onsdag 7 april 2010

Obestånd och kunskap

Obestånd är en djup, snårig, orättvis, borgenärsstärkande juridisk djungel som det är livsfarligt att trampa snett i, som kräver ett stort mått juridiskt kunnande och expertkännedom för att veta hur man ska navigera förbi alla fallgropar och inte göra sin situation värre.

En person med utmätning har ingen chans att göra som sina "motståndare", dvs köpa in kunskapen. Det lämnas inget som helst ekonomiskt utrymme för det. Det du personligen inte kan, förstår eller har lärt dig riskerar fördjupa dina problem. Du får inget juridiskt ombud via hemförsäkringen, om du nu skulle ha en hemförsäkring. Har du löneutmätning lever du så oerhört tight att i princip ALLT går till mat, hyra och att klä dig. Du har ingen, förutom BuS med ibland långa väntetider, som du kan vända dig till för att få hjälp.

Kronofogden får inte hjälpa dig. Om dom får in ett ärende och på en kilometers avstånd luktar sig till preskription så får dom inte lyfta ett finger för att säkerställa skuldens riktighet. Fatta detta: Får Inte. Först när du själv har bestridit får dom utreda om skulden överhuvudtaget är utmätningsbar. Hur många vet det? De flesta tror nog att skulderna som Kronofogden ska driva in åt skuldindustin är korrekta, för inte ställer väl staten upp på borgenären och försätter sina medborgare i fattidom för oriktiga skulder?

Men långt ifrån alla skulder som Kronofogden driver in är korrekta. Det är DU som ska hålla koll på kunskapen. Har du inte kunskapen... Riskerar katastrof runt hörnet.

Det är inte lätt alla gånger.

Borgenären har en arsenal med jurister, tid, pengar, fler jurister och inhyrda jurister som har obestånd som sin enda juridiska inriktning. Dom sitter i fina kostymer, vana att röra sig i juridikens korridorer och kan rabbla viktiga borgenärsfrämjande domar om du så väcker dom mitt i natten.

Du å din sida kanske är sjukvårdsbiträde och knappt sett en lagbok eller ens haft intresse av lagboken mer än du vet att man ska släppa förbi bilar som kommer från höger, ha säkerhetsbälte på sig när man åker bil och om det står 90 på skylten kan man köra max 30 km över annars ryker körkortet. Men mellan "vardagsjuridiken" och den förvirrade och förvirrande obeståndsjuridiken är det långt. Trots obeståndets enorma konsekvenser för den enskilde har lagstiftarna lämnat dig helt oskyddad och lagt allt krav på kvalificerade juridiska kunskaper på dig. Dig personligen. Risken är stor att du blir ett lättfångat byte som gör fel och snärjer dig mer och mer i obeståndsnätet.

Obalansen i makt gör att borgenärssidan vinner terräng. Deras välformulerade överklaganden till olika domstolar, där dom har möjlighet att sätta staber på att utreda och efterforska, får naturligtvis domstolarna oftare med sig än du. Som en jurist inom obeståndsjuridiken en gång uttryckte sig "det är skillnad mellan att ha rätt och få rätt". Så växer en praxis fram som hela tiden stärker borgenärssidan och lämnar gäldenärssidan därhän.

Det finns ett forum där obestånd är i fokus. Fattiga Riddares Forum. Det drivs av en ensam eldsjäl som försöker samla kunskaper och personer som är i behov av förståelse och kunskap.

Tanken är att om många delar med sig av sina erfarenheter så kommer kunskapen fler till godo.
Hur uppstår en betalningsanmärkning?
Hur överklagar du och vad lönar det sig att överklaga?
Hur och vad har du rätt att behålla vid löneutmätning?
Hur gör du med delgivningskvitton?
Vad innebär ackord?
CSN hur gör man där?
Vad innebär det att få besök av Kronofogden?
Hur söker jag tillägg för tandvård?
Anstånd för glasögon?
o.s.v. o.s.v.

