söndag 18 april 2010

Vilket skulle bevisas.

En djupt överskuldsatt man från "södersta Sverige" har genom gäldenärsgemenskapen och kunskapen på Fattiga Riddares Forum återfått hoppet och med det hittat styrkan att börjat öppna kuvert och bryta den onda cirkeln av handlingsförlamning Jan Ertsborn i "Vägen tillbaka för överskuldsatta" kallar "passiv".

And lo and behold... Fram till i förrgår bokfördes mannen hos Kronofogden för en skuld. En videokamera från början av 90-talet, som då kostade ca 8 000 kr. I förrgår var skulden värd 43 000 and counting.

Idag är skulden värd ingenting. Det svänger fort i hockey...

Historik. Innan mannens skilsmässa och det livslånga skuldhelvetet uppstod, hade det köpts en filmkamera på avbetalning. Ett antal delbetalningar gjordes innan hans privata ekonomiska kollaps var ett faktum. I val mellan hyra, dvs att ha ett hem, och delbetalning av filmkameran, valde mannen hemmet. Alltså helt enligt lagstiftning och rekommendationer. Sedan hans ekonomiska krasch har skulden för filmkameran skickats mellan inkassobolag och inkassobolag. Företaget som ursprungligen sålde kameran har upphört att existera, men avtalet bakom köpet, som Kronofogden krävde mannen på ersättning för, var fram till i förrgår ett giltigt ärende för utmätning.

I förrgår försatte Kronofogden mannen i fattigdom för att få honom att uppfylla avtalet. Idag avvisar dom ärendet...

Ingen ny lagstiftning har tillkommit mellan i förrgår och idag. Inga nya regler. Det enda som skett är att mannen, genom sin nyvunna kunskap och sitt nyerövrade hopp, för ett tag sedan lämnade in ett papper där han hävdade preskription. Iom det papperet granskar ett mänskligt öga för första gången på nästan tjugo år av utmätning just det ärendet och kommer fram till att den skuld kronofogden under ÅR utmätt och utmätt för att reglera enligt avtal, från och med i förrgår inte KAN utmätas. Hepp.

FÖRST NÄR GÄLDENÄREN skickar in ett ynka pynka papper, dvs efter nästan två årtionden av utmätning, granskar någon ärendet. Och när det görs skickas utmätningen rakt ner i papperskorgen. Efter nästan två årtionden av löneutmätning!

Vad kan vi dra för slutsatser av det? En annan tycker ju att ANTINGEN är avtalet giltigt, och ska utmätas, ELLER så är det inte giltigt och skulle aldrig utmätts för?

Betyder det att i förrgår när Kronofogden utmätte enligt avtal så gjorde Kronofogden fel när dom tvingade mannen uppfylla avtalet? Eller att Kronofogden idag gör fel när dom inte tvingar mannen att uppfylla avtalet?

Eller betyder det att i förrgår, när gäldenären hade varken ork eller kunskap att bestrida skulden, så kunde "inkassobolaget (fordringsägaren) för dagen", tack vare att Kronofogden varken FÅR eller SKA säkerställa skuldens riktighet, tjäna pengar på gäldenärens okunskap och oförmåga? Och idag, när gäldenären har både kunskap och förmåga, och därmed får Kronofogdens akademiker att reagera, så kan fordringsägaren (inkassobolaget) inte längre tjäna pengar på gäldenären?

Oavsett så måste man åtgärda. ANTINGEN genom att se till att Kronofogden får i uppdrag att säkerställa skulder innan utmätning, ELLER säkerställa att gäldenären har tillgång till kunskap och stöttning i ett juridiskt törnesnår. Det finns liksom inget annat sätt att åtgärda. Och det är för osäkert och skakigt som det är idag.

Det är snudd på vansinne att staten lämpar över allt ansvar på den som kanske just då kämpar för sin existens och lämpar över utan att lämna stöttning. Speciellt som hela Kronofogdens verkställande myndighet kryllar av högutbildade akademiker. Det här är så kontraproduktivt så det liknar precis ingenting.

Jag jämställer obeståndspolitiken i Sverige med en megasize-enorm oceangångare utan kapten. En oceangångare utan styrning med full fart framåt. Ett fartyg som äntras gång på gång av pirater som roffar åt sig av vad last fartyget för tillfället fraktar. Och där vakterna, i frånvaro av kapten, tom slänger ner repstegar för att hjälpa piraterna upp på fartyget.

