtalsivrare livboj, flytväst, gummiflotte, överlevnadsdräkt och matsäck, kommer dom löpa amok och dra hela Sverige med sig i fallet. Det är något jag har mycket svårt att begripa.

Med jämna mellanrum talar jag med bloggaren "Superskuldsatt". Vi brukar tillsammans fundera igenom alla dessa olika berättelser vi får via mail och gemensamt försöka hitta en sk "förklaringsmodell" till hur det är tänkt. Hittills har det inte gått så bra. Med förklaringsmodellen. Inte så bra med "tänket" heller... Superskuldsatt i inlägget "Om..."

"En skrift jag hittade hos Kronofogden igår, har det namnet. Den är skriven av elever på Munkebäcksgymnasiet i Göteborg, men ges ut av Skatteverket i samverkan med Kronofogdemyndigheten.

På omslagssidan står det "Utan kronofogden blir det rena vilda västern"." Länk till broschyren "Om jag bara hade vetat".

Som superskuldsatt sagt till mig tidigare och säkert kommer säga igen (ang Vilda Västern) "Men vad är det IDAG då?" Och så funderar vi gemensamt lite mer och kommer, som vanligt, fram till att systemet är helt obegripligt.

När jag tänker efter är samtalen med superskuldsatt mycket lika de samtal jag har med "Resurspank", "Ljuramannen", "noll koll", "affesblogg" o.s.v. o.s.v. Det är som en trasig vinylplatta som hakat upp sig..

"Jag förstår inte *hack* "..ag förstår inte" *hack* "..ag förstår inte" *hack*
ja, ni fattar...

Och i detta eländes elände med min och andras bristande begåvning hör vi gång efter annan kronofogden säga att dom finns för att "alla ska göra rätt för sig". Vid dessa tillfällen blir vi plågsamt medvetna om att det absolut saknas begåvning. Men vi är inte i alla lägen helt säkra på att det är vår begåvning som saknas...

Men nu är det helg. Fint väder ute. Och vi avslutar veckan genom att sjunga lite glad musik. För annars blir man väl tokig. Och har inte vår Justitieminister, ni vet hon som vill gå varsamt fram så vi inte rubbar "obeståndsbalansen", på något sätt en bakgrund inom frisöryrket?//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant och twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Ja Ulrika, bra skrivet. Det är svårt att göra rätt för sig när man befinner sig i limbo. Bakbunden och utan verktyg - nej det finns ingen logik. De anser att det är bättre att vi sitter där vi sitter utan att kunna göra någonting och låta åren gå. Då gör vi rätt för oss.

  De som opponerat sig mot Ertsborns förslag hade ju synpunkter på att det skall inte vara för lätt, det skall kännas och fem år är ingen lång tid. Nej, det tror fan att det inte är någon lång tid för de som sitter välgödda och har full ekonomisk rörlighet. Men det är en förbannat lång tid för dem som ligger sömnlösa och har konstant ångest. De som får räkna på kronor och ören varje dag och oras varje sekund på dygnet. De som inte har råd att hämta ut mediciner, gå till läkaren, tandläkaren, kunna skaffa livets nödtorft för att fungera som människa. De som slutligen (trots att de inte har råd) hamnar i vården för att de uttömt alla krafter både psykiskt och fysiskt i en värld som aldrig verkar ta slut. De som berövats åratal av sina liv för att det sitter giriga gamar som gett sig den på att dessa skall mjölkas ut till sista droppen. Och kan de inte mjölkas så skall de straffas i åratal framöver. En del straffas ända till de ligger i en trälåda.

  Systemet är så sjukt så det finns ingen motsvarighet. Det är ovärdigt och förintande. Människor förvandlas till vrak. Och ingen däruppe bryr sig.

  Du nämnde i bloggen den kriminella maffian. Märkligt att när det gäller uppgörelser i den undre världen är straffen väl satta men när en person hamnar i bankens eller inkassos käftar är det helt legitimt. Jag kan inte låta bli att låta tankarna gå till de svenska bankerna som spekulerat bort fantasibelopp. Det blev öppna famnen från staten som med all givmildhet gick in och räddade hela alltet. Hur kan man göra sådana skillnader i uppkomna skuldsituationer?
  Ger inte det fel signaler till bankerna? Här har man inte nämnt betalningsmoral, balans och göra rätt för sig. Om inte detta är diskriminering, så mottages tacksamt förklaring till särbehandlingen. Det finns ingen logik, det är vi överens om. Skall vi försöka behålla förståndet måste vi ta upp frågan utanför Sveriges gränser. Vi måste diskutera med de som vi antar har mer innanför pannbenet är nötterna som sitter i Rosenbad. Nötterna som lallar runt i penningbingen hos finansinstituten och leker samvetsgranna mecenater.

  Det är inte vi som är Sveriges ok - det är ett ok att ha en regering som inte bryr sig om människor som sitter inlåsta i fattigdom utan redskap att kunna ta sig tillbaka till livet.

  SvaraRadera
 2. Säger det än en gång, allt handlar om pengar. Människor blir ekonomiska produkter, som ger vinst och arbetstillfällen.

  En hel bransch lever på oss överskuldsatta.

  Kapitalet får styra...

  SvaraRadera
 3. Som vanligt bra skrivet!Trevlig helg alla!Ska njuta av solen idag och av mina barnbarn,batterierna måste laddas!MVH/Mellow

  SvaraRadera
 4. Om du lånar pengar hos SBAB så nog får du betala ränta före kapital, det är inget konstigt med det.

  Och vad är fel att Sverige har en Kronofogdemyndighet i stället för att indrivningen skall skötas av ett knippe mer eller mindre skumma företag. I Spanien finns t.ex. ett inkassobolag där de skickar ut personalen i frack för att väcka uppmärksamhet och göra det pinsamt för gäldenären.

  SvaraRadera
 5. Stefan
  Det är stor skillnad att ha ett lån på sin bostad hos SBAB och en skuld som växer ohämmat hos ett inkassobolag. Jag vet att många inte är insatta i detta - du försvarar ett system som är till för att mjölka ut sista blodsdroppen av gäldenären. Inkassobranschen är inte alltigenom renhårig. Men det är något många inte bryr sig i eftersom en person med skulder har inga rättigheter alls i mångas ögon. Det är snarare en kultur i Sverige att en överskuldsatt skall leva i utanförskap i en fattigdom som knappt förekommer i västvärlden längre. Skuld är en större straffrättighet än mord i Sverige. Varför har inte lagar och regelverk följt utvecklingen? Det är också en kultur i Sverige att man föredrar Jante än personlig frihet och utveckling. Sverige är ett u-land på väldigt många områden i dag.

  SvaraRadera
 6. @Stefan, syfte, metod, avgränsning.

  SvaraRadera