Genom detta forum har många hittat orken att leta och finna vägen ut ur obeståndshelvetet. På forumet finns också två Kronofogdeanställda som svarar på frågor. En kallar sig för Gadreel och är skuldsanerare. En annan kallar sig Varinder och är kronoinspektör. Båda två svarar på frågor ideellt och utanför arbetstid och försöker sprida kunskapen om sina båda verksamhetsområden. Skuldsanering och utmätning.

Jag vill vädja om att ni inte angriper Varinder med stora vargtanden. Det är lätt hänt att när det dyker upp en kronoinspektör att huggtänderna börjar kräva sin tribut. Men försök hålla dig till konkreta frågor, hon kan inte svara för lagstiftarnas eller processägarens tillkortakommanden. Det har gått bra hittills och vi önskar att det fortsätter gå bra. För hon behövs. Hon har säkert skinn på näsan men ändå...

Du registrerar dig lätt som en plätt och sedan är det bara att tuta och köra. Du ska se att dina frågor snabbt får svar av någon som försöker hjälpa dig. Genom att många delar med sig av sina erfarenheter kanske fler kan hitta svaren på sina frågor.

Sist och slutligen vill jag peka med hela handen på en artikel som Richard Ahlström, Mittuniversitetet, Lennart Levi (c) och Kenneth Johansson (c, ordf. i socialutskottet) skrivit och publicerat i SVD. Mycket läsvärt, länk:
"När docent Richard Ahlström för några år sedan undersökte 230 svårt skuldsatta individer i 20 olika kommuner framgick att vanligt förekommande folksjukdomar var 900 procent högre än i normalbefolkningen." Jag tänker inte skriva om artikeln utan pekar med hela handen bort mot Resurspanks blogg och till Urban Cat. Dom skriver så bra så det räcker minsann med det.

...och Beatrice fiASKo, har nu suttit på Ertsborns insolvensutredning och gjort ingenting för att stärka dessa sjuka personer i snart 560 dagar. Det är den där balansen mellan borgenär och gäldenär hon inte vill rubba.

Fler som skriver om forumet.
Johnny Rocker
Superskuldsatt
Dwight - som irrar och väcker tankar :D
Urban Cat
Ljuramannen
NoCash
Inspirera

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

Glöm inte ansluta dig till vår grupp på Facebook. Länk.
RESURS grupp på Facebook, "Det pågår en tragedi i Sverige just nu".
Gruppen Skuldsatt och sjuk på RESURS. Länk.
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

25 kommentarer:

 1. Kan bara instämma.Fattiga Riddare är verkligen guld värt.

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt bra skrivet. Fattiga Riddare är som föregående skribent nämnt verkligen guld värt!

  MVH
  Robert

  SvaraRadera
 3. Tack vare Fattiga Riddare fick jag ork att "ta tag" min situation. Jag läste på om inkassolagen och började jobba mot inkassobolagen. Efter tre skrivelse till det inkassobolag där jag hade störst skuld avskrev de 49 000:- vilket utgjorde ca. 60% av skulden! När man har med inkassobolag att göra gäller det visa dem att man kan inkassolagen lika bra eller bättre än dem, är bra att också läsa domar i inkassoärenden! Man skall alltid kommunicera med inkassobolagen via brev och spara och kopiera alla brev, både de du skickar och de du får från dem, undvik telefonkontakt!Skulle ha varit helt skuldfri om tre månader nu om jag inte blivit arbetslös i oktober förra året! Tack vare det och av Alliansen sänkt A-kassa har mina amorteringsavtal fallit eller "ligger vilande", nu har jag väl lite tur att de två kvarvarande inkassobolagen jag har skuld till verkar ha förståelse för min situation! Det finns några vettiga inkassobolag!

