fredag 16 april 2010

Skulder och skulder

Fick ett telefonsamtal igår. En arg person som fått ett betalningsföreläggande. Inte på obestånd men ilsken.

Personen, med eget företag, har betalat på sin företagsbil i fyra år. Prickfritt. Ca 4 500 kr/månad. I januari var det dags för slutbetalningen och istället för att slutbetala förlängde lånebeviljaren återbetalningstiden. Inga problem.

Så kom februari, räkningen betalades. Mars, räkningen betalades. Och så i går damp det ner ett betalningsföreläggande. Det var på räkningen i januari, dvs den månad man ändrade lånet. Personen ansåg sig ha betalat varje räkning men hade inte fått någon räkning i januari.

Samtal till lånebeviljaren visade att ja det rörde sig om den månad då lånet skrevs om. Och ja det hade gått iväg en räkning för januari. Och Ja det hade gått iväg två påminnelser från Inkassobolaget, MEN TILL FEL ADRESS. Hepp!

Nu är det inget problem för företagaren, personen både kan betala, ska betala och kommer få tillbaka de extra avgifterna som lagts till på ursprungsräkningen.

Men jag tycker det är så signifikant för hela den moderna skuldindustrin.

Vem som helst kan, utan någon större begåvning, räkna ut att det fallerat varken i låneansökarens betalningsvilja eller betalningsförmåga. Personen har betalat prickfritt i 48 månader innan samt två månader efter januari. Det finns liksom ingen logik i att plötsligt hoppa av en månad? Men räkningar idag når aldrig något mänskligt öga. Och datorer är bra på att räkna och fixa och dona, men att göra överslag och dra logiska slutsatser är dom inte så bra på. Lite grann som Anonym som härjar i kommentarsdelen i inlägget innan det här.

Hade någon tittat på betalningshistoriken hade man ganska snabbt insett att här är det något fel på gång. Och antagligen ringt, och så hade man rett ut hela problemet. Pengar hade bytt ägare och alla varit glada. Men det är i en annan värld...

I den värld vi nu lever i sitter en dator och processar inkomna betalningar och fallerar det en gång så reagerar datorn med att flagga ärendet som obetalt och så går ärendet som fil till något inhyrt inkassobolag. Inkassobolagets personal granskar inte HELLER ärendet utan nu är det deras dator som bearbetar skulden. Och skickar kravbrev till en annan dator, oftast på Posten, som en ny fil och så skickar Postens dator ut kravet. Om inte inkassobolagets dator får någon registrering om att skulden är reglerad så skickar inkassobolagets dator över skulden till Kronofogdens dator. Nu är det Kronofogdens dator som genererar ett betalningsföreläggande som skickas till den som inte reglerat sin räkning. Oavsett anledning. Den mänskliga inblandningen kan på sin höjd vara att någon, med en knapptryckning på en dator, godkänner olika filsändningar. Har man den minsta lilla kunskap om datorer vet man att datorer kan användas till mycket, men att tänka själva...

Och i den här datoriserade världen har något gått förlorat. TANKEFÖRMÅGAN. En person med måttlig begåvning som hade sett betalningshistoriken hade ringt upp låneansökaren och frågat what är det här? Är det ett problem? Är det ett missförstånd? VILL du betala? KAN du betala? HAR du betalat?

Men icke. Det måste till en mänsklig förmåga för att hitta dessa fel. Och idag när Kronofogden tar alla möjligheter att bära ut "göra rätt för sig" i tid och otid, och datorer processar skuldärenden så tja... Utsökningsbalken är skriven för en tid med inblandning av mer människor, mer papper och mer penna. Preskriptionslagen härstammar tom från tiden med gåspenna. Och det är klart att vi får ett tokigt system. SOM POLITIKERNA BEHÖVER TA TAG I. Men för att vi ska få ordning på detta så måste alla hjälpas åt. Kronofogden måste byta fot och börja se sitt uppdrag för vad det reducerats till, en bricka i ett cyniskt ekonomiskt spel om människors väl och ve.

Sånt rent ut sagt trams som ärendet ovan, som bara bygger på ett missförstånd ska alltså staten svänga oxpiskan för. Allt för borgenärens rätt att i alla lägen oavsett skicka ett ärende vidare till Kronofogden. Kronofogden FÅR inte och SKA inte titta på ärendet. Bara verkställa. DETTA betalar alltså svenska skattebetalare pengar för. TRAMS. Vi har inte råd att låta svårt cancersjuka ostörda få vara hemma och dö med ekonomisk ersättning. Men vi har råd att hållas med sånt där? Trams.

...och till politikerna, snart är det 569 dagar som Beatrice Ask gjort nada av Ertsborns insolvensutredning. Eller man har nu ett NYTT förslag ute på remiss. Starkt reducerat. Men fort går det inte. Och om lagstiftarna ens har ambitionen att hålla jämna steg med vår moderna datortid så måste man nog lägga på ett kol.. För konsekvenserna är enorma. För alla svenskar.

Läs Mattias Savemark, Mittuniversitetet Östersund, artikel. Vi kanske skulle överlåta förvaltningen av Sverige på universiteten? För det verkar vara där, och inte i riksdag, regering eller departement, kunskapen finns.

And the computer keeps saying no...


Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

Glöm inte ansluta dig till vår grupp på Facebook. Länk.
RESURS grupp på Facebook, "Det pågår en tragedi i Sverige just nu".
Gruppen Skuldsatt och sjuk på RESURS. Länk.
Fattiga Riddares forum, sveriges största mötesplats för skuldsatta. Länk.