Som superskuldsatt skriver, visserligen om delgivningskvitto, men kokar du ner det handlar det om kunskap och ork. Kunskap en vanlig dödlig varken kan krävas ha eller krävas orka ta reda på:
"När livet är så in i helvete up fuckat och det dessutom går upp för en, att eftersom jag inte klarade av att betala mina räkningar, så är mitt liv nu kört. Jag kommer att sitta med skulder resten av mitt liv. När valet hänger mellan att leta upp ett rep och en stabil bjälke, eller mellan att försöka, på något sätt få mat på bordet till barnen, så ligger inte ett delgivningskvitto som högsta prioritet. Ja, breven från fogden låg kvar oöppnade, säkerligen fullkomligt oansvarigt, men oundvikligt, för att orka fortsätta leva." Skulle det göra så ont för staten att reglera detta?

Det har ingen som helst betydelse eller relevans hur det är TÄNKT fungera om det inte fungerar. "Om kartan och terräng inte stämmer överens är det terrängen som gäller." Det låter väl rimligt? Om man ser att något inte fungerar så åtgärdar man? Eller?

Men datorn fortsätter säga NO...


Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

Vår grupp på Facebook. Länk.
RESURS grupp på Facebook, "Det pågår en tragedi i Sverige just nu".
Gruppen Skuldsatt och sjuk på RESURS. Länk.
Fattiga Riddares forum, sveriges största mötesplats för skuldsatta. Länk.


//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant och twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

25 kommentarer:

 1. Kloka ord beskrivande en svensk verklighet som är kroniskt sjuk och som negligeras i politiken, regering och riksdag och ett valår som i år, som vanligt, hur destruktivt det kroniskt sjuka i detta än är ur samhällsperspektiv och på individnivå. Se på, om inte annat, så, den räknare längst upp som visar hur länge insolvensutredning vilat, vilar, vilar, vilar....... och åter vilar,,,,,

  SvaraRadera
 2. Om allt hade varit normalt så hade företaget tagit tillbaka kameran i början av resan. Men inget är ju normalt i skuldsverige.

  SvaraRadera
 3. När betalningsföreläggande skickas ut från KFM medföljer tydlig instruktion om hur man bestrider skulden. Förstår ej problemet!

  SvaraRadera
 4. ...men då tar jag det igen, och så ska vi se om det blir tydligare nu:

  När en människas liv rasar samman, ofta på grund av yttre händelser som står utanför den enskildes kontroll, är det många varje år som inte KLARAR att genomföra det bestridande du med en dåres envishet vill upplysa om. Det hjälper inte att man har upp till ett halvår på sig att bestrida. Själv var jag inte kommunicerbar på nästan två år efter min egen krasch, och oavsett en kronoinspektör lyckades få mig att öppna lägenhetsdörren vid ett tillfälle, var jag inte i skick att klara mer än det allra nödvändigaste: äta och utfordra min dotter, hålla oss med rena kläder och se till att hon kom iväg till förskolan. En annan person fick hantera mina fakturor, och det som blev betalt var hyra, el och barnomsorgsavgift - jag betalade telefonräkningen själv för matpengar - och sen betalades inget annat. Du bör kunna förstå hur det såg ut när jag började må bättre efter de första två åren, och du bör teoretiskt sett kunna förstå att jag under efterföljande utmattningsdepression inte klarade av att ta tag i problemen heller. Vägen till att kunna försörja mig själv igen har varit lång, det hoppas jag att du kan förstå utan att jag ska behöva dra hela historien för dig. Nu flera år senare är det kört med min skuldsituation. Skulderna har förräntat sig, och växt så mycket att jag inte kan reda ut dem om jag så betalar i trettio år. Det enda som händer är att jag går under, för det liv man har på "existensminimum" eller efter utmätning är inte hållbart över längre tid. Det är skit detsamma vad jag gör. Jag kan öppna brev från inkassobolagen om jag vill. Jag kan skita i att öppna brev ifrån inkassobolagen om jag vill - det gör ingen skillnad. Jag kan aldrig bli skuldfri ändå, så varför ska jag bry mig, Stefan?