  SvaraRadera
 4. http://projektpariktigt.blogspot.com/2010/04/brannpunkt-skuldsattning-ett.html

  SvaraRadera
 5. @Urban Cat.
  numer länkad! :D

  SvaraRadera
 6. Forumet är en guldgruva för överskuldsatta människor. Rekommenderas!

  SvaraRadera
 7. Ja, Forumet är verkligen en guldgruva. Rekommenderas varmt!

  SvaraRadera
 8. Forumet FATTIGA RIDDARE sprider den kunskap som saknas i samhället. Det ger både nya skuldsatta och oss gamla överskuldsatta, en möjlighet att tillsammans försöka att påverka vår situation.

  SvaraRadera
 9. Jag skriver oxå...säger jag lite försiktigt...;)

  SvaraRadera
 10. Men det är väl för allt i världen ingen som har "tvingat" på någon ett lån eller ett kredtköp?

  Eller ska vi förbjuda chips, godis , tobak , alkohol också?

  Vuxna personer har ett ansvar för sina handlingar, man ska inte bara kunna låna 100000 kr till en drömresa och sedan strunta att betala tillbaka. Eller hur?

  Se gärna på Lyxfällan om du inte gjort det!
  Jag har ingen lust att finansiera folks överkonsumtion.

  SvaraRadera
 11. Skuldindustrin lever och växer av människors ekonomiska olyckor. Programmet Lyxfällan spekularar likadant. Och gör en tragisk underhållning av olycka....

  SvaraRadera
 12. Att hamna i mer eller mindre olyckliga situationer
  och omständigheter av misstag vet väl de flesta hur lätt det är.
  Men när det väl skett är det stöd och hjälp att komma ur det som behövs, så fort som det någonsin är möjligt. Moralstraff-förmynderi hör stenåldern till. Likadant den samhällssyn som stöder de som finner sin näring i att människor hålls kvar så länge som möjligt i olyckan, vilken tragik det än vara månde.

  SvaraRadera
 13. Anonym, du tillhör den skara fördomsfulla icke-esoteriker som bestämt dig för att skuld härstammar från lyx. Om du skulle vidga ditt synfält lite så skulle du hitta andra aspekter på överskuldsättning. Jag har ett råd - läs gärna Ulrikas bloggar. Finns till vänster här på sidan. Följ dom eller/också går du in på Fattiga Riddares Forum. Där kan du se andra aspekter på överskuldsatthet än just att någon gjort en sjuhelvetes köprunda med kreditkort. Du vet, det finns människor som är så fattiga att de inte har råd med mat hela veckan. Dessa kanske inte kan betala sina gamla csn-lån eller underhållsbidrag. De kanske har fått vänta upp till 4 månader på A-kassa. Under den tiden har räkningarna hopat sig. Inte de räkningar som du tycks tro utan vanliga räkningar för att kunna leva som hyra, el, telefon csn, bilförsäkring etc etc. Det finns många exempel. Dina fördomar är en brasklapp för dem som har det väldigt knapert. Men jag har överseende med din okunskap, men jag har inte överseende med att du undlåter dig att ta reda på fakta innan du sitter och uttalar dig på ett så förmätet sätt.

  SvaraRadera
 14. Anonym har nog uppenbarligen inte haft någon annan kontakt med vanligt folk med skulder utan har enbart uttryckt sin åsikt efter att ha tittat på skuldfällan på teve. I have no further comment. No further then : "Take a hike on the wild side.... "

  SvaraRadera
 15. Kära Anonym!

  En gång i tiden var jag som du. Jag trodde på allt jag såg på TV och hade stora problem med att skilja på fantasi och verklighet. Sedan fyllde jag sju och började ifrågasätta om det verkligen var på riktigt allt det där som visades i TV's underhållningsprogram.

  En dag kommer du också att nå den insikten att underhållningsprogrammen i TV3 är ämnade just att underhålla, dom är inte menade som socialrealistiska reportage.