//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant och twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

16 kommentarer:

 1. Måste bara berätta en solskenshistoria från mitt eget överskuldsatta liv... när jag startade upp mitt företag, hade jag en period alldeles för mycket att göra, och jag lyckades glömma! att betala min månadsfaktura till elbolaget. Efter tre veckor fick jag ett brev:

  "Hej Mannan,

  vi har under lång tid noterat att du skött dina betalningar till oss punktligt. Därför är vi litet förvånade över...."

  Ingen påminnelseavgift, inget inkassohot, inget problem - och de fick betalt omgående :)

  Så kan man också göra :D

  SvaraRadera
 2. Så BORDE man göra. Så gjorde man också. Men det här måste varit ett tag sedan... Något år i alla fall. För det eskalerar, i både intesitet och i dumhet.

  Och politikerna står stilla... "Computer says No..."

  SvaraRadera
 3. Tänk om strulande datorer (och dumma människor) bara kunde slarva bort lån? Varför händer aldrig det?

  SvaraRadera
 4. Om man skall vara helt skyddad skall man inte ha mer än hyresrätt, el och telefon. Ja det blir ju ofta fel med elbolaget m,en då har man lite koll i alla fall.

  SvaraRadera
 5. @Ulrika Ringa

  Vad anser du vara fel med preskriptionslagen?
  Skall en skuld förfall om man håller sig undan?

  SvaraRadera
 6. Anonym...
  Nu är nog du inte riktigt nykter..?

  SvaraRadera
 7. Om jag förstått något av preskription i dessa sammanhang, så finns den i pratiken inte. Den tar i pratiken slut när man dör. Om preskriptionslagen är avsedd att fungera, men i pratiken inte gör det utan skapar utrymme för livstids jagande av skulder genom grått vinstspekulativt habegär från inkassoindustrin,
  så är den fel, fel, fel.......

  SvaraRadera
 8. Som sagt... Vill bara ha svar från Ulrika Ring.

  Anser du att en skuld skall förfalla efter tre år om man håller sig undan?

  SvaraRadera
 9. En absolut preskription är det enda riktiga men 3 år är för kort tid men 6 år på konsument fordringar är helt ok. Observera att preskriptionstiden uppkommer först när skulden har förfallit till betalning. Dubbla tiden på de fordringar som har en 10 årig preskriptionstid idag alltså 6+6 12 år sen är skulderna preskriberade. Man skall inte låna ut mer pengar än man har råd att avvara. Hade finans instituten inte varit så giriga så hade dom inte heller haft så många förfallna fodringar.

  SvaraRadera
 10. @ sista Anonym: Jo, nog tycker jag att du har en poäng, man skall inte låna ut mer pengar än man kan avvara, och blir vi bättre på att ställa krav på finansinstituten kommer de tvingas göra en bättre kreditprövning på dem som ansöker om lån eller kredit, och då mår hela marknaden bättre på sikt. Framförallt slår vi ut den del av marknaden som siktar på dem med sämst ekonomi, och aktörer som har förfallna skulder och inkassoverksamhet som affärsidé. Och jag tycker också att tre år kan verka vara för kort preskriptionstid men är fem år mer rimligt då? Jämför skuldsaneringstiden - fem år är längre än man kanske tänker först - det är sextio månader, mer än 260 veckor... en evighet för den som fyllt femtio, har kämpat med skulder i femton-tjugo år och aldrig kommer kunna ta tillbaka sin plats i samhället efter många år med usel ekonomi.

  Och vi får inte glömma att fler än dem som överskuldsatt sig med lån och krediter, är de som blivit överskuldsatta på grund av för små inkomster som inte kunnat klara ens det vardagliga - hyra, el, mat, medicin, tandvård, kläder.... Där hittar vi också de flesta som beviljas inledande av skuldsanering idag, långtidssjuka framförallt.

  Abslout preskription är vi helt överens om, det är det enda riktiga. Vi måste skapa en slutpunkt för skulder - punkt.

  SvaraRadera
 11. @Anonym, definiera "hålla sig undan".

  SvaraRadera
 12. @Anonym och för övrigt när du skriver "Som sagt... Vill bara ha svar från Ulrika Ring" så blir det också underligt för mig. Du vill väl ha det bästa svaret? Inte just mitt svar? Det är inte säkert att just mitt svar är det bästa. Det är så många aspekter av obestånd att jag tror det blir löjligt att utgå från att en person har alla svar. Och om det är svar och insikt du är ute efter, och inte bara konfrontation, så borde väl det bästa svaret vara målet?

  Eller så är det precis bara konfrontation med just MIG du är ute efter? Vilket skulle leda till vaddå tänker du?

  SvaraRadera
 13. Staten och kapitalet- de sitter i samma båt... men det är inte de som ror, som ror så att svetten lackar....

  SvaraRadera
 14. Jag tror inte det är en slump att jag som är listad hos KF sedan 2007 får massor av adresserad post från kreditföretag med erbjudanden om lån. Tror ni?

  SvaraRadera
 15. Om man skriver av den enda orsaken att vinna en debatt så vill man inte ha de bästa svaren. De vill man gärna ha de sämsta svaren. Om man däremot skriver för att man har frågor som man gärna vill ha svar på då man inte själv befinner sig i den situationen som många här på bloggen gör, så vill man naturligtvis ha de bästa svaren. Jag tror inte att anonym som utmanar dig Ulrika, inser din fulla kapacitet. Dumdristigt nog verkar många tro att att befinner man sig på botten är man så desperat att det grumlar sinnet. Men är man redan där inser man att man aldrig förut sett saker som de verkligen är. Verkligheten är inte smickrande men dock jääävligt uppfriskande för sinnet.

  Ursäkta min anonymitet men jag har inte hajjat hur man gör ett nytt alias...

  SvaraRadera