måndag 19 april 2010

"Ska man vara stark måste man vara snäll"

I inlägget igår skrev jag om en man som efter 20 år utmätning fick skulden avvisad. Ena dagen utmätning. Andra dagen ingen utmätning. Samma ärende. Samma regler. Nya beslut. Kronofogden har alltså i 20 år utmätt för en skuld som vid första granskningen på 20 år visade sig inte ha underlag för utmätning. I 20 år. TJUGO ÅR av ekonomiskt frihetsberövande! Smaka på den en stund. I 20 år har kronofogden utmätt ränta, avgifter, mer ränta, ännu mer ränta för en skuld som inte hade tillräcklig grund för utmätning. I 20 år!

Mot staten står sig individen slätt. Om staten får en individ mot sig spelar det inte så stor roll men om en individ får staten mot sig. Det kan man kanske räkna ut ganska lätt. Det tror jag företrädarna för staten (myndigheter) har klart för sig. Och statsförvaltarna (riksdag, regering, departement) och därför försöker man skapa olika system så att individen ska kunna få upprättelse vid felbehandling. Och det låter väl fint.

Om det bara fungerade... Problemet är att så få som ska besluta om olika saker har egen erfarenhet av det dom beslutar om. Och då får vi ett system byggt på en "tänkt verklighet". Inte byggt på "verklig verklighet".

Jag tycker många av de kommentarer vi bloggare får tyder på att den tänkta verkligheten är den som styr. Det är TÄNKT att fungera. Men när det tänkta inte fungerar? Vad gör man då?

Och då tycker man vidare att det borde vara en eyeopener när man får kunskap om situationer man själv inte haft kunskap om eller insikt i. Och så byggs erfarenheter och kunskap ihop och den sammantagna kollektiva kunskapen ökar.

Eller hur... Men då säger man "...det står inte i mina papper..." Jag har faktiskt fått det svaret rakt upp och ner från en myndighetsrepresentant. Smaka på den också. "...det står inte i mina papper...". Den svenska begåvningsreserven innefattar inte den myndighetspersonen...

Vi skulle väl aldrig komma på tanken att frihetsberöva människor bara för att dom personligen inte har kunskap eller förmåga att försvara sig? "Ja vi håller oskyldiga människor i fängelse för dom har inte inom korrekt tid svarat på anklagelserna". "Ja vi vet att vi håller människor frihetsberövade men dom BORDE vetat bättre!" Det tror jag få skulle tycka var ett bra system. Eller jag hoppas att få skulle försvara ett sånt system.

Men obestånd... Om inte staten kan garantera att staten själv kan säkerställa, så måste staten garantera att den som riskerar ett ekonomiskt frihetsberövande (vilket utmätning faktiskt är) har tillgång till obegränsad stöttning och kunskap. Det går liksom inte säga att det BORDE fungera när det inte fungerar?

Om staten under 20 år utmätt en person inpå bara skinnet och från dag till annan SLUTAR utmäta så har man gjort fel tidigare, eller gör fel idag. Utsökningsbalkens största misstag är "rationaliseringen" enligt mig. ALLA, oavsett, klumpas ihop och blir en "gäldenärsstock". Man tittar på räkningen och inte på människan. Man tittar på skulden och inte på varför skulden uppstod. Och jag kan förstå det. Det blir hopplöst om statliga tjänstemän ska gå igenom vartenda ärende och säkerställa. Men hopplöst eller inte så måste det, för att individen ska vara skyddad, bli den ansatsen man väljer. Att skydda individen. Säkerställa att OM man ska göra ingrepp i individens frihet SKA man vara 100 % säker på att man gör rätt. Det finns liksom inget annat sätt att närma sig problemet på. "Ska man vara stark, måste man vara snäll". Idag VET kronofogdens verkställighet och justitiedepartementets tjänstemän att staten försätter människor i ekonomiskt slaveri. Ibland också i hopplöst ekonomiskt slaveri. Man VET detta. Man försöker gång efter annan åtgärda men verkar inte ha någon riktig uppfattning om VAD man ska åtgärda.

Man försöker fortfarande åtgärda utifrån den "tänkta verkligheten". Inte den "verkliga verkligheten". Då kommer man helt enkelt inte tillrätta med problemet. För om man inte förstår vad som är fel får man svårt att hitta rätt. Ertsborn gjorde en bra ansats i att försöka förklara och lämna förslag på åtgärder. Men man dissar kunskapen och fortsätter bygga sina åtgärder på den "tänkta verkligheten". Den verklighet där man tittar på räkningen och inte på människan, länken går till Fattig Riddare, en nystartad blogg som mycket bra skriver om skulder ur ett underdogperspektiv.

...och nu ligger det ett NYTT förslag om förändringar i skuldsaneringslagen ute på remiss. Kraftigt reducerad. Detta blir onsdagens bloggrunda. Så är det också flaggat för.

Ska man vara stark, måste man vara snäll...


//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant och twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Inga Pengar!
  Vad har hänt med våra mänskliga rättigheter som medborgare?

  Kronofogden bedriver en fruktansvärt destruktiv byråkrati. Utan att behöva ta något som helst ansvar för resultatet av deras eget agerande. Helt skrämmande...

  SvaraRadera
 2. Sitter själv med en skuld som inte är min. Men jag hann inte in i tid med överklagan inom tre veckor. Anledningen var att jag hade gått in i väggen och var inte i stånd att ens läsa ett papper då. Denna skuld växer för varje dag. Ett mobilabonnemang på mitt jobb. Alltså inte mitt eget. Fanskapet till arbetsgivare skrev aldrig över det till privat. 18000:- är den uppe i nu. Den skall jag dra i tingsrätten tror jag. Jag har tom brev från fanskapet att allt skulle ordnas med överflyttning. Så visst är det sjukt.

  Jag nämnde detta för ett helt annat inkassobolag och de sa att det kan inte stämma.

  SvaraRadera
 3. En "tänkt verklighet" som inte fungerar i praktiken, skulle ju inte accepteras, i trafiklagar och regler. Skulle tex. den som oturligt kör av vägen och kvaddar bilen, sättas i trafikkarantän, frihetsberövas att framföra fordon kanske på livstid. I en "tänkt verklighet" ska man hålla sig på vägen. Men i pratiken blir det inte alltid så och då finns tack och lov försäkringar, sjukvård och våra skattepengar för stöd och hjälp till den drabbade.

  Varför är det då inte så också för de som hamnar oturligt i ekonomiskt olyckliga situationer som ödelägger deras ekonomi. Det borde naturligtvis också här vara en "verklig verklighet" till stöd, och inte teoretisk verklighet till skada för individ och samhälle....

  SvaraRadera
 4. Idag fick jag brev från Forshaga kommun som drog in pengar till länskort som jag använt till färdtjänsten,sjukresor.Är helt beroende av detta för att kunna handla mat,hämta medicin och besöka vårdcentral(sjukhus.
  De vill nu kräva kvitto på varje resa vilket gör att jag måste lägga ut av min norm som ska vara till annat.Läkarintyget på mina kognitiva problem som visar att jag glömmer mycket ignorerar de.Alltså får jag betala resorna av min matnorm då jag nästan aldrig kommer ihåg att ta kvitto.
  Sedan vägrade de att skicka hem ansökningsblanketter till mig.Dessa skulle jag själv komma att hämta....3 mil.Ju mer jag protesterar desto jävligare blir de.....vem är trött????Utslängd från FK=parasit i samhället!

  SvaraRadera