  Förstår du problemet nu? Att det är större än den lilla bit du nöter på hela tiden, om att KFM skickar med instruktioner om hur man bestrider ett betalningsföreläggande? Eller ska du komma hem till mig och uppfostra mig så jag "lär mig" eller nåt ännu värre? För du måste ju tycka att vi som har överskuldsatt oss är ganska värdelösa som inte klarar av våra liv?

  SvaraRadera
 5. @Stefan, nä du gör ju inte det.

  Men du kanske kan förstå att det blir märkligt att en skuld som utmätts i sisådär 20 år helt plötsligt från dag till annan inte utmäts?

  SvaraRadera
 6. Det är väl inte så att skulden skrevs av utan ärendet skickades till tingsrätten för beslut om vidare utmätning.

  Om det stämmer att skulden utmätts i 20 år föreligger det ej preskription.

  SvaraRadera
 7. @Mannan

  Vad tycker du om detta påstående, lite om skrivet från ditt svar.

  "När en människas liv rasar samman, ofta på grund av yttre händelser som står utanför den enskildes kontroll, är det många varje år som inte KLARAR att leva inom lagens gränser, man begår brott osv."

  SvaraRadera
 8. @Stefan, nej det kom aldrig upp i domstol. Ärendet avvisades från Kronofogden.

  Efter brevet om preskription kontaktade KFM naturligtvis fordringsägaren, vilket inkassobolag det nu var just idag, och krävde in underlag.

  Inkassobolaget kunde inte, eller har inte, presterat något underlag.

  Kfm "hinder för verkställighet". Inte tillräckligt underlag för utmätning.

  Efter 20 år... Det finns fler liknande historier. Min mailbox hyser många liknande historier.

  Men jag förstår egentligen inte vad du går igång på? Om systemet genom att man säkerställer några punkter blir SÄKRARE, skulle du tycka ett SÄKRARE system är bättre eller sämre? Och om det finns indikationer på att själva obeståndssystemet innebär att statliga tjänstemän utmäter lite för lättvindigt skulle det då inte vara BRA med ett SÄKRARE system? Eller skulle det göra direkt ont för dig om man ställde krav på säkerställande av nödvändighet för en så integritetskränkande handling som utmätning?

  SvaraRadera
 9. Fantastiskt bra skrivet.

  MVH
  Robert

  SvaraRadera
 10. @Stefan det du skriver till Mannan. Men det är väl så det ÄR idag. Människors liv rasar samman och genererar brott och brottslingar? Och det är väl något som de flesta politiker är medvetna om och försöker åtgärda? Du följer med i media och bloggdebatter antar jag? och vet att JUST den biten ofta är uppe för diskussion? Och att samhället ofta också försöker hitta lösningar på hur man UNDVIKER generera brottslingar? Att stötta är första valet och inte att straffa? Man straffar bara när man ABSOLUT MÅSTE. Och försöker försöker förstå mekanismerna bakom brott i syfte att ÅTGÄRDA.

  Jag förstår inte riktigt kopplingen igen.

  SvaraRadera
 11. @Ulrika Ring

  Eftersom gäldenären uppenbarligen köpt videokameran betyder väl att skulden är riktig??

  Att utmätningen avbröts visar att systemet fungerar! Gäldenären behöver ej betala skulden (inklusive avtalad ränta mm) eftersom inkassobolaget har tappat bort underlaget.

  SvaraRadera
 12. @Stefan, det tycker du? Att det fungerar? Kan du definiera fungerar? VAD, enligt dig, det är som,i exemplet i inlägget, fungerar?

  För jag tror att jag kan inte tydliggöra bättre än det jag redan gjort. Går det inte in så går det inte in.

  SvaraRadera
 13. @ Stefan. Nu är vi vid den punkten att jag vill ha ett klargörande ifrån dig. Vad menar du med att lägga ord i min mun? Jämställer du mig med en yrkesbrottsling?

  SvaraRadera
 14. Kommer att tänka på media som är fula många gånger med att medvetet manipulera, vränga och uttolka det sagda för att framhäva egen åsikt och avsikt.

  SvaraRadera
 15. @Mannan

  Nej såklart inte! Jag menar dock att lagar finns och skall följas, vill man ändra dem får man rösta på ett parti som har motsvarande åsikt.

  SvaraRadera
 16. @Ulrika Ring

  Ja men anser du att skulden var felaktig? Han/hon har ju ändå köpt videokameran på avbetalning. Det är ju inte så att någon "hittat på" skulden.