  Ha det fint

  Dwight

  SvaraRadera
 16. @Dwight
  You crack me up! *skrattar ihjäl mig*

  SvaraRadera
 17. Jag tror också att gränsen går vid 7-årsåldern för många. Det är då man börjar skilja på fantasi och verklighet.

  SvaraRadera
 18. Så sant, så sant. Men nu har ju Ekobrottsmyndigheten fått upp ögonen på inkassoverksamheten. Det skall bli intressant och se vad som kommer fram där.

  SvaraRadera
 19. Undrar just i vilket avseende Ekobrottsmyndigheten granskar inkassoindustrin? Låter nästan för bra. Mycket välkommet!.........

  SvaraRadera
 20. Bra skrivet.

  Mvh

  Ej skuldsatt men insatt

  SvaraRadera
 21. Gud vad skönt att det finns sådana också.

  SvaraRadera
 22. hejsan
  Kan du vara snäll och hjälpa mig om hur man skriva till skuld sanerare.
  Har varit hos min kommune och sa att jag ska skriva varför jag ansöka om skuldsaneraring

  - Jag har ej jobb och får pengaeran for Förkassning kassa
  - Har ej betalt en krona till alla mina skuld in två år pga arbetsbrist
  - Har två barn under 10år
  - skuld är över 800000 med ränta nu

  HJÄLP MIG

  E-MAIL dx66@hotmail.com

  SvaraRadera
 23. Fantastiskt har läst och upplevt verkligheten
  Nu har jag kommit fram ur garderoben efter 10 år
  Tack vare fattiga riddare forumet
  Måste faktiskt se ner på kritikerna dom har bara haft tur pga av deras låga ålder.
  Vi andra som försökt lyckats ända till det är dax att sänka oss småföretagare,som gjort ett jättejobb.Sedan bestämmer världsordningen att
  nu e de dax o sätta sveriges småföretag i konkurs. Och vad händer vi sitter där inte får vi nåt stöd det tar bankerna hand om och inkasso bolagen expanderar och outsoursar .
  Vi sitter där barskrapade och skuldsatta.
  Men nu blir det annat av ska hjälpa min sambo och läsa forumet ,samt följ alla fantastiska tips.återkommer
  Ett stort tack till er
  ok

  SvaraRadera
 24. Välkommen att betala mindre LÅN FRIM-en unik lån hitta tjänsten för alla! erbjuder ett snabbt lån på 3% till allvarliga sinnade kunder i behov av ett lån. Privata företag och privatpersoner är mycket välkomna.

  Fyll i formuläret låneansökan nedan för att börja tillämpa:

  Lånebelopp behövs:
  Lån Varaktighet:
  Ändamål:
  Fullständigt namn:
  land:
  Telefon:
  Månadsinkomst:
  kön:
  Har du ansökt om ett lån innan:

  Skynda nu och ansöka om ditt lån och få dina problem lösta.

  Herr, James Edwards.
  E-post: {payless.loanfirm@gmail.com}

  SvaraRadera
 25. Detta för att informera er om att PAYLESS LÅN Företaget erbjuder ett snabbt lån på 3% till allvarliga sinnade kunder nödlån. Privata företag och privatpersoner är välkomna.

  Vi har hjälpt tusentals människor att inse ekonomisk frihet och låna de pengar de behöver. Vi kan hjälpa dig också. Applikationer är kostnadsfritt och konfidentiellt och lätt att slutföra. Låt inte en dålig kredit historia skjuta du ansöker om ett lån här.

  Fyll i formuläret låneansökan nedan, börja tillämpa:

  Lån belopp som krävs:
  Lån Varaktighet:
  Ändamål:
  Fullständigt namn:
  land:
  Månadsinkomst:
  kön:
  Har du ansökt om ett lån innan:

  För mer information kontakta ....

  Kontaktperson: James Edwards
  E-post: {payless.loanfirm@gmail.com}

  SvaraRadera