  SvaraRadera
 17. @Stefan, missar du medvetet poängen eller är det så att du helt enkelt inte förstår den?

  SvaraRadera
 18. @Ulrika Ring

  Vad är poängen? Han var skyldig pengar för videokameran. Dock tappade inkassobolaget bort pappren och han slapp betala vidare.

  Klockrent som det ska fungera, eller?

  SvaraRadera
 19. Stefan har uppenbarligen hela uppsättningen skruvar lösa. Skit i honom vetja. Han har väl någon diagnos som förklarar det hela...

  SvaraRadera
 20. Undrar ändå hur mycket han i slutändan betalt för den däringa kameran som från början kostat 8 lax?

  SvaraRadera
 21. Alltså det här är ju ett sidospår jag hakar på här, hojta till om ni blir förbannade på associationsrikedom...

  En gång i tiden hade jag ett triangelbyte på G med en helt underbar 2:a på söder. Jag bodde då i en etta på söder och ville ha större. Jag kollade därför i alla möjliga tidningars lägenhetsbytessidor (vilka var ganska många på den tiden innan alla hyresrätter försvann genom ombildningar till bostadsrätter då så många fick köpa de av turen tillförskansade kontrakten)

  Jag nappade på en annons i DN som såg rätt skum ut där en man sa sig vilja byta till i stort sett vadsomhelst både innanför tullarna som utanför. Väl på plats i lägenheten (med stor potential vill tillägga) visade sig ägaren till hyreskontraktet vilja sälja sitt kontrakt mot en ynka 50 000:-

  Hans enda önskan var att komma hem till sitt hemland då han i sverige fått magsår och längtade hem. Han hade pga skulder efter långvarig arbetslöshet inte råd till biljetten hem. Hur faan han fått ett förstahandskontrakt till en stor lya högst upp i en hörna på bästa adress som skulle fått alla som är uppvuxna i stockholm att dregla var ett mysterium dock som jag fullkomligt sket i att ifrågasätta i detta läge.

  Jag fixade snabbt som ögat en mäklare som skulle fixa ett skenbyte (för att jag själv inte hade några 50 000:- och för att min hyresgäst som bodde i min lya då jag för tillfället bodde på internat, gärna betalade de 50 000:-) för att få min etta.

  Efter några veckors slit fallerade dock hela bytet på att den hemsjuka med magsår och skulder inte talat om för "min" mäklare att han försökt med det här förut. Jag hade efter detta ytterligare några kontakter med mannen trots att jag visste att jag inte kunde få hans lya. Jag tyckte helt enkelt för jävligt synd om honom.

  Jag fick då veta att han begått självmord. Det smakade jääävligt illa i min mun att veta att skulder kunde göra så här med en människa. Oavsett hur skulderna uppkommit så är det fanmig en skam för Sverige. Han ville bara komma hem för faan.Han dog för 50 jävla tusen. Fy faan. Faan vad jag svär. Fy fan.

  SvaraRadera
 22. @Stefan. Du förstod allstå inte.

  SvaraRadera
 23. Efter så lång tid av utmätning så måste kameran vara teoretiskt betald flera gånger om. Nu är det ju så att inkassospektaklet sett möjligheten att med sjukt regelverk ta de utmätta pengarna istället och mata in dom i den hungriga inkassovinstverksamheten. Kameran är betald. Pengarna finns hos inkasso.

  SvaraRadera
 24. Champagnen är betald med andra ord. Den som inkassoanställda dricker gratis av varje helg alltså. Att de inte sätter i halsen är ju nåt jag inte fattar. Vill inte ens fatta. Skulle jag fatta vore jag inte bättre än de. Eller Hitlers anhängare heller för den delen. Som också bara lyder order.

  SvaraRadera
 25. Fast det skulle ju å andra sidan förklara varför så många i dag som annars ser så propra ut, utsrtålar en sån rädsla. Nu pratar jag om stockholm alltså. Så många på t-banan och på stan ser så fruktansvärt rädda ut som de inte gjorde förr. Det är väl kanske för att de deltar i något som gör att de vet att nästa gång kandet vara deras tur. Nästa gång kanske det är DE som inte har råd att betala räkningarna. Det är det som är fördelen med krig. I krig VET man vilka som är folkets fiender. Nu kan det vara vemsomhelst. Din granne.

  /S.V

  SvaraRadera